Hovedinnhold

Tromsø-professor forbyr niqab i forelesninger

FORBYR NIQAB: Tromsø-professor Nils Aarsæther nekter studenter som bærer niqab å delta i hans undervisningstimer ved Universitetet i Tromsø. Foto: Petter Strøm/iTromsø
FORBYR NIQAB: Tromsø-professor Nils Aarsæther nekter studenter som bærer niqab å delta i hans undervisningstimer ved Universitetet i Tromsø. Foto: Petter Strøm/iTromsø
(VG Nett) Da studenten spurte professor Nils Aarsæther om hun kunne bruke det heldekkende plagget under forelesningene, satte han foten ned.

Denne saken handler om:

Professor Nils Aarsæther underviser i kommunikasjon ved Universitetet i Tromsø og steppet inn som vikarlærer i en time da studenten tok kontakt.

- Hun tok kontakt og spurte om jeg hadde noe imot at hun brukte niqab. Jeg svarte at jeg forholdt meg til at Stortinget har bestemt at jeg som lærer kan nekte det, sier Aarsæther til VG Nett.

Ansikt til ansikt

Dermed ble studenten nektet å følge undervisningen fordi hun ikledde seg det heldekkende plagget.

Tromsø-professoren begrunner niqab-nekten med at han opplever det som ubehagelig at studentene tildekker ansiktet.

- Jeg kan ikke svare på hvordan dette negativt vil påvirke undervisningen, men det er et prinsipp om at vi skal møtes ansikt til ansikt og at jeg også ville føle meg personlig uvel med en maskert student tilstede, sier Aarsæther.

Mikke Mus

Avisen Nordlys skriver torsdag at professoren sammenligner bruken av niqab med å gå med finlandshette.

- Om det er Mikke Mus-maske, finlandshette eller whatever¿ I undervisningssituasjonen skal ingen opptre maskert. Jeg reagerer på maskering. Det er ikke bare min reaksjon, men det handler om regler for hvordan vi opptrer i samfunnet.

- Er det problematisk at studenten ikke får delta i undervisningen?

- Det er ingenting som er problematisk med dette. Maskering skal etter min mening ikke tillates i undervisningssammenheng og heller ikke i det åpne rom, sier Aarsæther.

En ikke-sak

Professoren sier han ikke har diskutert niqab-forbudet med universitetsledelsen.

- Hvorfor skulle jeg ta dette opp med ledelsen? Dette er en ikke-sak fordi Stortinget har bestemt at jeg som lærer skal ha mulighet til å nekte tildekking i klasserommet, sier han.

Rektor Jarle Aarbakke ved universitetet sier de ikke har drøftet forbudet ennå.

- Dette er en relativt ny problemstilling for oss. Vi har ikke styrebehandlet praksis eller holdning til bruken av hodeplagg og andre plagg som dekker store deler av kropp og ansikt. Vi har ikke hatt noen behandling av dette i universitetsstyret, men nå må vi åpenbart gjøre dette ganske raskt, sier Aarbakke.

Griper ikke inn

Tromsø-rektoren vil likevel ikke gripe inn mot professorens niqab-praksis.

- Jeg vil overhodet ikke gripe inn mot dette. På et universitet må det være et handlingsrom for hver enkelt professor. Hvis en professor føler han ikke kan gi god nok undervisning, så er det et viktig og alvorlig hensyn å ta, sier Jarle Aarbakke.

Samtidig understreker han at studenten også har rettigheter.

- Vi må også balansere dette opp mot hver enkelt students følelser og identitet, sier han.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks