Hovedinnhold

Jens Ulltveit-Moe: Penger gjør meg lykkelig

** Feiret 70-årsdagen med næringslivstopper og politikere
** Stor fest på Lysaker

(VG Nett) - Det er ikke til å komme fra at det gir lykke å ha penger. De som sier noe annet, snakker vås, sier finanskjempen i et intervju med VG.

Det er kanskje derfor han gir seg selv en såpass krevende 70-års gave: Han vil gjøre som Olav Thon.

Se flere festbilder og hele intervjuet i dagens papirutgave av VG , og på VG+ .

Hagefest

I går samlet han businessvenner i egen hage på Lysaker i Oslo. Både Stein-Erik Hagen og Christian Ringnes var representert.

- De som er her i dag er de som har betydd noe for meg i mitt faglige virke, sier han.

Det å bikke 70 har fått Ulltveit-Moe inn i tankeboksen.

- Å bli 30 var det mest dramatiske: Ungdomstiden var over og den kreative tiden i livet var over. Trodde jeg. Heldigvis tok jeg feil.

- Å bli 70 gir andre tanker. Ens egen bortgang er innenfor tenkbar horisont. Livet blir mer intenst fordi du vet det er mindre igjen, man blir mer bevisst tidsbruken i livet. Man står også overfor valget om man skal nyte sitt otium eller om man skal stå på. Jeg har valgt det siste, sier han.

PROTOKOLL: Hva gjør deg lykkelig?

Vil ta en «Olav Thon»

Og Ulltveit-Moe har stått på også de siste årene. Han er grunnlegger og konsernsjef i industriselskapet Umoe, utdannet siviløkonom ved Norges Handelshøyskole i Bergen, og har en mastergrad i internasjonal politikk ved Columbia University i USA.

For 10 år siden ble han stor på restaurantsiden da han etablerte Umoe catering med Peppes Pizza, TGIF Fridays, Burger King og en rekke flyplassrestauranter og lokale kafeer.

I perioden 1990-1992 var han president i Norges Rederiforbund. Fra 2000 til 2004 var han president i Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO).

Nå, i en alder av 70, er planen å gjøre som Olav Thon, 89-åringen som fortsatt driver storkonsernet sitt aktivt videre.

- Ja, jeg synes det er mer morsomt å jobbe og skape noe, enn å nyte, sier han.

Penger er viktig

Det er vel ingen hemmelighet at Ulltveit-Moe har penger i lommeboken. Investoren er god for fem milliarder kroner, og det er han forsåvidt glad for.

- Å ha veldig mye penger, har ofte vist seg å ikke gi stor lykke. Men å ha en del, gir som regel et bedre liv, sier han og legger til:

- Det er ikke til å komme fra at det gir lykke å ha penger. De som sier noe annet, snakker vås. Penger er viktig for meg, fordi det er det - og arbeidsplasser - som er viktige mål på hva jeg skaper. For tiden er det 8000 ansatte i mine selskaper, sier han.

Og for de som lurer: 70 års-feiringen til Ulltveit-Moe kunne by på pannestekt Kamchatkakrabbe, entrecôte av gjøkalv, ost, jordbær og rabarbrakompott.

TROR IKKE PENGER GIR LYKKE: Leder i Fremtiden i våre hender, Arild Hermstad, tror litt penger er bra, men for mye penger er ikke avgjørende for lykkefølelsen. Foto: THOMAS VINJE ØIJORD, NTB SCANPIX
TROR IKKE PENGER GIR LYKKE: Leder i Fremtiden i våre hender, Arild Hermstad, tror litt penger er bra, men for mye penger er ikke avgjørende for lykkefølelsen. Foto: THOMAS VINJE ØIJORD, NTB SCANPIX

- Let etter lykken andre steder

Men ikke har tror penger gir lykke. Hos Fremtiden i våre hender er ikke leder Arild Hermstad overrasket over lykke-definisjonen til Ulltveit-Moe.

- Det er vel nettopp fordi han er opptatt av penger, at han mener penger gir lykke. Problemet i Norge er at disse menneskene har veldig stor gjennomslagskraft som forbilder, kanskje større enn i noen andre land, sier Hermstad.

Han tror ikke folk flest trenger så store beløp for å bli lykkelig.

- Penger til et visst nivå er greit, men forskning viser at 10.000 dollar per snute i et land er nok til å skape forbedring i levevilkårene. Utover det er det liten sammenheng mellom penger og lykke, sier han.

Er vi for opptatt av penger her i landet?

- Vi er det landet med mest penger per innbygger, derfor er vel også nordmenn veldig opptatt av penger. Man bør heller ha fokus andre steder i søken etter lykke.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks