Hovedinnhold

Utvist norsk islamist tilbake i Norge

KLAR TIL AVREISE: Mohyeldeen Mohammad avbildet på Gardermoen før avreise til Medina i Saudi-Arabia i fjor. Foto: FRODE HANSEN
KLAR TIL AVREISE: Mohyeldeen Mohammad avbildet på Gardermoen før avreise til Medina i Saudi-Arabia i fjor. Foto: FRODE HANSEN
Islamisten Mohyeldeen Mohammad, som fikk mye oppmerksomhet etter en omstridt tale under en demonstrasjon i Oslo i fjor, er løslatt av politiet i Saudi-Arabia. Mandag landet han på Gardermoen.

Denne saken handler om:


Mohammad, som blir beskrevet som en radikal islamist, reiste torsdag fra Larvik tilbake til Saudi-Arabia der han studerer Koranen. Da flyet landet i den hellige byen Medina, ble den norske statsborgeren umiddelbart arrestert.

Pressevakt Frode Andersen i Utenriksdepartementet opplyser til NTB at 25-åringen er blitt løslatt og skal sendes ut av landet.
- Etter at han er sendt ut av Saudi-Arabia, er dette ikke lenger UDs sak. Men arrestasjonen er vår sak, og vi venter på informasjon fra Riyadh om årsaken til at han ble pågrepet, sier Frode Andersen i UD.

Også Politiets sikkerhetstjeneste (PST) ble orientert om pågripelsen torsdag forrige uke.

Ved 12-tiden mandag kom han ut fra ankomsthallen på Gardermoen. Han ble møtt av Dagbladet, men han ønsket ikke å gi noen kommentarer til pressen.

- Nerver

Mohyeldeen Mohammad studerer islamsk sharialov ved det islamske universitetet i Medina, men ble utvist fra skolen i mars 2010 fordi de anså ham som politisk aktiv etter hendelser i Norge. 25-åringen anket utvisningen og fikk fortsette.

Ifølge Dagbladet kan det være spørsmål ved 25-åringens visum som gjorde at han ble arrestert. Familien sier imidlertid at visumet er gyldig, og at arrestasjonen skyldes opplysninger fra norske myndigheter, noe UD har avvist.

Etter det NTB erfarer kan utvisningen fra Koranskolen i Medina være årsaken til at visumet ikke er gyldig.

- Vi kjenner foreløpig ikke årsaken og venter på en avklaring etter at han kommer hjem. Det viktigste i første omgang var å få hjelp fra UD for å få en norsk statsborger ut av fengsel. Derfor ble både ambassaden i Riyadh og utenriksminister Jonas Gahr Støre i Oslo kontaktet fredag kveld. Det ser ut til at UD har gjort en god jobb så langt, sier mannens forsvarer, advokat John Christian Elden til NTB.

«Advarsel»

25-åringen markerte seg i nyhetsbildet i fjor vinter i forbindelse med demonstrasjonene som oppsto etter at Dagbladet trykket en karikaturtegning av profeten Muhammed. Under et arrangement på Universitetsplassen i Oslo 10. februar sa han blant annet i sin appell: «Når vil norske myndigheter forstå alvoret i dette her? Kanskje ikke før det er for seint. Kanskje ikke før vi får et 11. september på norsk jord. Dette er ingen trussel, det er en advarsel».

Reaksjonene på uttalelsene hans var kraftige, også i muslimske miljøer, som tok avstand fra appellen.

Lørdag skrev Klassekampen at Mohammad hadde lagt ut en video på nettstedet YouTube der han skyter med luftgevær og roper «Allahu Akbar». Tittelen på videokuttet er «Jihad Norge». Han har tidligere omtalt steining av en homofil somalier som «den straffen han fortjener» samt beskrevet Osama bin Laden i positive ordelag.

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks