Hovedinnhold

Ruter vil erstatte NSB

Også de rødgrønne åpner for ny togaktør

FRIR TIL PENDLERNE: Samferdselsbyråd Jøran Kallmyr (Frp) i Oslo mener togkaoset ville vært langt mindre om kolletivselskapet Ruter AS, som driver trikk, buss og t-bane i Oslo og Akershus, også fikk overta ansvaret for lokaltogene på Østlandet. Foto: Trond Solberg
FRIR TIL PENDLERNE: Samferdselsbyråd Jøran Kallmyr (Frp) i Oslo mener togkaoset ville vært langt mindre om kolletivselskapet Ruter AS, som driver trikk, buss og t-bane i Oslo og Akershus, også fikk overta ansvaret for lokaltogene på Østlandet. Foto: Trond Solberg
Kollektivselskapet Ruter vil ta fra NSB ansvaret for lokaltogtrafikken på Østlandet.

Denne saken handler om:

Samferdselsbyråd i Oslo, Jøran Kallmyr (Frp), har ingen betenkeligheter med å overta frustrerte togpendlere på Østlandet.

- Ruter vil gi pendlerne et mer helhetlig lokaltogtilbud. De har bedre oversikt over det totale transportbehovet i regionen, sier Kallmyr.

Samleside:Les flere tognyheter her

Ruter AS eies av Oslo kommune og Akershus fylkeskommune. De samordner trafikktilbudet til passasjerene og kjøper inn buss-, t-bane-, og trikketjenester fra ulike driftsselskaper.

Nå vil Ruter også ta toget: Selskapet ønsker å kjøpe togdriften fra NSB og overta ansvaret for lokaltoglinjer på Østlandet - langt utenfor eierfylkene.

- Vi er ikke fremmede for å ta over togtrafikk også utenfor fylkesgrensene. Jeg ser for meg at Ruter kan tilby lokaltog for eksempel til Drammen eller til Spikkestad, sier Kallmyr.

Kald skulder

Forslaget har blitt blankt avvist av samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa (Sp), men nå åpner flere rødgrønne politikere for å la Ruter overta lokaltogene:

- Det er en interessant tanke å gi Ruter ansvaret for å samordne mer av kollektivtrafikken på Østlandet, sier SVs parlamentariske leder, Bård Vegar Solhjell til VG.

Les også:Kleppa om jobben som samferdselsminister: - Uffameg...

Også Gorm Kjernli (Ap) i transportkomiteen gjør det klart at det slett ikke er noen naturlov at NSB skal ha ansvaret for all togtrafikk:

- Jernbanens omdømme ligger på bunnen, og NSB må ta sin del av skylden for rotet. Jeg vil nok ikke nå ta til orde for at Ruter skal ta over all lokaltrafikk på Østlandet, men alle forslag bør vurderes nøye. NSB kan helt sikkert lære mye av Ruter, sier Kjernli.

Les også:Vurderer færre tog i Norge

Akershus Arbeiderparti har invitert Ruter og NSB til et møte før sommeren for å orientere om fremtidsplaner for togtrafikken i Oslo-området.

- Det er verdt å diskutere om Ruter eller NSB er best egnet til å drive lokaltogene, sier stortingsrepresentant Gunvor Eldegard (Ap).

Ruter gir følgende grunner for hvorfor de bør overta ansvaret for lokaltogene:

** Optimal rolledeling mellom buss og tog

** Bedre busstilbud ved driftsstans

** Felles reisegaranti og enklere pris- og informasjonssystem

NSB understreker at det ikke er opp til dem å vurdere om de er best skikket til å drive lokaltogtrafikken i Oslo-området.

Ser ikke poenget

- Vi gjør den jobben vi har kontrakt på og som Samferdselsdepartementet ønsker at vi skal gjøre, sier kommunikasjonssjef Anne Haabeth Rygg i NSB Persontog.

Facebook:Følg VG Netts togkaosgruppe på Facebook

Det skal ikke være noen diskusjon om et tettere samarbeid med Ruter.

- Problemene i vinter har først og fremst dreid seg om signalanlegg og skinnegang. Da bør ikke den viktigste diskusjonen være hvem som kjører toget, sier Rygg.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks