Hovedinnhold

- Jeg fikk en ubehagelig følelse

Nøkkelvitne sjekket Talleraas sin ligning

NØKKELVITNE: Sekretær i Stortingets pensjonsstyre, Astrid Risnes, har en sentral rolle i straffesaken mot Anders Talleraas og Magnus Stangeland. Her er hun på vei inn i retten for å vitne. Foto: Scanpix
NØKKELVITNE: Sekretær i Stortingets pensjonsstyre, Astrid Risnes, har en sentral rolle i straffesaken mot Anders Talleraas og Magnus Stangeland. Her er hun på vei inn i retten for å vitne. Foto: Scanpix
OSLO TINGRETT (VG Nett) På et tidspunkt sjekket sekretæren til Stortingets pensjonstyre Anders Talleraas ligning. Der var han oppført med inntekt på over 800.000 kroner.

Pensjonssaken

 • Riksrevisjonen skrev i 2008 en rapport til Stortinget hvor det framkom at seks tidligere folkevalgte hadde mottatt for høy pensjon.
 • Kjønstad-utvalget, som ble nedsatt for å granske saken, etterforsket 56 tidligere stortingsrepresentanters gullpensjon. Utvalget konkluderte med at fire representanter til sammen hadde fått 5,7 millioner kroner for mye, men frikjente to av dem.
 • Økokrim henla i mars 2009 etterforskningen mot Høyres Tore Austad og de tidligere statsministrene Gro Harlem Brundtland (Ap) og Kjell Magne Bondevik (KrF).
 • Riksadvokaten besluttet i mai i år å ta ut tiltale mot Magnus Stangeland (Sp) fra Hordaland og Anders Talleraas (H) fra Møre og Romsdal for urettmessige pensjonsutbetalinger. Begge nekter straffskyld.
 • Rettssaken starter tirsdag i Oslo tingrett og kommer til å vare i tre uker.
  Magnus Stangeland (69):
 • Fra Austevoll i Hordaland.
 • Satt fire perioder på Stortinget for Senterpartiet fra 1985 til 1997.
 • Styreformann for aksjonær (36,8 prosent) i Bergen Group.
 • Tiltalt for urettmessig å ha fått utbetalt 536.195 kroner i pensjon fra Stortinget fordi han unnlot å opplyse Stortingets pensjonsstyre om at han hadde inntekter som oversteg pensjonsbeløpet, i form av fast lønn fra AS Bergen Yards, styrehonorarer og fri bil.
 • Nekter straffskyld.
  Anders Talleraas (64):
 • Fra Brattvær i Møre og Romsdal.
 • Satt fem perioder på Stortinget for Høyre fra 1977 til 1997.
 • Var parlamentarisk leder fra 1989 til 1994.
 • Har jobbet i næringslivet og hatt en rekke styrerverv.
 • Tiltalt for urettmessig å ha fått utbetalt 2.696.870 kroner fordi han unnlot å opplyse Stortingets pensjonsstyre om at han hadde inntekter som oversteg pensjonsbeløpet, i det vesentligste fra styrehonorarer.
 • Nekter straffskyld.
  Kilde: NTB

- Jeg kan ikke huske om det var i den boka på biblioteket hvor vi har oversikt over ligningen, eller hvor jeg sjekket Talleraas, men det var en ubehagelig følelse jeg fikk, forklarte Risnes.

Inntekten han stod oppført med var over 800.000, noe som var langt over hva stortingspensjonistene hadde lov til å tjene samtidig som man fikk utbetalt pensjon. Problemet til Risnes var at hun ikke visste hva som lå i disse inntektene og ikke hadde fullmakt til å gå inn i ligningen hans.

FORKLARTE TIDLIGERE I DAG: - Aldri meningen det skulle være kontroll av pensjonene

- Derfor kunne jeg ikke bruke det til noe, forklarte hun videre.

Risnes husker ikke nøyaktig når hun sjekket ligningen til Talleraas, men mener det var etter at han hadde fått innvilget pensjonen.

På spørsmål fra aktor om hun tok dette opp med noen, svarte hun at hun nevnte det for en forvaltningssjef.

- Neimenn, jøss!

- Administrasjonen så på det som at de ikke hadde noe med det. Det skjedde ikke noe annet enn at man kommenterete «Neimen, jøss».

STANGELAND: - Sekretær feilinformerte

Risnes sa også i sin forklaring til tingretten at hun i et brev til Anders Talleraas, da han ønsket å søke på den gullkantede pensjonen, presiserte hva grensen for hvor stor inntekt han kunne ha var. I politiavhør ga hun uttrykk for at hun gjorde dette fordi hun hadde inntrykk av at Talleraas ikke var helt uten inntekter. På spørsmål fra aktor Elisabeth Roscher bekrefter hun at hun i Talleraas sitt tilfelle fant grunn til å presisere inntektsgrensen.

- Det er riktig, svarte Risnes, som forklarte videre at hun ikke husket å spesifikt ha diskutert verken inntekter fra utbytte, såkalt kapitalinntekter, eller inntekter fra styreverv. Hun kan heller ikke huske at sporadiske og tilfeldige inntekter var et tema.

Artikkelen fortsetter under bildet...

TILTALTE: Anders Talleraas (t.v.) i retten sammen med sin forsvarer Hege Birkeland er sammen med Magnus Stangeland (nest ytterst til høyre) tiltalt for pensjonssjuks. På bildet er også forsvarerne Svein Aage Valen og Hans Erik Haugaas. Foto: Scanpix
TILTALTE: Anders Talleraas (t.v.) i retten sammen med sin forsvarer Hege Birkeland er sammen med Magnus Stangeland (nest ytterst til høyre) tiltalt for pensjonssjuks. På bildet er også forsvarerne Svein Aage Valen og Hans Erik Haugaas. Foto: Scanpix

- Kan ha sagt det var greit

- Nei, det kan jeg ikke huske, var svaret hennes på disse spørsmålene.

Når det gjaldt Magnus Stangeland fortalte Risnes at han kom til henne da han planla å gi seg som stortingspolitiker. Da snakket de blant annet om at det var anledning for å opprettholde en deltidsstilling, men at det lå en inntektsbegrensing. Ifølge Stangelands egen forklaring snakket de også om ulike sporadiske inntekter.

TALLERAAS: - Ante ingenting før helvete var løs

- Ja, det kan godt hende. Jeg husker ikke spesifikt, sa Risnes.

Hun husker heller ikke om de snakket spesifikt om inntekter fra styrehonorarer, eller fri bil, som er inntektene Økokrim mener har gjort at han har tjent mer enn han hadde lov til.

Aktor refererte da til at de tiltalte mener at styrehonorar ikke skulle telle med i de sporadiske inntektene, som altså hadde et tak på hvor høye de kunne være.

- Ja, det er jo deres tolkning. Min tolkning er at det var innenfor dette inntektstaket. Men det var godt rom for å ha styrehonorarer, så jeg kan ha uttrykt meg slik at det var helt greit. Men inntektsbegrensingen må de jo selv vite, fordi det er snakk om et bestemt beløp.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks