Hovedinnhold

SV-politiker støtter anti-islamiseringsgruppe

ISLAM-SPLID I SV: Leder av Nordstrand SV har meldt seg inn i gruppa Stopp islamiseringen av Norge (Sian), og mener niqab bør forbys. På bildet unge muslimske jenter som møttes i romjulen ved Islamic Cultural Centre i Oslo for å støtte hverandre i å begynne å bruke niqab. Foto: Espen S. Hoen
ISLAM-SPLID I SV: Leder av Nordstrand SV har meldt seg inn i gruppa Stopp islamiseringen av Norge (Sian), og mener niqab bør forbys. På bildet unge muslimske jenter som møttes i romjulen ved Islamic Cultural Centre i Oslo for å støtte hverandre i å begynne å bruke niqab. Foto: Espen S. Hoen
Lederen i Nordstrand SV i Oslo har gitt opp integreringsdebatten i sitt eget parti og meldt seg inn i den omstridte organisasjonen Stopp islamiseringen av Norge (Sian).

Denne saken handler om:

- SV har sviktet i deler av integreringspolitikken, sier Morten Schau, leder i Nordstrand SV til Klassekampen og bekrefter at han har meldt seg inn i Sian.

- Det er mitt private standpunkt, sier SV-politikeren, som sier at han støtter Sian fordi medlemmene der våger å snakke om noe som mange andre ikke tør. Han har gitt opp å ta debatten i eget parti.

LES OGSÅ: Muslimske kvinner bedt på niqab-treff

- Får ikke gå ut

- Vi kan ikke snu ryggen til at integreringen byr på problemer. Jeg kjenner til flere muslimske kvinner som ikke får gå utenfor døren av sine fedre, eller som tvinges til å gå tildekket. Små barn skal ikke bære hijab, og nikab bør forbys. Den tiltakende kjønnssegregeringen som flere islamister forfekter, er også kritikkverdig. Vi kan ikke snu ryggen til dette, sier Schau til Klassekampen.

Flere krefter i SV deler hans syn, men de er i mindretall, ifølge lokallagslederen. Han understreker at det ikke er muslimer eller islam han har noe imot og at han ikke støtter Sian i alt de står for, blant annet koblingen mellom islam og terror.

- Og jeg står ikke med Bibelen i den ene hånden og Koranen i den andre. Jeg er ateist, sier Schau til NTB.

- Det er politisk islam jeg vil til livs, vi må sette grenser for islamiseringen av det offentlige rom. Dialog er vel og bra, men noen ganger må det handling til. Vi må ikke være redde for å stille krav til de som skal integreres i det frie, åpne demokratiske samfunnet vi har. Det er en verdikamp på gang i samfunnet, den debatten må vi ta.

LES OGSÅ: Intern Ap-splid om niqab- og brukabruk

Tar sterkt avstand

Leder i Oslo SV, Per Østvold, sier han ikke har noe som helst til felles med Sian.

- Jeg tar sterk avstand fra en organisasjon jeg mener er forholdsmessig ekstrem og sterkt muslimfiendtlig. Det har tidligere vært debatt i SV om enkelte forhold knyttet til islam, som for eksempel bruk av hijab. Uenigheter lever vi godt med. Men medlemskap i Sian er noe helt annet. Jeg skulle ønske at Morten Schau tok avstand fra organisasjonen. Jeg vil ta en prat med han om dette, og høre hans begrunnelse, før vi eventuelt går videre med saken, sier Østvold til Klassekampen.

NIQABKLEDTE AISHA: - Politikerne snakker ikke med oss

SV har ingen eksklusjonsparagraf. Per Østvold ønsker ikke å kommentere saken overfor NTB. Men det vil Schau:

- Jeg skal ha et møte med Østvold onsdag kveld, så får vi se hva som skjer. Jeg hadde tenkt å gå av som lokallagsleder, men fortsette i styret i lokalpartiet. Jeg er enig med SV i det meste bortsett fra en del av integreringspolitikken, sier Morten Schau til NTB.

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks