Hovedinnhold

Denne tippesjappen er en gullgruve for sjakkmiljø

14 sjakkspillere på Kongsvinger har fått 750.000

IKKE BLAKK PÅ SJAKK: Tippekommisjonær Ole Smeby er kasserer i sjakklubben på Kongsvinger, og skaffer dem store midler. Foto: Geir Olsen
IKKE BLAKK PÅ SJAKK: Tippekommisjonær Ole Smeby er kasserer i sjakklubben på Kongsvinger, og skaffer dem store midler. Foto: Geir Olsen
Gjennom tippekiosken til Ole Smeby styres flere hundretusen kroner i grasrotmidler inn på kontoen til sjakklubben han selv er kasserer i.

Denne saken handler om:

Det gambles stort på den mørkerøde kiosken Tobakkhuset, eid av Ole Smeby. Han er også kasserer i Kongsvinger Sjakk-klubb, som har 14 medlemmer.

For å tippe i Norge må du ha et spillkort. Og gjennom spillkortet kan du velge å gi fem prosent av innsatsen til et lag eller en forening. Såkalt grasrotstøtte.

Som VG har avslørt er det store muligheter for å misbruke ordningen. Tippekiosken til Smeby følger regelverket - men har funnet en måte å få maksimalt ut av grasrotmidlene.

Styrer tippernes støtte

Som tippekommisjonær organiserer Smeby nemlig flere tippelag, som tipper på to spillkort. Nær 50 spillere er tilknyttet de to spillkortene, som tilhører Smeby og hans datter.

Begge spillkortene har sjakklubben oppført som mottaker av grasrotmidlene - ett valg Smeby har tatt.

- Det er nok noen av de 50 som hadde ønsket at pengene gikk til Kongsvinger fotball (KIL), men dette er måten å gjøre det på når en skal ha andelslag og felles spillkort, sier Smeby, som bedyrer at alle er klar over at sjakklubben er grasrotmottaker.

På fire til åtte spillkort, det har variert fra år til år, er det tippet for 15 millioner kroner, og 750 000 kroner har strømmet inn til sjakklubben siden grasrotordningen startet i mars 2009.

Det har ført klubben opp på toppen av listen over dem med høyest grasrotinntekt per spillkort i Norge. I snitt er det årlig spilt for nesten én million kroner per kort.

Tippemiljø

TIPPELAG: Smeby styrer såkalte andelslag, der han har en liste på rundt 50 personer som tipper sammen og gir grasrotpengene til sjakklubben. Foto: Geir Olsen
TIPPELAG: Smeby styrer såkalte andelslag, der han har en liste på rundt 50 personer som tipper sammen og gir grasrotpengene til sjakklubben. Foto: Geir Olsen

- Antakelig er vi veldig spilleglade i Kongsvinger. Jeg sier «spilleglade» og ikke «spillegale». Det er forskjell på det. Det overrasker meg at klubben vår ligger så høyt oppe på landsstatistikken. For andelsspillene bidrar ikke med så mye. Derfor må de som har de andre spillekortene, også spille hardt. Det overrasker litt, sier Smeby.

Men om han er overrasket, er det i positiv forstand.

- Grasrotordningen er fin fordi den gjør at tipperne kan påvirke direkte, sier kassereren som er blant de få i idretts-Norge med romslig klubbøkonomi.

KIL sjakk-matt

I Tobakkhuset lyser oppslaget på lokalavisen Glåmdalen opp: «Pengekrise kan sende Kongsvinger IL til bunns».

Til tross for at den lokale fotballklubben har nesten 30 ganger flere grasrotgivere enn sjakklubben, har den bare fått 425.000 kroner i grasrotmidler, fordi deres tippere spiller for langt mindre beløp.

Mens KIL frykter konkurs, kan sjakklubben, med over 700.000 kroner på bok, bygge nytt klubbhus.

I sjakkforbundet kjenner de godt til den lille klubben som har blitt rik på grasrotkroner. Men de mener ikke Kongsvinger har fått en urettferdig fordel.

- Så lenge det er mulig å være kommisjonær og kasserer i en klubb, er det naturlig at en ønsker å verve folk til å støtte klubben. Hos alle kommisjonærer ser en jo disse lappene som ber folk støtte ulike lag, sier generalsekretær Liv Mette Harboe i Norges Sjakkforbund.

Strammer inn

STRAMMER INN: Statssekretær Mina Gerhardsen innrømmer at regjeringen må bedre kontrollen med grasrotmidlene. Foto: Roger Neumann
STRAMMER INN: Statssekretær Mina Gerhardsen innrømmer at regjeringen må bedre kontrollen med grasrotmidlene. Foto: Roger Neumann

Regjeringen har varslet en innstramning av reglene for grasrotmidlene. Kulturminister Anniken Huitfeldt og statssekretær Mina Gerhardsen karakteriserer forholdene VG har avdekket som "svindel og bedrageri".

Et gjennomgangstema i VGs avsløringer er at tippekommisjonærer har vært involvert i en dobbeltrolle, der de styrer grasrotkroner inn i foreninger de selv er involvert i.

På spørsmål fra VG om regjeringen vurderer å gjøre det umulig for tippekommisjonærer å ha en slik dobbeltrolle, svarer Mina Gerhardsen at det er naturlig at man ser på innstruksen Norsk Tipping gir sine kommisjonærer.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks