Hovedinnhold

- Pensjonsalderen bør være 75 år

VIL HEVE PENSJONSALDEREN: Økonomiprofessor Steinar Strøm. Foto: AFTENPOSTEN
VIL HEVE PENSJONSALDEREN: Økonomiprofessor Steinar Strøm. Foto: AFTENPOSTEN
Pensjonsalderen i Norge bør heves til 75 år, mener professor i samfunnsøkonomi Steinar Strøm ved Universitetet i Tromsø.

Denne saken handler om:

- Dagens 75-åringer er ikke hva de en gang var. Jeg er 68 for eksempel, og hadde jeg ikke vært forkjølet skulle jeg utmerket godt klart å løpe et halvmaraton, sier en hostende Strøm til Klassekampen.

Strøm mener pensjonsalderen bør heves til 75 år for å finansiere velferdsstaten etter eldrebølgen. Andre forslag han mener kan bidra til å finansiere velferdsstaten er å la flere gå over fra deltid til heltid, og at flere uføre begynner å jobbe.

Videre mener han at en løsning kan være å bruke mer oljepenger, importere mer utenlandsk arbeidskraft, øke skattene og effektivisere offentlig sektor.

Les også:Får jobbe til hun er 70

Imidlertid har ikke alle tiltakene like stor effekt, mener Strøm. Han har minst tiltro til forslag som import av utenlandsk arbeidskraft og økt bruk av oljepenger, og han har liten tro på at det er betydelige effektivitetsgevinster å hente ved å privatisere helse- og omsorgstjenester.

Men han er mer åpen for å øke skattene og mener dette er den beste løsningen kombinert med å heve den generelle pensjonsalderen.

Populismen i det norske politiske systemet vil imidlertid gjøre det vanskelig å sette i gang kraftige grep som dette, frykter han.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks