Hovedinnhold

James Randi inviterer Snåsamannen til 1 million dollar-test

INVITERER: James Randi inviterer Snåsamannen Joralf Gjerstad til å teste sine healerevner. Foto: The James Randi Educational Foundation/Thor Nielsen
INVITERER: James Randi inviterer Snåsamannen Joralf Gjerstad til å teste sine healerevner. Foto: The James Randi Educational Foundation/Thor Nielsen
(VG Nett) Den verdenskjente skeptikeren James Randi inviterer Snåsamannen til å teste sine paranormale evner.

Og klarer Joralf Gjerstad å bevise sine healingevner, vil han få utbetalt én million dollar (nesten 7 millioner norske kroner) fra Randis utdanningsstiftelse.

Som VG Nett skrev tidligere i dag, hevder James Randi i et blogginnlegg at Norge er på vei tilbake til middelalderen, men han vil gjerne at noen skal bevise at han tar feil, sier han til VG Nett da vi tok kontakt med skeptikeren.

Innlegget har sin rot i alt oppstyret som har vært rundt Snåsamannen Jorald Gjerstad og helseminister Bjarne Håkon Hanssens støtte av Snåsamannen, samt diskusjonene rundt utvidelsen av rasismeparagrafen til å gjelde «kvalifiserte angrep på religion og livsyn».

- Blasfemisituasjonen er utrolig

Sittende på sitt kontor hos James Randis utdanningsstiftelse i Florida sier han til VG Nett på telefon at han alltid har sett på Norge som en borg av rasjonalitet, men at det nå ser ut til at rasjonaliteten forsvinner.

LES OGSÅ:- Stoltenberg snakker seg bort

- Spesielt denne blasfemisituasjonen syns jeg er utrolig, men jeg tror og håper at dette ikke blir iverksatt. Blasfemi er jo en middelalderting, sier han og legger til:

- Man skal kunne kommentere alles religion, mener jeg, selv om man ikke skal bagatellisere eller fordømme religion. For eksempel der hvor religion brukes i sammenhenger hvor kvinner blir steinet eller omskåret, så syns jeg det er forferdelig, og jeg vil kommentere dette, sier Randi til VG Nett, som sier seg interessert i å følge opp hvordan utvidelsen av loven vil bli ordlagt.

LES OGSÅ:Mener Navarsete verner islam

- Middelaldersk å tro på det overnaturlige

Det var etter at en nordmann skrev på bloggen til James Randi om utvidelsen av rasismeparagrafen og Snåsamannen at skeptikeren gikk ut og skrev at dette er triste nyheter.

Randi innrømmer at han kanskje burde ha sjekket opp fakta bak kommentaren nærmere før han gjøv løs mot Norge, men etter samtalen med VG Nett fastholder han på at middelalderiske tendenser i landet.

- Har du hørt om Snåsamannen, eller «The Snåsa Man» før?

- Nei, jeg har ikke hørt om Snåsamannen, men det er jo sa mange hundre folk der ute, fra Afrika til Midtøsten og også her i USA eller i Canada, som påstår at de har overnaturlige evner, og jeg har ikke oversikt over dem alle. Men det er ingen som ennå har kunnet bevise at de faktisk besitter disse evnene, sier Randi.

- Er det totalt middelaldersk å tro på overnaturlige evner?

- Ja, det veldig middelaldersk å tro på det overnaturlige, svarer han.

DISKUSJON:VG Netts lesere diskuterer Snåsamannen:«At folk blir friske kan ha mange forklaringer. Mange ville nok blitt friske av seg selv uansett. Bihulebetennelse og lignende som nevnes her går over av seg selv. Ellers ligger det nok mye psykologi i dette, som noen skriver. Tro kan flytte fjell...»

Kritisk til Hanssen

- SØNNEN KURERT: Helseminister Bjarne Håkon Hanssen mener at sønnen ble kurert av Snåsamannen. Foto: Nils Bjåland
- SØNNEN KURERT: Helseminister Bjarne Håkon Hanssen mener at sønnen ble kurert av Snåsamannen. Foto: Nils Bjåland

Forrige uke gikk helseminister Bjarne Håkon Hanssen ut i VG og sa at hans sønn var blitt kurert for kolikksmerter av Snåsamannen, og ikke lenge etterpå var det SV-mannen, stortingsrepresentanten og legen Olav Gunnar Ballo som sa til VG at han mener bønner kan kurere blødninger.

LES OGSÅ:- Hanssen risikerer å bli latterliggjort

James Randi er svært kritisk til at en helseminister går ut og støtter Snåsamannen.

- Jeg syns det er skammelig at en politiker kan gjøre dette. Det er veldig lett å gi en uttalelse om at healing har funnet sted, men det er jo ikke bevis for det. Kan man imidlertid bevise at healingen har funnet sted, så kan man komme til oss og få utbetalt én million dollar, sier Randi.

Utdanningsfondet hans har en utfordring, som er reklamert om på deres hjemmesider. Utfordringen er at alle som kan bevise at de har paranormale evner, vil få utbetalt én million dollar. Men ingen har foreløpig klart å bevise dette, ifølge Randi.

- Jeg vil gjerne at denne Snåsamannen tar kontakt og tester evnene. Blir det bevist, skal ikke jeg være skeptisk, sier mannen som ikke vil tro på noe overnaturlig før det motsatte er bevist.

- Bra med healingdebatt

- Hva mener du om at Snåsamannen har skapt så mye debatt i norske medier, og er det bra eller ikke å ha en debatt om healing i mediene?

- Jeg syns det er kjempebra å ha en debatt om healing, men det er bare slik at de fleste healere ikke vil gå fram og la seg etterforske. Og det er veldig enkelt å etterforske, for enten så kan du det eller så kan du det ikke, sier han.

Snåsamannen har etter medieoppstyret rundt seg nå sagt at han ikke lenger vil uttale seg. VG Nett var tirsdag i kontakt med forfatter Ingar Sletten Kolloen, som har skrevet boken om Snåsamannen. Han sier han er sikker på at Joralf Gjerstad ikke vil kommentere utfordringen. Kolloen har heller ingen kommentar til saken.

VG Nett har ikke lyktes å komme i direkte kontakt med Joralf Gjerstad.

- Mye rart i Storbritannia

- Er det andre land i verden som du mener er på linje med Norge, altså også på vei inn i middelalderen, James Randi?

- Det foregår jo også mye rart i Storbritannia. Der har folket omfavnet homeopati ettersom prins Charles mener det er den nyeste form for medisin, sier Randi til VG Nett.

James Randi ble først kjent som tryllekunster og illusjonist under scenenavnet «The amazing Randi», men har senere blitt verdenskjent som en frilynt skeptiker av paranormale evner og det overnaturlige.

Randi har tidligere avslørt den kjente magikeren Uri Geller som en juksemaker i sin bok «The truth of Uri Geller». På bakgrunn av boka saksøkte Geller Randi, men magikeren tapte tre ganger i retten.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks