Hovedinnhold

Regjeringen vil bruke 10 milliarder på jernbane

BYGGER UT: De nye bevilgningene skal fordeles på åtte ulike prosjekter. Foto: JAN OVIND/VG
BYGGER UT: De nye bevilgningene skal fordeles på åtte ulike prosjekter. Foto: JAN OVIND/VG
Den avtroppende regjeringen foreslår i 2014-statsbudsjettet å bevilge 10 milliarder kroner til nye jernbaneinvesteringer neste år.

Denne saken handler om:

Statsbudsjettet for 2014 skal legges fram mandag neste uke. Stoltenberg-regjeringen vil da foreslå investeringer i ny jernbane neste år som vil være 63 prosent høyere enn i årets budsjett, skriver Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

30 prosent økning

Samlet sett foreslår regjeringen å bruke nærmere 19 milliarder kroner mer til jernbaneformål neste år, sammenlignet med nivået for i år. Det utgjør en økning på 30 prosent.

De 10 milliarder kronene som skal brukes til nye investeringer, skal blant annet fordeles på åtte prosjekter. Arbeidet med å bygge tunnel på Follobanen skal starte neste år, og det skal bygges 22 kilometer med nytt dobbeltspor mellom Ski og Oslo. Regjeringen vil dessuten videreføre arbeidet med bygging av det 23 kilometer lange dobbeltsporet mellom Farriseidet og Porsgrunn.

Nye prosjekter

Regjeringen vil videreføre arbeidene med det 14 kilometer lange dobbeltsporet på hver side av Holmestrand, og videreføre arbeidene med det 17 kilometer lange dobbeltsporet som inngår i fellesprosjektet for E6 og Dovrebanen.

Det blir neste år oppstart av prosjektet for Vossebanen mellom Bergen og Arna, og det blir igangsatt bygging av nytt dobbeltspor mellom Hell og Værnes. Dessuten skal arbeidet med nytt signal og sikringsanlegg, samt fjernstyring av Østfoldbanens østre linje, videreføres.

Det åttende prosjektet går ut på bedre tilrettelegging av infrastrukturtiltak, blant annet bedre strømforsyning, for å gi bedre togtilbud på Østlandet.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks