Hovedinnhold

- Støre må våkne fra dialogdvalen

NY IRANSK HENRETTELSE: Mazyar Keshvari (Frp) mener Norge har gjort for lite for å forhindre scener som dette. Foto: AP
NY IRANSK HENRETTELSE: Mazyar Keshvari (Frp) mener Norge har gjort for lite for å forhindre scener som dette. Foto: AP
(VG Nett) Frp-politiker Mazyar Keshvari slakter norsk dialogpolitikk og forlanger boikott og ny politisk linje mot Iran.

Denne saken handler om:

Hengingen av den 23-årige Delara Darabi i Iran forrige uke vekket sterke reaksjoner. Fem dager etter henrettelsen skal enda to mindreårige forbrytere henrettes i Teheran. UD har kalt den iranske ambassaden inn til et møte om de stadige henrettelsene, men Frp-politikeren Mazyar Keshvari mener dette er helt feil håndtering av sakken.

- Jeg håper utenriksminister Jonas Gahr Støre og regjeringen snart våkner fra sin dialogdvale og boikotter terrorregimet i Iran umiddelbart, sier Kesvhari til VG Nett.

Boikott uaktuelt

En handelsboikott av Iran er imidlertid helt uaktuelt, ifølge UD.

- Det er nytt for meg at Frp nå ønsker boikott av Iran, og at norske selskaper skal trekke seg ut. Det er også litt uklart for meg hvilken påvirkningskraft Keshwari mener Norge skal ha, dersom vi skal bryte alle kanalene til Iran. Norge har gitt, og kommer til å fortsette med å gi klar beskjed, sier statssekretær Gry Larsen (Ap) i Utenriksdepartementet til VG Nett.

Men dette imponerer ikke Keshvari.

HARD TALE: Mazyar Keshvari slakter norsk utenrikspolitikk. Foto: SCANPIX
HARD TALE: Mazyar Keshvari slakter norsk utenrikspolitikk. Foto: SCANPIX

- Regjeringen har innkalt iranerne til et rutinemøte i UD. Der skal de fortelle at de ikke liker henrettelser av barn, som om iranske myndigheter ikke visste det! Samtidig som Norge fortsatt handler med, omgås med og snakker med regimet som om ingen ting har skjedd, sier Keshvari.

Irans eget ansvar

Mazyar Keshvari ser på henrettelsene som et bevis på feilslått norsk utenrikspolitikk og mener at norske myndigheter legitimerer det iranske regimet.

- Dersom vi ser resultatene av 30 år med den formen for diplomati og dialog regjeringen og Jonas Gahr Støre tar til orde for, så viser det helt klart at det er en mislykket form for politikk, sier han.

Keshvari sikter også til at 2007 var et rekordår hva angår antall henrettelser i Iran.

Slike uttalelser får statssekretær Larsen til å reagere.

STATSSEKRETÆR Gry larsen (Ap) blir lettere opprørt av utspillene til Keshvari. Foto: UD
STATSSEKRETÆR Gry larsen (Ap) blir lettere opprørt av utspillene til Keshvari. Foto: UD

- Det er grovt å beskylde norske myndigheter for at
mindreårige henrettes i Iran. Det er Irans ansvar, og bare Irans ansvar alene. Derfor holder Norge Iran ansvarlig for at dette skjer, sier hun til VG Nett.

Larsen mener det er et feilspor å rette pekefingeren mot regjeringen og Norge, og menerat trykket bør holdes oppe på Iran.

Dialog holder ikke mål

Keshvari mener imidlertid regjeringens rutinemessige møter med Irans ambassadør viser at Utenriksdepartementet har totalt urealistisk tro på sine diplomatiske evner.

- Dialogfrelste Støre, som var den eneste vestlige lederen som ble igjen under Irans president Mahmoud Ahmadinejad tale i FN-konferansen om rasisme, må snart innse at handling sier mer enn ord, sier Keshvari.

VGTV:Her bues Irans president ut

Han mener regimet i Iran vil fortsette sine brutale ugjerninger så lenge land som Norge ikke foretar seg noe annet enn å ha dialog.

Men dialog er noe Gry Larsen ønsker å fortsette med.

- Norge har vært tydelig overfor Iran når det gjelder dødsstraff for mindreårige. Vi har jevnlig kontakt med ulike mennesker og organisasjoner, både i Norge, i Iran og i det internasjonale samfunnet, som deler vårt engasjement.

Etter hennes oppfatning setter mange iranere i Norge pris på dette engasjementet.

Frp ønsker ikke umiddelbar boikott

Frps utenrikspolitiske tallsmann, Morten Høglund, utelukker ikke handelsboikott. Men han mener dette må skje i ordnede former.

- En umiddelbar boikott kan få negative konsekvenser for Norge. Frp mener først og fremst at det er uklokt med nye investeringer i landet. Men på sikt ønsker vi også å trekke statlige bedrifter ut på en ryddig måte, sier Høglund til VG Nett.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks