Hovedinnhold

Fjerner niqab-bilde etter totalslakt

Infodirektør i vegvesenet: - Unnskyld, men hva er en niqab?
Frp-topp: - Islamisering av Statens vegvesen

BILDE TIL BESVÆR: Etter å ha blitt møtt med både latter og irritasjon, trekker nå Statens vegvesen bildet hvor deres egne ansatte forsøker å illustrere bredden i det norske folk. Foto: Statens vegvesen
BILDE TIL BESVÆR: Etter å ha blitt møtt med både latter og irritasjon, trekker nå Statens vegvesen bildet hvor deres egne ansatte forsøker å illustrere bredden i det norske folk. Foto: Statens vegvesen
(VG Nett) Dette bildet har fått niqab-motstandere til å rase. Nå fjerner Statens vegvesen bildet «Her kommer framtida» fra sin nye håndbok.

Denne saken handler om:

Tips oss

I strålende solskinn og med såpebobler i lufta poserer den niqab-kledte kvinnen sammen med blant annet en rullestolbruker, en blondine og en mørkhudet mann med hatt på hodet.

Mens noen har møtt bildet med hånlatter, reagerer norsksomaliske Kadra Yusuf sterkt på bildebruken i Statens vegvesens nye brosjyre om universell utforming.

- Dette er veldig uprofesjonelt. Hvis målet var å skape et slags bilde av «Det nye Norge», har de bommet noe sinnsykt. Dette er et kvinnediskriminerende plagg, til og med utenriksministeren er enig i det, sier Yusuf.

HAR DU TIPS OM NORSK POLITIKK? Kontakt VG Netts samfunnsjournalister her 

- Dette blir helt feil

Yusuf, som er en av de mange uttalte motstandere av det heldekkende plagget, mener bildebruken viser en tydelig kunnskapsløshet om niqab og islam hos Statens vegvesen.

- Med mindre de prøver å drive en slags propaganda for niqab, er dette kunnskapsløst. Vi er et flerkulturelt land, og det heier jeg på, men niqab er ikke en naturlig del av dette. Niqab er ikke en naturlig del av islam heller, så dette blir helt feil, sier Yusuf.

Ifølge Statens vegvesen skulle bildet, som pryder forsiden av en ny håndbok om universell utforming av veger og gater, illustrere at den nye planen kommer «alle til gode».

Da VG Nett kontaktet Statens vegvesen første gang i forbindelse med bildet, var dette den umiddelbare responsen fra kommunikasjonsdirektør Sissel Faller:

- Unnskyld, men hva er egentlig en niqab?

Nysgjerrig på hva Statens vegvesen har erstattet bildet med? Se nederst i saken

- Kvinnen på bildet bruker ikke niqab til vanlig

Kort tid etter kommer det en mail fra vegvesenet. Der varsler de at bildet vil bli trukket umiddelbart.

- Vi mener ikke at damer i niqab representererer «Det nye Norge». I etterkant ser vi at vi har hatt mangelfull kunnskap om disse plaggene, heter det i mailen fra vegvesenets informasjonsavdeling.

Statens vegvesen sier at de forstår reaksjonen fra Kadra Yusuf.

- Vi beklager at vi ikke har vært bevisst på effekten av å bruke dette plagget som illustrasjon. Vi tenkte ikke på den signaleffekten dette kunne gi.

- Bruker kvinnen på bildet niqab til vanlig?

- Nei. Hun har kun på seg plagget i forbindelse med dette bildet.

Bildet er ifølge Statens vegvesen tatt i egen regi.

LES OGSÅ: Støre hevder niqab- og burkabråket ødelegger

- Folk har ledd

Kommunikasjonssjef Kjell-Bjørn Vinje innrømmer at han har fått reaksjoner.

- Det er en del fagfolk som har reagert. Noen har ledd av bildet. Vi diskuterte å fjerne bildet før dere kontaktet oss, hevder Vinje.

- Hvem er menneskene på bildet?

- Det vet jeg ikke. Jeg vil anta at det er ansatte i vegvesenet og barna deres.

LES OGSÅ: Ap sier fortsatt ja til hijab

- Vegvesenet har kjørt i grøfta

Fremskrittspartiets Per-Willy Amundsen vet ikke om han skal le eller gråte av bildet.

- Her har Statens vegvesen kjørt i grøfta. Hvor var kommunikasjonsrådgiverne da denne brosjyren ble utformet? Her er vegvesenet på fullstendig kollisjonskurs med den uttalte holdningen til Stortinget, sier Amundsen til VG Nett.

Han reagerer kraftig på det han mener er et forsøk på å normalisere bruk av burka og niqab.

- Dette er et klart eksempel på islamisering - i dette tilfellet islamisering av Statens vegvesen, hevder Amundsen.

- Det er snakk om ett enkelt bilde i en stor brosjyre. Hvorfor er dette, etter ditt syn, så alvorlig?

- Fordi signaleffekten er viktig her. Dette er ikke noen glipp fra vegvesenet sin side. Det er ikke akseptabelt at et statlig organ forsøker å bidra til at niqab blir et normalt og akseptert plagg i Norge. Dette bør få politiske konsekvenser. Regjeringen bør gi beskjed til offentlige instanser om at dette ikke er greit, sier Amundsen.

Tirsdag morgen var linken til Statens vegvesens nye håndbok fjernet.
Bildet på håndbokens forside er nå erstattet av et bilde av en parkeringsplass.

...OG HER ER ERSTATNINGEN: Et bilde av en islagt parkeringsplass pryder nå forsiden av Statens vegvesens håndbok. Foto: Faksimile Statens vegvesen
...OG HER ER ERSTATNINGEN: Et bilde av en islagt parkeringsplass pryder nå forsiden av Statens vegvesens håndbok. Foto: Faksimile Statens vegvesen

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks