Hovedinnhold

Kadra angrer

Lite gjort mot omskjæring 14 måneder etter Kadras TV-sjokk

Kadra slakter handlingsplanen mot kjønnslemlestelse, som ble laget som følge av at hun sto frem på TV 2.
- Hadde jeg visst at mitt engasjement skulle føre til så lite, tror jeg ikke at jeg hadde gjort det igjen. Akkurat nå angrer jeg faktisk på at jeg sto frem, sier Kadra til VG.

Det er 14 måneder siden Kadra åpent frem på TV og fortalte om de somaliske ledernes holdninger til omskjæring av kvinner.

Med skjult mikrofon fikk hun avslørt den virkelige agendaen til imamene, som for åpen mikrofon sa at de var imot omskjæring.

Et samlet politisk miljø fordømte omskjæringen og lovet handling.

Lite gjort

Men Kadra mener hun ser lite igjen av lovnadene. Og en gjennomgang VG har gjort av punktene i handlingsplanen, viser at hun har rett.

Hun mener at arbeidet går altfor sent, og at mye av innholdet i planene er preget av prat i stedet for konkret handling.

For det første er bare et fåtall av tiltakene gjennomført.

Dessuten mener hun mye av handlingsplanen i seg selv er verdiløs i forhold til det arbeidet som må gjøres.

- Det nytter ikke å stoppe denne torturen mot unge jenter ved å snakke med foreldrene. De må få tak i foreldrene som gjør dette og straffe dem, sier Kadra.

Hun vil ha politiet koblet tettere inn mot prosjektet for å sørge for at det i tillegg til informasjon gis avskrekkende eksempler overfor foreldre som vurderer omskjæring av sine døtre.

Konstant frykt

Ved å stå frem ofret Kadra mye av friheten og mye av livet. Nå lever hun med en konstant frykt for at noe skal skje med henne selv.

- Jeg kan ikke gå rundt å være redd, men jeg tenker selvsagt på det.

Hemmelig telefon, hemmelig adresse og alarm er blant tiltakene rundt Kadra. I tillegg beveger hun seg aldri ute alene. Alltid drosje, og helst sammen med noen hun kjenner.

I kveld taler hun på Grønland under et stort fakkeltog «for frihet og likestilling, mot vold, press og trusler».

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks