Hovedinnhold

Islam-kritiker arrestert etter bombetrussel

PÅ DEMONSTRASJON: Her er 27-åringen fotografert på en NDL-demonstrasjon i desember i fjor. Foto: Øyvind Gustavsen, VG Foto:
PÅ DEMONSTRASJON: Her er 27-åringen fotografert på en NDL-demonstrasjon i desember i fjor. Foto: Øyvind Gustavsen, VG Foto:
(VG Nett) Den 27 år gamle mannen som skal ha kommet med bombetrussel mot Stortinget er tilknyttet Norwegian Defence League.

Det får VG bekreftet fra flere kilder.

Under en demonstrasjon som ble arrangert ved Oslo kretsfengsel i desember, gjorde 27-åringen opptak av både talene og demonstrantene.

Mannen skal ha uttalt at han var på vei til Oslo for å sprenge Stortinget under en busstur fra Hønefoss tirsdag kveld.

Uttalelsene falt under en telefonsamtale, men ble overhørt at bussjåføren som varslet politiet. Mannen fremstod som ruset.

Da han ble pågrepet onsdag ettermiddag var han bevæpnet med et gassvåpen og en skuddsikker vest.

Høyreekstrem

Under demonstrasjonen var mannen flere ganger i samtale med kjente aktivister i Norwegian Defence League (NDL).

Organisasjonen er kjent for å være islamfiendtlig og høyreekstrem.

Mannen har flere ganger uttalt seg hatefullt om norske myndigheter. Han er født og oppvokst i Norge, i 20-årene og kommer fra Hønefoss.

SE BILDENE: Sperret av Stortinget

- Blitt ekstremt rasistisk

VG har vært i kontakt med en bekjent av den siktede 27-åringen.

- Han har blitt ekstremt rasistisk den siste tiden. Han har lagt ut veldig mange trusler og lignende på Facebook, og truer blant annet med å drepe utlendinger, sier vennen.

Barndomsvennen sier at 27-åringen i går skrev at han hadde vært på Lambertseter, og at et helikopter hadde fulgt etter ham.

- Samtidig la han ut et bilde av seg selv, trolig hjemme, hvor han stod og holdt et gevær som han siktet på kamera. I teksten under stod det at han skulle forsvare seg selv mot «svartinger og innvandrere», sier barndomsvennen.

En annen kamerat av 27-åringen forteller at han er svært åpen på islamkritikken og tilhørigheten til NDL.

- Han har aldri sagt noe om å sprenge noe så lenge jeg har kjent ham. Jeg tror ikke at han ville gjort dette på ordentlig, han er en smart og oppegående fyr. Han er alt for lur til å finne på noe sånt, sier kameraten.

Kommet med trusler tidligere

Den siktede mannen er ikke avhørt og har foreløpig ikke bedt om forsvarer. Han blir avhørt i onsdag.

- Han har fremsatt trusler tidligere og det er folk som kjenner adferden hans, uten at det nødvendigvis har vært straffbare forhold knyttet til det, opplyser stabssjef Johan Fredriksen til VG Nett.

Politiet er kjent med opplysningene om mannens politiske ståsted.

- Vi ønsker ikke å kommentere noe rundt dette. Mannen er ikke avhørt ennå, sier Fredriksen.

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks