Hovedinnhold

Kåre Willoch støtter Olav Thons makslønn-utspill

STØTTER THON: Tidligere statsminister Kåre Willoch mener lønnsfesten for toppledere kan svekke samholdet i safmunnet. Foto: Roger Neumann
STØTTER THON: Tidligere statsminister Kåre Willoch mener lønnsfesten for toppledere kan svekke samholdet i safmunnet. Foto: Roger Neumann
(VG Nett) Etter Olav Thons utspill om at toppledere ikke bør tjene mer enn to millioner kroner får mangemillionæren nå støtte fra Kåre Willoch.

Til VG sier Olav Thon i dag at han mener dagens toppledere tjener for mye. Selv mener han to millioner kroner er maks av det en toppleder bør tjene.

Lederlønningene er et uløst problem i markedsøkonomien, mener tidligere Høyre-statsminister Kåre Willoch (82).

- De siste 20 årene har det vært en tendens til at lederlønningene har steget meget raskere enn andre inntekter.

HVA MENER DU?LES SAKEN OG DISKUTER I KOMMENTARFELTET?

Det bidrar nok til å svekke følelsen av et samhold i samfunnet fordi man får inntrykk av at lederne tjener seg selv og ikke fellesskapet, sier den tidligere statsministeren til VG Nett.

Les også: Thon mener toppsjefer med fet lønn gjør dårligere jobb

SÅ HATTEN PASSER: Olav Thon er en nøysom mann som opplever de best betalte direktørlønnene som tullete. Foto: Markus Aarstad / VG
SÅ HATTEN PASSER: Olav Thon er en nøysom mann som opplever de best betalte direktørlønnene som tullete. Foto: Markus Aarstad / VG

Interessant

Han stiller seg i utgangspunktet positiv til Thons utspill om at toppledere ikke bør tjene mer enn maksimalt to millioner kroner i året.

- Jeg går ut fra at Thon har ment å illustrere en tankegang. Det er veldig interessant hvis Olav Thon har klart å holde lønningene på et slikt nivå og likevel oppnå suksess, sier Willoch. Han viser til at det har vært argumentert med at høye topplederlønninger er nødvendig for å få gode og effektive ledere.

- Mener du Høyre bør diskutere et tak for lederlønninger i statlig eide eller delvis eide bedrifter?

- Det er jeg sikker på at man ikke bare bør, men har tenkt igjennom. Gjennom sine styrevalg bør man være ganske kritisk. Man bør ikke velge til styre personer med mangel på hemninger når det gjelder lønninger, sier Høyre-veteranen.

VG har de siste dagene kartlagt hvordan selskapene på Oslo Børs betalte sine toppledere fra 2007 til 2010. I fjor håvet Statoil-sjef Helge Lund inn 11 millioner kroner totalt, inkludert frynsekoder. Telenors toppsjef Jon Fredrik Baksaas har grunnlønn på 4,8 millioner, men ble likevel tilgodesett med hele 18,4 millioner i fjor.

E24: Får 6,9 millioner - uten å jobbe

Willoch mener at lederlønningene i Norge tross alt er nokså moderate.

- Dette problemet er meget mindre i Norge enn i andre land. I Amerika er skadevirkningene, tror jeg, svært store.

Han understreker at han ikke ønsker å kritisere sine partifeller i Høyre for en passiv holdning til lederlønninger.

- Mitt inntrykk her er at Arbeiderpartiet ikke har grep. De klarer ikke å skape noen sammenheng mellom ord og handling, sier Willoch.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks