Hovedinnhold

- Ga blaffen i manus og snakket om terror

ARRANGØR: Mohyeldeen Mohammad forlot Norge i helgen. Han var en av de seks arrangørene bak demonstrasjonen på Universitetsplassen i Oslo fredag 12. februar. Foto: Frode Hansen
ARRANGØR: Mohyeldeen Mohammad forlot Norge i helgen. Han var en av de seks arrangørene bak demonstrasjonen på Universitetsplassen i Oslo fredag 12. februar. Foto: Frode Hansen
(VG Nett) Mohyeldeen Mohammad skal ha fått en ferdigskrevet appell uten noen advarsel om terror i Norge før demonstrasjonen i Oslo.

Denne saken handler om:

Tips oss

Dette er saken

  • 3. februar trykket Dagbladet en karikaturtegning av profeten Muhammed i forbindelse med en sak om «Islam-hets» på facebooksiden til PST.
  • Tegningen skapte sterke reaksjoner blant muslimer.
  • Fredag 12.februar demonstrerte 3000 mot avisen i Oslo.
  • Under demonstrasjonen holdt Mohyeldeen Mohammad en appell hvor han advarte mot dødelig terror i Norge.
  • I kjølvannet av demonstrasjonen sa 24-åringen i et intervju at han støttet dødsstraff av homofile, og senere har det kommert frem en rekke andre ekstreme meninger fra Larvik-mannen.
  • Han er siktet for drapstrusler mot to Dagbladet-journalister.
  • Mohyeldeen Mohammad studerer arabisk og sharialover ved Det Islamske universitetet i Medina i Saudi-Arabia.

En av de seks arrangørene bak demonstrasjonen forteller nå om planleggingen, gjennomføringen og sjokkbølgene samlingen førte til.

Les også:- Mohammad hyller bin Laden

I en kronikk i VG i dag forteller Waqas Sarwar sin versjon av hva som skjedde før, under og etter Mohyeldeen Mohammads appell på Universitetsplassen i Oslo 12.februar.

Les også:Homo-uttalelser splitter demo-muslimer

Foran 3000 mennesker advarte den 24 år gamle muslimen om dødelig terror i Norge.

Les også:- Norge i krig mot muslimer

- Overraskelsen var like stor for medarrangørene, som for tilhørerne, da advarselen om 11. september på norsk jord lød ut fra Universitetsplassen, skriver Sarwar i kronikken.

Grunnen til overraskelsen skal ha vært at gruppen på forhånd var kjent med Mohyeldeens synspunkter og at de hadde vært tema for diskusjon. 24-årigen fra Larvik skal ifølge Sarwar ha fått beskjed om å ikke lufte sine egne meninger under appellen.

- Skulle ikke brukt de ordene

Mohyeldeen skal ha fått utdelt en ferdigskrevet appell, men skal ikke ha holdt seg til manus.

- Som medarrangører er vi ikke i tvil om at han aldri skulle ha brukt de ordene. Det var dårlig gjort, ikke bare mot personen som skrev appellen, men også mot de 3000 oppmøtte som aldri hadde forventet å høre noe i nærheten av dette, står det å lese i VG-kronikken i dag.

Les også:- Nå er det grunn for Norge til å være urolig

Etter flere samtaler med Mohyeldeen i etterkant av demonstrasjonen skal de fem andre som sto bak demonstrasjonen har forstått at det ikke er aktuelt for appellanten å utføre terror i Norge selv. Det var, som han har sagt gjentatte ganger selv, kun en advarsel.

Vet du noe om denne saken?Kontakt VG Netts journalist her!

Uenige med ham

- Han kunne aldri tenke seg å begå en terrorhandling selv. Men at det er slike karikaturer som gir næring til hat og igjen næring til terror.

Forfatterne av kronikken i VG forteller videre at de andre var sterkt uenige i tilnærmingen til Mohyeldeen.

- Som muslimer er vi fortsatt forpliktet til å forholde oss til andre på den måten som er pålagt oss gjennom Islam. Vi er uenig med ham i noe, men han er fortsatt muslim og fortjener fortsatt den respekten en muslim er forpliktet å vise andre. Islam lærer oss brorskap og samhold. Det er på bakgrunn av denne læren at vi klarte å gjennomføre markeringen til tross for uenigheter, skriver forfatteren.

I tillegg til Waqas Sarwar og nevnte Mohyeldeen Mohammad, var også fire andre personer med på å arrangere demonstrasjonen gjennom Facebook-gruppen «Vis avsky mot karikaturer av Profeten SAWW».

De har stått oppført som administratorer av nettsiden og er Arfan Bhatti, Per Bartho Hansen alias Yousef Assidiq, Itrat Zishan og og Qasim Ali.

Facebook-gruppen skal allerede ha vært dannet av Mohyeldeen Muhammad før han kom i kontakt med de andre arrangørene av demonstrasjonen.

- Det ble bestemt at den ikke skulle ha en konfronterende profil. Dagen før markeringen hadde medlemstallet for gruppen passert 2000, skriver Waqas Sarwar.

VG Nett har ikke kommet i kontakt med Mohyeldeen Mohammad etter at han forlot Norge og reiste til Medina i Saudi-Arabia i helgen.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks