Hovedinnhold

10 ting du rekker å strikke i romjulen

Foto: Robert S. Eik, VG
Forbinder du to rette med noe mer enn tipping? Da har du kommet rett. Kok opp gløggen, fyr opp i peisen og ta strikkepinnene fatt.

Denne saken handler om:

Ny forskning gir deg enda en grunn til å ta frem strikketøyet. Ifølge det danske tidsskriftet Psykologi senker nemlig strikking hjerterytmen med 11 slag i minutter, og er dermed like avslappende som yoga eller meditasjon. Enten du er en reserstrikker eller nybegynner: Her er ti strikkeoppskrifter du rekker å fullføre før januarhverdagen vipper deg av strikkepinnen. 

Godt for psyken: Strikk stresset av deg 

1. Tova Marius-votter

Foto: Sandnes Garn

Disse tova Mariusvottene blir fort en favoritt i kulda. De strikkes på store pinner, og toves i vaskemaskinen når du er ferdig. Last ned gratis oppskrift fra Sandnes Garn her. 

Søk på #tovamariusvotter på Instagram for inspirasjon til fargevalg.

2. Hipsterlue

Foto: Tirill Ilebekk

«Hipp hippere hipsterlue» er lua for de trendy. Den strikkes i en tynt og fint garn på pinne 3,5. Gratis oppskrift fra Tusen Ideer finner du her.  

Instagram: #hipphipperehipsterlue

3. Brødkurv

Foto: Garnstudio
Strikk en tredy brødkurv på 1-2-3. Gratis oppskrift fra Garnstudio finner du her. 

4. Line Langmo-genseren

Foto: Privat
Denne genseren havnet på mang en strikkers pinner etter at Line Langmo i fjor la ut oppskriften på sin blogg. Genseren strikkes løst på pinne 9, og strikkes dermed mye raskere enn tradisjonelle strikkegensere. Oppskriften er gjengitt av MinMote her.

Tips: Strikk genseren i de fargene du liker best. Bli inspirtert av andres fargevalg på Instagram under hashtaggen #linelangmogenseren.

5. Ølvott

Foto: Sandnes Garn
Ski-VM i Lathi begynner 22. februar, og hva er vel bedre å pakke i ryggsekken enn en ølvott? Oppskrift fra Sansnes Garn finner du her. (PS. Ikke gratis)

Tips: For å halvere strikketiden kan du strikke ølvotten ensfarget. 

6. Tova tøfler

Foto: Hilde Saksvik

Disse tovede tøflene er både fine på bena, og holder deg god og varm. De strikkes på pinne 6, og toves i vaskemaskin. Gratis oppskrift finner du her. 

7. Flettelue

Foto: Marianne J. Bjerkman
Denne flettelua, kalt «Svaledanslue», strikkes i et luftig alpakkagarn på pinne 4 og 5. Gratis oppskrift fra Marianne Bjerkman finner du her. 

Sjekk ut #svaledanslue på Instagram for inspirasjon til fargevalget. 

8. Raggsokker

Foto: Iselin Mosevoll
Hjemmestrikkede sokker er gode å ha både inne foran peisen, og ute i kulda. Det å lage en pen hæl kan være en strikketeknisk utfordring for mange, og da er det godt å kunne lene seg på gode forklaringer og illustrasjoner. Det finner du på bloggen til «Strikkepiken»: for både herresokker og damesokker

9. Barnehagevotter

Foto: Faksimiler fra Instagram
Disse vottene har gått som farsott i sosiale medier. I skrivende stund finner vi 1410 bilder med hashtaggen #barnehagevotter på Instagram, og flere skal det nok bli nå som kulden snart setter inn. Du finner oppskriften gratis på bloggen til «Hjemmelaget» her. 

10. Grytekluter

Foto: Sandnes Garn

Disse gryteklutene strikker du i en fei. Orginalen er strikket i et utgått garn av 50% bomull og 50% akryl. Strikker du i 100% bomull fungerer de også flott som vaskekluter. Gratis oppskrift finner du her. 

Lykke til, og god strikkejul! 


Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks