Hovedinnhold

Dansk TV-aksjon for smørhjelp til Norge

(VG Nett) Dansk frokst-TV mener de har oppskriften på hvordan bli superpopulær i Norge: Skaff smør!

Denne saken handler om:

- Nordmennene står i problemer til halsen, konstaterte programleder Ida Wohlert i «Go'morgen Danmark» på dansk TV2 onsdag morgen.

De har fått med seg den mye omtalte smørkrisen i Norge - og har lest VG Netts artikkel om at et stort dansk meieri nekter å gi nordmenn smørhjelp i disse tunge tidene.

- Nå har vi slått hodet mot en tollmur i Norge i over ti år, så vi har ikke nok tiltro til et lite hull i muren til at vi kan sende smør den veien, sa salgssjef Mogens Poulsen i Thise Andelsmejeri.

De sender heller ekstra smør til Sverige og Finland, hvor tollsatsene vanligvis er lavere.

- Blir en kjempehit

«Go'morgen Danmark» har fått tak i 1000 pakker med ekte smør, som de vil donere til det norske folk. Nå søker de sjåfører som kan bringe smøret til Norge fra København og fra Jylland.

- Da vil det være usannsynlig mange nordmenn som vil gi deg klem neste du skal stå på ski i Kvitfjell. Du blir en kjempehit, sa programleder Ida Wohlert, som sammen med sin kollega Morten Resen også intervjuet programlederne Jan-Øyvind Helgesen og Vår Staude fra «God Morgen Norge» på TV 2.

Saken fortsetter under bildet.

SMØRMANGEL: Mange butikker i Norge klarer ikke å tilfredsstille etterspørselen av smør. Foto: Foto: Heiko Junge / SCANPIX
SMØRMANGEL: Mange butikker i Norge klarer ikke å tilfredsstille etterspørselen av smør. Foto: Foto: Heiko Junge / SCANPIX


Importproblemer

Den danske «nødhjelpen» er på ingen måte nok til å løse hele det norske problemet. Tollsatsen på smør ble dumpet fra 1. desember, og flere er i gang med import fra utlandet. Men det er ikke nødvendigvis helt enkelt.

En uke etter at Statens landbruksforvaltning (SLF) satte ned tollsatsen på smør har TINE bare fått tak i 40 tonn fra utlandet, ifølge NRK.

Bakgrunn: Brekk gir Tine smørsmekk

- Vi har faktisk forsøkt å importere mer, men det er sånn at smørlagrene i Europa er også historisk lave, sier konserndirektør Elisabeth Morthen i Tine.

Selv om Tine ikke klarer å få tak i nok smør fra utlandet har konkurrenten Synnøve Finden likevel fått tak i flere hundre tonn med belgisk smør, opplyser salgsdirektør Harald Bjerknes, ifølge NTB.

- Det er i hvert fall det en liten aktør klarer å gjøre på kort sikt, slik at den norske forbrukeren får smør til jul, sier han.

For å hjelpe til har Mattilsynet lå gitt klarsignal for salg av forbrukerpakket smør som ikke er merket på norsk.

De vil bruke en unntaksbestemmelse.

- Mattilsynet vil ikke legge hindringer i veien for at norske forbrukere kan få smør til jul, sier seksjonssjef Atle Wold i Mattilsynet.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks