Hovedinnhold

Fem moskus påkjørt og drept på Dovrebanen

<p>PÅKJØRT: Fem moskuser ble påkjørt og drept på Dovrebanen mellom Vålåsjø og Hjerkinn fredag kveld.</p>

PÅKJØRT: Fem moskuser ble påkjørt og drept på Dovrebanen mellom Vålåsjø og Hjerkinn fredag kveld.

Foto: Tord Bretten, Statens naturoppsyn
Toget kunne kjøre videre etter hendelsen. Dyrene måtte ryddes vekk.

Denne saken handler om:

Tips oss

Fem moskus ble påkjørt og drept av et passasjertog mellom Vålåsjø og Hjerkinn fredag kveld, bekrefter Jernbaneverket overfor VG.

– Påkjørselen skjedde i 20.30-tiden fredag kveld. Vi har ikke fått melding om at ulykken påvirket togtrafikken, sier pressevakt Ragnhild Aagesen i Jernbaneverket.

Toget kom fra Oslo på vei til Trondheim da dyrene ble påkjørt. Dag Olav Huse satt i den fremste vognen på toget, og kjente rykninger i vognen da ulykken fant sted.

– Det var et skikkelig smell og ristninger i vognen, så jeg spurte konduktøren hva som hadde skjedd. Han sa at fem dyr sto i jernbanelinja og ble truffet, men toget kjørte nå videre, sier Huse til VG.

Det var Opp.no som først omtalte saken.

Uvanlig mange

Lokføreren varslet myndighetene om påkjørselen, og Statens naturoppsyn ble sendt ut for å rydde.

– Det var en flokk med smådyr sammen med en voksen ku. En kalv, to ettåringer på 70 kilo og en toåring på 122 kilo, i tillegg til moren på rundt 200, sier Tord Bretten i Statens naturoppsyn til VG.

Han opplyser at dette er første gang fem moskus er drept i den samme togpåkjørselen.

– Vi har hatt tre samtidig før, men aldri fem, sier han.

Høysesong

Bretten er igjen ute på oppdrag for å lete etter en moskus som ble observert på E6 i Drivdalen lørdag kveld, og opplyser at mai og juni er høysesong for moskus nede i dalføret.

– Det er livete her i mai. Nå er det fortsatt full vinter oppe i fjellet, og vår nede i dalen, og da kommer de ned hit.

Statens naturoppsyn tar prøver av dyrene for å følge sykdomsbildet til flokken. Moskusene har vært plaget av munnskurv fra sauesmitte og lungebetennelse det siste tiåret, ifølge Bretten.

Innført fra Grønland

Moskus hører ikke naturlig hjemme i norsk fauna. Norge har en moskusstamme på rundt 300 dyr etter vårens kalving, ifølge Bretten. De holder til på Dovrefjell, og ble utplassert på 1940-tallet fra Grønland. Dyrene kan bli cirka to meter lange, og i noen tilfeller opptil 2,5 meter.

Dyrene kan bli over 400 kilo og kan leve i opptil 20-25 år. Moskus spiser gress og kan løpe så raskt som 60 kilometer i timen.

<p>PÅKJØRT: Fem moskuser ble påkjørt og drept av toget ved Hjerkinn fredag kveld.</p>

PÅKJØRT: Fem moskuser ble påkjørt og drept av toget ved Hjerkinn fredag kveld.

Foto: Tord Bretten, Statens naturoppsyn

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks