Hovedinnhold

Alene igjen i tsunami-tom by

ALENE: Kunio Shiga (75) ble funnet alene og forlatt i huset sitt i byen Minami Soma. Han har vært alene i huset siden jordskjelvet og tsunamien rammet Japan 11. mars. Foto: AP
ALENE: Kunio Shiga (75) ble funnet alene og forlatt i huset sitt i byen Minami Soma. Han har vært alene i huset siden jordskjelvet og tsunamien rammet Japan 11. mars. Foto: AP
(VG Nett) Kunio Shiga (75) overlevde tsunamien, men savner kona og fikk ødelagt gården. Han ble alene igjen i det evakuerte området.

Denne saken handler om:

I byen Minami Soma, på en gård ved enden av en gjørmete, enveiskjørt gate med veltede trær, døde grisekadavre og store søppelhauger etter jordskjelvet og tsunamien som rammet Japan den 11. mars, ligger Kunio Shigas hus.

Alene og forlatt i det uoppvarmede, mørke hjemmet, sitter 75-åringen. Han kan ikke gå lange strekninger, og vet ikke hva som har skjedd med kona.

Alle naboene hans har forlatt byen fordi den ligger bare 20 kilometer fra det katastroferammede Fukushima Daiichi-kraftverket, innenfor området hvor myndighetene har bedt alle om å evakuere på grunn av frykt for radioaktiv stråling.

Forlatt

Ingen av redningsmannskapene kom for å hjelpe Kunio Shiga ut av området som myndighetene har beordret evakuering fra.

Da en journalist og to fotografer fra nyhetsbyrået AP ankom Shigas hjem fredag, sa den redde og deorienterte bonden at de var de første han hadde snakket med siden jordskjelvet og tsunamien rystet landet.

- Har dere noe mat? spurte han.

- Jeg skal betale dere.

Shiga tok takknemlig imot en flaske vann og en pose med energibarer som journalistene hadde med seg. Med hans tillatelse varslet reporter-teamet det lokale politiet om hans situasjon.

Lørdag ringte en lokal politioffiser med ansvar for savnede personer til journalistene for å si at Shiga hadde blitt reddet og brakt til et evakueringssenter.

Politioffiseren, som ikke oppga navnet sitt fordi han ikke var gitt tillatelse til å snakke med media, sa at Shiga forventes å klare seg bra.

Kald, og uten mat

Den forlatte 75-åringen sa fredag at han gikk tom for forsyninger og mat. Han var ute av stand til å koke seg ris til å spise, fordi han manglet både rennende vann og elektrisitet.

Huset hans er intakt, men det er kraftig herjet av jordskjelvet og tsunamien. Temperaturene i regionen om natten har vært lave, like over null grader.

Saken fortsetter under bildet

BATTERI-RADIO: Kunio Shigas eneste informasjonskilde fra omverdenen har vært en batteridrevet radio. Foto: AP
BATTERI-RADIO: Kunio Shigas eneste informasjonskilde fra omverdenen har vært en batteridrevet radio. Foto: AP


Odaka-nabolaget hvor han bor er en spøkelsesby. Områdene rundt er fortsatt oversvømt av vann fra tsunamien. Lukten av sjøvann er overalt. Den eneste lyden kommer fra griser som er desperate etter mat, rapporterer AP-journalistene.

Det lokale politiet bekrefter at de ikke har hatt mulighet til å sjekke mange nabolag for døde eller overlevende, på grunn av frykten for radioaktiv stråling.

Funnet ved en tilfeldighet

Mens den radioaktive strålingen fra Fukushima-kraftverket har falt de siste dagene, har politiet beveget seg innenfor evakueringssonen for å sjekke flere områder.

Fredag var de opptatt med å lete etter lik tre kilometer fra Shigas gård.

Hundrevis av politifolk, mange iført beskyttelsesklær, fant fire lik på en time i et lite område i Minami Soma. Dagen før hadde de bare funnet fire lik.

Teamet fra AP, som var vitne til politisøket, gikk etter søket inn i den evakuerte sonen for å lete etter innbyggere innenfor det evakuerte området.

Bygningsarbeidere viste dem til en del av byen hvor noen hus fortsatt var intakt.

Gården hvor Shiga og hans familie har dyrket grønnsaker i generasjoner ligger i enden av en ødelagt gate.

Journalistene så den relativt uskadde huset omtrent 500 meter ned i gaten. De kom seg fram i det ødelagte området til fots ved å klatre over ruiner.

Shiga ble sett vandrende utenfor huset sitt, men gikk inn i huset da journalistene nærmet seg. Allikevel fikk de snakke med ham.

Alene i sengen - uten kona

Han sa at han hadde tilbrakt dagene alene siden katastrofen, sittende alene i sengen sin i det mørklagte huset og hørt på en batteridrevet radio. Ansiktet hans var dekket av et rufsete skjegg.

- Tsunamien kom helt opp til dørstokken, fortalte Shiga.

- Jeg vet ikke hva som skjedde med kona mi. Hun var her, men nå er hun borte.

Shiga sa at han var klar over evakuerings-ordren, men han kunne ikke gjøre noe med det, siden han nesten er ute av stand til å gå, unntatt i gaten ved huset sitt. Bilen hans sitter fast i gjørmen og vil ikke starte.

Selv om Shiga nå er fraktet til et evakueringssenter, sa han fredag at han ikke var sikkert på om han virkelig ville flyttes.

- Jeg er gammel og jeg vet ikke om jeg vil forlate hjemmet mitt. Hvem skal ta seg av meg, spurte han, mens han blank i øynene stirret på rotet utenfor huset sitt.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks