Hovedinnhold

Jaget verden rundt - bodde i Oslo

Mens politiet i 182 land jaktet på Ole Christian Bach, skjulte han seg i denne penthouse-leiligheten på Grünerløkka i Oslo.

Av PER VALEBROKK, KNUT ROSTAD, PÅL K. ERTZAAS, ROLF J. WIDERØE og STIAN LYSBERG SOLUM (foto)

SKJULTE SEG HER: I denne sentrumsleiligheten i Oslo bodde Ole Christian Bach mens han var etterlyst over hele verden. - Vi gikk rundt på Grünerløkka, spiste på restauranter, drakk kaffe på cafeene og øl på de lokale utestedene, sier vennen Åge Ra. Foto: Stian Lysberg Solum
SKJULTE SEG HER: I denne sentrumsleiligheten i Oslo bodde Ole Christian Bach mens han var etterlyst over hele verden. - Vi gikk rundt på Grünerløkka, spiste på restauranter, drakk kaffe på cafeene og øl på de lokale utestedene, sier vennen Åge Ra. Foto: Stian Lysberg Solum

I to uker i januar og begynnelsen av februar i år bodde han i den rundt 100 kvadratmeter store toppleiligheten med takterrasse og egen garasjeplass i kjelleren.

Bach skal ha vært fornøyd med gjemmestedet, blant annet fordi det hadde flere utganger og eget video-callinganlegg.

På kafé og pub

Men selv om han lå i skjul, levde Bach et tilnærmet normalt liv i ukene han tilbrakte på Grünerløkka.

- Vi gikk rundt på Grünerløkka, spiste på restauranter, drakk kaffe på cafeene og øl på de lokale utestedene, sier vennen Åge Ra, som har kjent Bach siden tidlig på 90-tallet.

Ra sier han flere ganger oppfordret sin venn til å melde seg til politiet.

VG kan i dag fortelle hvordan Bachs ni måneder på rømmen ble tilbrakt - en flukt som mandag tok slutt i den svenske kommunen Ekerö vest for Stockholm.

Bach var en verdensmann som lett knyttet kontakter der han reiste. Han snakket engelsk og tysk flytende, og var også stødig i italiensk og fransk. For å gjøre seg mindre gjenkjennelig, barberte Bach hodet og gikk med cap. I Oslo og andre steder der det kunne være mange nordmenn, brukte han ofte også store briller som forkledning.

Med to store trillebager fulle av eksklusive klær reiste han hyppig mellom Norge, Sverige, Dubai, Egypt, Tyskland og Oman. Det har også kommet frem opplysninger og tips om at han skal ha vært innom India og Spania.

Holdt vekten

Bachs flukt startet i slutten av oktober i fjor, da han kjørte bil til Hamburg i Tyskland. Derfra fløy han med falskt pass til Dubai i De forente arabiske emirater.

Livet i Dubai var etter forholdene bra. Bach tilbrakte mange timer i solen for å bli brun, og han var opptatt av å holde matchvekten på rundt 80 kilo.

Men rømlingen måtte avstå fra flere treningsformer på grunn av et dårlig ben, etter at to torpedoer brakk det i 1996.

Svømming var imidlertid fin trening. Bach svømte ofte i timevis i bassenget der han bodde i bydelen Springs like utenfor Dubai, forteller hans tidligere advokat, Håkon Schiong.

Vennen Åge Ra besøkte Bach i Dubai.

- Vi levde som vanlige turister. Han likte å gå på indiske restauranter og spanderte alltid, sier Ra.

- Han brukte kredittkortene sine frem til i vinter. Han var blant annet en av svært få nordmenn som hadde et sort American Express-kort, der han hadde en kreditt på 50000 euro, hevder Ra.

Opptatt av vin

Fra slutten av oktober holdt Bach seg det meste av tiden i Dubai, frem til Dagbladet fant ham i midten av desember. Da rømte han videre til Sverige og deretter Oslo.

Bach ankom til Oslo fra Sverige i 21-tiden 18. januar, og reiste rett til Grünerløkka.

Sammen med Åge Ra spiste Bach ofte ute, gjerne på italienske restauranter. Han var alltid forsiktig med alkoholkonsumet, men var opptatt av vin, og bestilte ifølge Ra ofte italienske rødviner i prisklassen 700-20000 kroner.

I midten av mars reiste Bach tilbake til Dubai, etter en lengre periode i Sverige og Norge. Han reiste mye rundt i Midtøsten før han, trolig en gang tidlig i juni, ankom til Stockholm. Der bodde han i starten i en ettroms leilighet i Strålegatan.

TV-produsenten Lasse Hallberg, som er mest kjent for suksessen «Big Brother», har kjent Bach i flere år. Rømlingen ringte flere ganger i juni for å diskutere muligheten for å lage en TV-dokumentar.

- Jeg sa at dokumentaren kom til å bli svært kritisk til ham, og det var Bach fullt innstilt på. Han stolte på meg, og ga meg til og med sitt svenske mobilnummer, sier Hallberg.

TV-produsenten beskriver Bach som «desperat, fryktelig lei seg og fryktelig alene».

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks