Hovedinnhold

Islam Net-leder mener ingen muslimer kan være motstandere av dødsstraff

ISLAM NET-LEDER: Fahad Qureshi mener at du ikke kan være muslim dersom du også er mot dødsstraff. Dette bildet er tatt i fjor sommer på Lørenskog. Foto: Markus Aarstad
ISLAM NET-LEDER: Fahad Qureshi mener at du ikke kan være muslim dersom du også er mot dødsstraff. Dette bildet er tatt i fjor sommer på Lørenskog. Foto: Markus Aarstad
(VG Nett) Fahad Qureshi - leder for den misjonerende organisasjonen Islam Net mener «et menneske som er prinsipielt mot dødsstraff ikke kan være muslim».

Denne saken handler om:

Det er Kristian Meisingset, kulturredaktør i det konservative tidsskriftet Minerva, som i et essay torsdag avdekket Qureshis meninger. Han fant det på et diskusjonsforum på Islamnet.no, som ligger åpent for alle.

Der skriver Qureshi - leder av Islam Net følgende: «Et menneske som sier det prinsipielt er imot dødsstraff er imot prinsippene foreskrevet av Allah (...). En person som mener at han vet bedre enn Allah om hva som er det beste for mennesket, er ikke muslim fordi definisjonen på en muslim er en som underkaster seg Allah. (...), dette er noe muslimer har vært enige om i all tid. Dette er så enkelt (...) at det ikke er noen tvil.»

Vet du noe om dette, eller har du innspill? Kontakt VG Netts journalist her 

- Fundamentalistisk holdning

VG og VG Nett har flere ganger skrevet om Islam Net og Qureshi. De er kjent for å misjonere blant ungdom, holde konvertittskole for etniske nordmenn, og i fjor stoppet Høyskolen i Oslo møtene deres fordi de hadde kjønnsdelte innganger.

Men ifølge Minerva-redaktør Meisingset har ikke leder Fahad Qureshi vært så åpen i media om hvordan han ser på det norske samfunnet.

- De har sagt lite før offentlig om hva de mener. Men det er veldig interessant at de nå er såpass klare på at de støtter en så fundamentalistisk tolkning av islam.

VG Nett har heller ikke funnet artikler tidligere hvor han har svart på hva han mener om dødsstraff.

INTERVJU MED QURESHI I FJOR: - Vi vil renvaske Islams navn 

- Ødelegger for samfunnet og muslimsk ungdom

VIL HA DEBATT: Kristian Meisingset, kulturredaktør i tidsskriftet Minerva. Foto: Minerva
VIL HA DEBATT: Kristian Meisingset, kulturredaktør i tidsskriftet Minerva. Foto: Minerva


Meisingset som tidligere har skrevet artikler om islam.net mener at slike holdninger Qureshi forfekter, kan være ødeleggende.

- Om det skapes en oppfatning om at det islam.net mener er riktig for muslimer, er det veldig skadelige både for storsamfunnet og unge muslimer. Jeg er sikker på at Islam Net representerer en liten del av det samlede muslimske miljøet i Norge. Men samtidig er det et miljø som er veldig aktive blant unge muslimer, sier Meisingset.

LES OGSÅ: - Rekrutterer etniske nordmenn til omstridt Islam 

LES MER: - Misjonspress på Høyskolen i Oslo 

- Vet du bedre enn Allah?

Bakgrunnen for at Qureshi skrev dette var i en diskusjon om Allahs lover er absolutte, enn om det går an å tolke dem opp mot dagens virkelighet. Og konkret et utsagn fra en debattant som sa han var prinsipielt mot dødsstraff og som ytrer ønske om å reformere islam slik at det rommer menneskerettigheter.

Han, som Qureshi var uenig med, fikk også flere spørsmål - både fra lederen og andre - om han så på seg selv om vantro.

«Allah har foreskrevet dødsstraff i Islam og Profeten Muhammad (...) har praktisert dette. Mener du at du vet bedre enn Allah (...) og Profetens praksis? Svar JA eller NEI, ikke prøv å vri deg unna» skriver Qureshi i debatten.

Han viser også i diskusjonen til argumenter om at Allahs ord blir satt høyere enn menneskeskapte lover.

- Dette er et uttrykk for fundamentalismen han ønsker, og at religionen skal gjennomsyre hele samfunnet, mener Meisinget om det sitatet.

ABID RAJA: Ble hetset på Islam Nets nettforum 

- Ikke farlige

KONFERANSE: Her er Fahad Qureshi (til venstre) sammen med den britiske foredragsholderen Abdur Raheem Green i april i år. På Sentrum Scene i Oslo holdt Islamnet det de kalte en fredskonferanse. Foto: Jan Petter Lynau
KONFERANSE: Her er Fahad Qureshi (til venstre) sammen med den britiske foredragsholderen Abdur Raheem Green i april i år. På Sentrum Scene i Oslo holdt Islamnet det de kalte en fredskonferanse. Foto: Jan Petter Lynau


Meisingset mener at holdningene som Islam Net fremmer «bryter med alle kjerneverdier om et sekulært og mangfoldig samfunn».

- De har full frihet til å mene dette, men jeg vil protestere på slike holdninger. Jeg håper dette vil føre til engasjement fra de andre moderate muslimene og at de går i debatt med Islam Net.

PREDIKANT PÅ ISLAMNET-KONFERANSE: Forsvarte vold mot kvinner og barn 

Selv om Meisingset tar sterk avstand fra det han mener er anti-demokratiske synspunkter, mener han ikke at Islam Net kan regnes som «farlige».

- Jeg tror overhodet ikke at de er farlige. Det finnes ingen grunn til å tro at de støtter bruk av vold som politisk virkemiddel. Jeg er ikke bekymret for Norges del, men det er bekymringsverdig at unge muslimer med en slik overbevisning lever i et «frivillig eksil». Det er veldig uheldig, konkluderer han.

VG Nett har torsdag formiddag snakket med Qureshi. Han ønsker ikke å kommentere saken umiddelbart.

LES QURESHI-KRONIKK FRA 2010: - Jeg er ingen ekstremist 

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks