Hovedinnhold

Per Sandberg om ansettelsen i Islamsk Råd: - Et sted går grensen

<p>– IKKE ALT VI SKAL TOLERERE: Integreringsminister Per Sandberg reagerer sterkt på Islamsk råds ansettelse av Leyla Hasic. </p>

– IKKE ALT VI SKAL TOLERERE: Integreringsminister Per Sandberg reagerer sterkt på Islamsk råds ansettelse av Leyla Hasic. 

Foto: Tore Kristiansen, VG
Vikariererende integreringsminister Per Sandberg (Frp) råder Islamsk Råd Norge (IRN) til å tenke over ansattelsen av nikab-kledde Leyla Hasic (32) på nytt.

– Dette handler ikke bare om hvordan noen går kledd, det handler om hvilke holdninger Islamsk Råd sier er greit, sier innvandrings- og integreringsminister Per Sandberg (Frp) til VG.

Det har vakt sterke reaksjoner at Islamsk Råd Norge (IRN) har ansatt nikab-kledde Leyla Hasic (32) som administrasjonskonsulent.

Per Sandberg, som vikarerier som integreringsminister mens Sylvi Listhaug (FrP) er i mammapermisjon, ber IRN tenke over «hvilke holdninger de her er med på å forfekte».

Bakgrunn: Nikab-kledde Leyla Hasic ansatt som eneste kvinne i Islamsk Råd Norge

– Et sted går grensen

– Når en av de største muslimske miljøene nå har meldt seg ut, de bosniske, så er det vel åpenbart at dette har skapt sterke reaksjoner. Hasic har tidligere ifølge blant annet et oppslag i Aftenposten forfektet jødekonspirasjoner knyttet til 11. september, sier Sandberg.

Han viser til at Hasic, ifølge Aftenposten, i 2009 skrev:

«Hvorfor var det ikke en eneste jøde på jobb da tvillingtårnene ble angrepet av ‘al-Qaida’? Er det meningen at vi muslimer skal legge oss flate, akseptere at dere dreper våre barn og kvinner? Skal vi godta at dere har lyst å rydde oss vekk fra jordens overflate?»

– Når IRN sier det er viktigere med hva som er i hodet enn hva man har på hode, også ser man hvilke holdninger Hasic har forfektet, faller argumentet på steingrunn. Det er ikke alt vi skal tolerere. Et sted går grensen, sier Sandberg til VG.

Generalsekretær i IRN, Mehtab Afsar, understreker at Hasic har beklaget de nevnte påstandene, og at hun angret på at hun kom med dem.

– Dette er ting hun har tatt avstand fra. Alle må få muligheten til å utvikle seg, og til å kunne gå videre i livet. Hvis det var slik at noen som ikke burde fått jobb på grunn av det man sier av usakligheter, så er det jo enkelte politikere som har sagt mye rart opp igjennom tiden, sier han.

Han forteller også at Hasic selv tok opp uttalelsene hun hadde kommet med flere år tidligere under intervjuprosessen.

– Vi spurte om vi burde vite noe om henne, da nevnte hun dette. Det er en uttalelse hun gjerne skulle vært foruten, sier Afsar. 

Les også: Den største moskeen bryter med Islamsk Råd etter nikab-saken

– Tråkker hardt på bremsen i integreringen

Per Sandberg mener IRN tråkker på bremsen i integreringen.

– I Norge må vi kunne forvente at folk viser ansiktet sitt. Det handler om det åpne og tillitsbaserte samfunnet vi har bygd opp. Personer må tro på hva de vil, men når man får offentlige penger for å drive brobygging og forfekter åpent ekstreme holdninger og legger seg tett opp til radikal Islam har vi en plikt å sette ned foten, sier Sandberg. 

– Kan det ikke virke vel detaljstyrende at to statsråder har så sterke meninger om en ansettelse i IRN?

– Det synes jeg ikke. For det første har IRN fått skattepenger til å finansiere en stilling som skal bidra til brobygging. For det andre har jeg som integreringsminister en viktig rolle i å si tydelig hva som er forventet, og legge til rette for bedre integrering. Det Islamsk Råd gjør her er ikke brobygging, men å tråkke hardt på bremsen i integreringen. I Norge må alle tilpasse seg norsk kultur og verdier. Det gjelder alle som skal bo her, sier Sandberg til VG. 

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks