Hovedinnhold

Mattilsynet skal drøfte jakt med pil og bue

Direktorat vil ha treårig prøveprosjekt

KAN BLI LOV: Jakt med pil og bue kan bli lovlig. Foto: ARKIVFOTO/VG
KAN BLI LOV: Jakt med pil og bue kan bli lovlig. Foto: ARKIVFOTO/VG
Mattilsynet trekkes nå inn i arbeidet med å gjøre jakt med pil og bue til en lovlig jaktform i Norge. Først må det avklares om slik jakt er dyreetisk forsvarlig.

Denne saken handler om:

Bakgrunnen er at Direktoratet for naturforvaltning (DN) tidligere har anbefalt å sette i gang et treårig prøveprosjekt der pil og bue benyttes som jaktvåpen. DN imøtekom dermed en søknad fra Norges Buejegerforbund, som hadde sikret seg støtte fra Norges Bondelag, Norges Skogeierforbund, NORSKOG og Norges Jeger- og Fiskerforbund.

Organisasjonene argumenterte med at jakt med pil og bue internasjonalt er blitt «en godt etablert og sterkt voksende jaktform».

Foreløpig nei

Men Miljøverndepartementet satte en foreløpig stopper for DNs forslag om et prøveprosjekt. Dette skjedde med et brev i juni i år, der departementet krever nærmere undersøkelser, blant annet for å finne ut hvor lang tid det tar fra pila treffer til dyret dør, sammenlignet med tradisjonelle jaktvåpen.

Miljøverndepartementet påpekte at dette er et vesentlig spørsmål som ikke lar seg besvare ved en forsøksordning. «Vitenskapelige forskningsinstitusjoner med kompetanse på dyrevelferd og Mattilsynet må involveres i planlegging og gjennomføring av et slikt prosjekt», skrev Miljøverndepartementet.

Feltforsøk

Nå har DN i et brev til Mattilsynet fulgt opp departementets krav. I første omgang vil DN diskutere et opplegg for å skaffe til veie den vitenskapelige kunnskapen som departementet ber om og som anses nødvendig for å tillate jakt med pil og bue. Direktoratet vil drøfte med Mattilsynet om det skal gjennomføres feltforsøk eller ikke, og hvilke forskningsinstitusjoner som eventuelt skal involveres i prosjektet.

Målet er å gjennomføre undersøkelsene i løpet av våren 2013, går det fram av brevet til Mattilsynet.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks