Hovedinnhold

Jaget vekk Øygarden-hvalen med bråk

PÅ RØMMEN: Her jages spermhvalen vekk med bråk av hvalekspertene og brannvesenet. Foto: NORBERT VAN DE VELDE
PÅ RØMMEN: Her jages spermhvalen vekk med bråk av hvalekspertene og brannvesenet. Foto: NORBERT VAN DE VELDE
Metallrør og hammer var nok til å få den forvillede hvalen vekk fra Øygarden i Hordaland. Hvis den da ikke svømmer tilbake.

Spermhvalen rotet seg inn Rong i Øygarden i forrige uke. Siden da har den blitt en liten severdighet i området. 15 år gamle Jan Arthur Harkestad Jensen var til og med så vågal at han svømte ut til det 14 meter lange dyret.

Rong er imidlertid ikke noe blivende sted for en spermhval, og tirsdag ble satt i gang et forsøk på å få den ut åpent farvann igjen.

Bildet over viser Øygarden brannvesen under ledelse av hvalforsker Marta Acosta som hjelper den 14 meter lange spermhvalen ut av Austevågen - hvor den var innesperret siden sist torsdag.

- Kan ha hatt hørselsproblemer

Hun anser hvalen til å være mellom 20 og 30 år gammel. Den er en hann - bare hanner kommer til våre farvann. Hun aner ikke hvorfor den har forvillet seg inn i den trange, men gode båthavnen Austevågen i Rong i Øygarden:

- Det kan være at den har hatt hørselproblemer en kort stund, eller sonarproblemer, vi vet ikke.

Hvaldramaet i Øygarden trakk mye folk i godværet tirsdag, men mange kom for sent fordi selve hovedpersonen allerede var reddet gjennom en vellykket innsats.

Ved å lage kraftig ubehagelig støy med jernstenger - og siden bare med motordur fra påhenger - klarte hun å jage hvalen ut den trange og grunne innseilingen til vågen.

REDNINGSKVINNE: Hvalekspert Maria Acosta er kvinnen bak bråkideen som fikk hvalen ut av vågen. Foto: HALLGEIR VÅGENES
REDNINGSKVINNE: Hvalekspert Maria Acosta er kvinnen bak bråkideen som fikk hvalen ut av vågen. Foto: HALLGEIR VÅGENES

Da de var kommet om lag to kilometer sørover i farvannet, forsvant det svære pattedyret fra overflaten.

- Forhåpentligvis er dette siste gang vi ser ham. Han er ikke ute i åpent hav ennå, men det er 50 meter dypt, og nok plass til at han kan skaffe seg næring, og det trenger han nå, sier hvalekspert Marta Acosta.

Slik forklarer hun dramaet:

- Vi så at hvalen ble veldig stresset av lydene vi laget med jernstengene, som vi stakk i vannet og slo på med hammer. Dette er en kjent teknikk for å jage hval. Den reagerte med å svømme raskt i sirkel. Så vi sluttet med det, og så begynte vi å bruke båtene, og avskjære sirkelbevegelsene hans.

- Vil trolig klare seg

To større lokale fiskesjarker og to små plastbåter var med i redningsaksjonen. Selv var Acosta om bord i brannvesenets 14 fots plastbåt.

- Nå styrte den selv mot sundet ut mot åpnere farvann, og vi fulgte etter. Jeg hadde trodd at den var i dårligere forfatning, fordi den ikke har kunnet få i seg mat her inne. Den trenger noe slikt som flere hundre kilo mat i døgnet. Og maten er også den viktigste kilden til vann. Derfor var jeg noe bekymret. Men den reagerte nokså normalt, og hadde helt klart energi, sier Acosta.

Etter tre kvarter forsvant hvalen fra overflaten.

- Vi har sett etter den lenge, men det er litt vind, og dermed bølger, så den er vanskelig å få øye på. Men vi holder et par båter i området for å kikke etter den. Nå vil den trolig klare seg, sier Acosta.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks