Hovedinnhold

Krigsskadet hjem til isolat

KRISTIANSAND/ARENDAL/OSLO (VG) Reisen fra Tyskland til Norge var en krigshelt verdig. Men velkomsten i Norge var mindre vennlig for den skadede irakeren.

Denne saken handler om:

LES OGSÅ: Minst fire norsk-irakere på krigstur

Etter å ha landet på Kjevik flyplass med et amerikansk DC-9 militærfly, bar det rett til sykehus og isolat for 36-åringen som ble skutt i Bagdad da han kjempet sammen med amerikanerne.

36-åringen er varslet om at hans asylstatus henger i en tynn tråd etter at han brøt reglene ved å reise tilbake til hjemlandet for å krige mot Saddam-regimet.

Isolat

Etter at han ble truffet av tre prosjektiler i benet og ett i skulderen under kamper i Bagdad, har amerikanske militærmyndigheter behandlet 36-åringen med bosted i Risør, som en av deres egne, høyt verdsatte soldater.

VG har tidligere avslørt at Politiets sikkerhetstjeneste (PST) var involvert da 36-åringen for halvannet år siden ble rekruttert av det USA-støttede nettverket Iraks Nasjonalkongress (INC).

Både 36-åringen og Risør kommune har hevdet at UDI og PST var forhåndsinformert og i realiteten godkjente mannens krigsreise til Irak - i strid med vedtatt, norsk politikk.

36-åringens advokat, Asbjørn Eritsland, opplyser til VG at han regner med at irakeren blir liggende på isolat i minst tre-fire dager, avhengig av utfallet av enkelte medisinske tester.

Advokat Eritsland ble mandag kontaktet av Risør kommune, som på vegne av hans kone og barn engasjerte ham som advokat.

Undrende

Mandag kveld snakket han på telefon med 36-åringen på sykehuset i Tyskland. Advokaten sier at han og hans klient stiller seg undrende til forhåndsvarselet fra UDI om at 36-åringen som en følge av reisen til Irak vil bli fratatt sin flyktningstatus i Norge.

- Han vil motsette seg et slikt forhåndsvarsel. Så vidt jeg har forstått, har norske myndigheter vært kjent med at han har reist til utlandet. Jeg må ta store forbehold, siden jeg ennå ikke har rukket å sette meg skikkelig inn i saken. Men dette er opplysninger som jeg har fått. Men jeg vet ennå ikke om det har vært med norske myndigheters uttalte samtykke, sier Eritsland til VG.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks