Hovedinnhold

40 sendt til sykehus etter togavsporing i Hedmark

SKOTTERUD (VG Nett) 40 personer er sendt til sykehus etter at to jernbanevogner veltet etter en avsporing i Skotterud i Hedmark. To er alvorlig skadet.

Denne saken handler om:

Tips oss

Politiet fikk melding om hendelsen klokken 17.42 fredag ettermiddag. To vogner sporet av ved en jernbaneovergang ved Skotterud sør for Kongsvinger.

SISTE OM ÅRSAKEN:- Tretthetsbrudd i hjulsettet kan være årsak til togulykken

Vet du noe om denne saken?
Tips oss!

Politiet melder at syv personer har blitt fraktet til Ullevål universitetssykehus i Oslo med helikopter, fem sendt til sykehuset i Arvika og 28 ble sendt til sykehuset i Kongsvinger.

- Vi har foreløpig fått rapporter om at minst én er hardt skadet, men jeg vet ikke hvor alvorlig det er. Ambulansepersonell på stedet vurderer om vedkommende skal sendes videre, sier kommunikasjonsrådgiver Kari Anne Dobloug i Hedmark politidistrikt.

Senere kom det meldinger om at ytterligere én person er alvorlig skadet.

VGTV: Se bilder fra ulykkesstedet

Hovedredningssentralen i Sør-Norge har sendt et Sea King-helikopter til stedet, opplyser redningsleder Siv Namork. To helikoptere fra luftambulansen rykket også ut til stedet.

Ambulanse-, brann- og politimannskaper arbeider med å hjelpe de skadede og sikre området.

Svensk tog

Jernbaneverket opplyser at ulykkestoget var på vei fra Oslo S til Stockholm. Det dro fra Oslo klokken 15.49 med 270 passasjerer om bord.

Togsettet tilhører det svenske togselskapet SJ, men det er NSB som håndterer hendelser på norsk side av grensen, opplyser Bjørn Stuedal i NSBs pressetjeneste.

Han bekrefter at personell fra NSB er på vei til ulykkesstedet for å bistå passasjerene.

- Vi har sendt flere personer til stedet for å ta vare på de passasjerene som har behov for oppfølging, og organisere videre transport, sier Stuedal.

Saken fortsetter under bildet ...

AVSPORING: Flere skal ha blitt skadet etter at vogner på dette toget på vei fra Oslo til Stockholm veltet. Foto: VG Nett-tipser
AVSPORING: Flere skal ha blitt skadet etter at vogner på dette toget på vei fra Oslo til Stockholm veltet. Foto: VG Nett-tipser


- Gnistret rundt oss

Flere passasjerer forteller til VG Nett at det er de to vognene bak lokomotivet som har sporet av. Togsettet besto totalt av fem vogner.

- Det ene togsettet lå på siden og et hadde sporet av, sier et vitne.

Ingrid Lund Thjømøe (26), som var på vei til Stockholm for å besøke kjæresten, satt i nest bakerste vogn da avsporingen skjedde. Hun beskriver dramaet slik:

- Jeg satt og leste med musikk på øret da jeg plutselig hørte en kraftig lyd. Det var som om vi kjørte på noe av metall. Det gnistret rundt oss utenfor vinduet, før vi bråbremset like etter at vi krysset en veiovergang. Første vognen ligger veltet.

- Panikk

Lund Thjømøe forteller at folk i vognen ble veldig redde.

- Selv ble jeg redd som bare rakkeren. Jeg hold meg godt fast. Noen begynte å gråte, men det roet seg raskt. Vi har pratet med hverandre, og vi har fått informasjon over høyttalerne.

Johan Kjellsten satt i den andre vognen som sporet av. Han forteller at taket bøyde seg, og at det var tilløp til kaos.

- Noen skrek og fikk panikk. Når toget stoppet ville folk ut, men de kunne ikke forlate vognen umiddelbart, sier han.

Passasjerene har fått opplyst at ingen er alvorlig skadet, men at noen skal ha blitt småskadet. De fikk også opplyst at toget ikke har kjørt på noe, men at dårlige toglinjer skal være årsaken.

Saken fortsetter under bildet...

- FOLK FIKK PANIKK: Svenske Johan Kjellsten befant seg i denne vognen, og forteller at folk skrek og ble redde. I forgrunnen ligger et hjulsett. Foto: Johan Kjellsten
- FOLK FIKK PANIKK: Svenske Johan Kjellsten befant seg i denne vognen, og forteller at folk skrek og ble redde. I forgrunnen ligger et hjulsett. Foto: Johan Kjellsten


Åpner rådhuset

Eidskog kommune åpnet fredag kveld rådhuset for å ta imot alle som hadde behov etter togulykken ved Skotterud.

- Vi åpner rådhuset for alle som måtte ha behov for det, sier ordfører Knut Gustav Woie i Eidskog kommune til NTB.

Ordføreren forsøkte fredag kveld å få oversikt over omfanget av ulykken. Kommunen har en kriseberedskapsplan, og Woie vil fredag kveld ta stilling til hvilke fagpersoner som skal tilkalles for å ta hånd om dem som er rammet av togavsporingen.

Fredag kveld ble flere av de skadde passasjerene fra ulykkestoget på Skotterud kjørt til sykehus i drosjer. Drosjesjåfør Bjørn Gunnar Kristensen fra Kongsvinger drosjesentral beskriver ulykkesstedet som litt kaotisk.

- Mange mennesker skal til sykehus, sier Kristensen til NTB.

Noen av passasjerene ble også fraktet på båre, men Kristensen kunne ikke anslå noe om hvor alvorlig skadd disse var.

- Fredagstoget pleier å være smekk fullt, sier han.

Saken fortsetter under bildet ...

KAOS: Politi, ambulanser og brannvesenet jobber på stedet. Foto: Tor Kjetil Dahl
KAOS: Politi, ambulanser og brannvesenet jobber på stedet. Foto: Tor Kjetil Dahl


Havarikommisjonen på vei

Statens havarikommisjon for transport reiste fredag kveld til ulykkesstedet ved Skotterud for å gjøre sine undersøkelser.

- Vi har tre personer på vei til ulykkesstedet. Vi har også varslet den svenske havarikommisjonen, sa direktør Grete Myhre til NTB ved 19-tiden fredag.

Hun sier at kommisjonen vil se på ulykkesstedet og på tilstanden til skinner og sviller. Kommisjonen vil også legge vekt på hvordan toget står.

- Derfor er det viktig at vi får sett på ulykkesstedet før noe blir fjernet, sier Myhre.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks