Hovedinnhold

Britisk islamist skal holde nytt kurs i Norge

OMSTRIDT GJEST: Sharia-eksperten og predikanten Haitham al-Haddad besøker Norge før jul. Her er han i arbeid ved Storbritannias sharia-råd, som håndhever islamsk lov basert på en frivillig ordning. Foto: AFP
OMSTRIDT GJEST: Sharia-eksperten og predikanten Haitham al-Haddad besøker Norge før jul. Her er han i arbeid ved Storbritannias sharia-råd, som håndhever islamsk lov basert på en frivillig ordning. Foto: AFP
Den britiske islam-predikanten Haitham al-Habbad skal neste uke holde nytt kurs for norske muslimer i regi av Islam Net. Hans forrige kurs like før jul førte til bruduljer.

Denne saken handler om:

Islam Net har omtalt ham som en «stor lærd», synspunkter som ikke deles av det islamkritiske nettstedet Human Rights Services og Vepsen, som blant annet skriver om ekstremisme.

Men Islam Net lar seg ikke kue av kritikere og har atter en gang invitert briten til Oslo fredag 11. januar for å holde nytt kurs, skriver Klassekampen.

Det er kun 50 plasser til disposisjon og man må melde seg på for å få vite hvor det skal holdes, ifølge annonsen.

Haddad holdt fredag 21. desember foredrag ved Høgskolen i Oslo. Tema var hvordan muslimer kan leve i et moderne samfunn. Etter foredraget deltok han på et kurs på hemmelig sted.

Rektor Kari Toverud Jensen ved Høgskolen i Oslo ga tillatelse til at foredraget ble holdt i et auditorium, men hun fikk Oslos varaordfører Libe Rieber-Mohn (Ap) på nakken. Rieber-Mohn mente det ikke var greit å la en sharia-ekspert fremføre sitt budskap.

- Høgskolen i Oslo burde tenke seg om før de gir tillatelse til å bruke sine lokaler til fremføring av budskap som strider mot norsk lov. Islam net må selv få velge sine foredragsholdere, men en offentlig institusjon bør tenke på sitt ansvar, skriver Rieber-Mohn i en e-post til VG Nett.

- Haitham al-Habbab har i sitt tidligere virke formidlet hatretorikk blant annet mot jøder og homofile, samt legitimert kjønnslemlestelse og barneekteskap. Å ta til motmæle mot et slikt budskap har selvfølgelig ikke noe med hat mot islam å gjøre. Når islam.net bruker en slik argumentasjon sier det først og fremst hvor på bærtur organisasjonen er, skriver hun.
- Det er viktig å bekjempe hatpropaganda uansett hvor den kommer fra. De tror jeg de fleste både muslimer og ikke-muslimer er enige med meg, skriver hun.

Leder av Stortingets justiskomité Per Sandberg (Frp) har overfor NRK sammenlignet Haddads ideologi med nazisme.

- Etter 22. juli sa statsminister Jens Stoltenberg (Ap) at det måtte bli mer demokrati i Norge for å vise motstand mot Anders Behring Breiviks hat. Tilsvarende sier jeg at det må bli mer religionsfrihet for islam i Norge, for å vise motstand mot Sandbergs og Rieber-Mohns islamhat. Vi må vise disse islamhaterne at vi ikke lar oss undertrykke av deres hatkampanjer mot muslimer. Hvis man tier, vil folk sakte, men sikkert, bli indoktrinert med hat, slik det skjedde under Nazi-Tyskland, sier Islam Net-leder Fahad Qureshi.

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks