Hovedinnhold

Ekspertutvalg: Slik kan velferdsstaten håndtere høy innvandring

<p>UNDERSØKTE KONSEKVENSER: Professor Grete Brochmann (t.h.) har ledet utvalget so har undersøkt langsiktige konsekvenser av høy innvandring til Norge. Rapporten ble overlevert innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (t.v.) onsdag. FOTO: GORM KALLESTAD / NTB scanpix</p>

UNDERSØKTE KONSEKVENSER: Professor Grete Brochmann (t.h.) har ledet utvalget so har undersøkt langsiktige konsekvenser av høy innvandring til Norge. Rapporten ble overlevert innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (t.v.) onsdag. FOTO: GORM KALLESTAD / NTB scanpix

Myndighetene må satse mye mer på å gjøre innvandrere kvalifisert for det norske arbeidslivet, mener et ekspertutvalg.

– Det er uhyre viktig og det er også veldig vanskelig, sier professor i sosiologi ved Universitetet i Oslo, Grete Brochmann til VG. 

Hun har ledet et regjeringsoppnevnte ekspertutvalg som blant annet har utredet hvilke langsiktige konsekvenser høy innvandring til Norge vil ha for samfunnet. Utvalget ble satt ned i desember 2015 etter antall asylsøkere til Norge økte samme høst.  

Ekspertene påpeker at det norske velferdssamfunnet står overfor en periode med økende andel eldre og lavere oljeinntekter. Da kommer høy innvandring, særlig av flyktninger, som en tilleggsutfordring, mener de.

– Selv om det er store variasjoner mellom grupper, er erfaringen så langt at flyktninger fra lavinntektsland gjennomgående har lavere sysselsetting enn befolkningen for øvrig. Dette bidrar til å øke belastningen på offentlige budsjetter, skriver utvalget i en pressemelding. 

Listhaug i debattinnlegg: Innvandringstrykket mot Norge er ikke bærekraftig

Forbedringspotensial

De mener komplettering og påbygging av utdanningen innvandrere allerede har, er sentralt. Brochmann trekker også fram en kombinert løsning mellom språkopplæring, praksis og utdanning.

– Vi mener det er et forbedringspotensial og at det ikke har vært satset tungt nok på utdanning og kvalifisering, sier Brochmann. 

Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) sier til VG at regjeringens integreringsmelding, som ble lagt fram i fjor, legger opp til å styrke utdanningen for innvandrere og å styrke introduksjonsordningen gjennom arbeidsretting. 

– Vi er på mange måter i gang med det. Så vil jeg lese rapporten med interesse og se om det er noe mer vi kan gjøre som de anbefaler i den retning, sier hun.

SSB: Antall innvandrere i Norge dobles fram til 2060

Advarer om økte skatter

– Vår velferdsmodell kommer framover til å møte utfordringer gjennom en aldrende befolkning. Men også hvis det blir vedvarende høy innvandring, vil det medføre økt press, og det kan på sikt bety økte skatter eller reduserte velferdsordninger. Det er noe jeg ikke ønsker, og derfor er det viktig å ha kontroll på tilstrømmingen og å gjøre en god jobb med integreringen, sier Listhaug. 

Fikk du med deg? «Lex Amelie» har gitt tolv personer opphold i Norge

Ved inngangen til 2016 utgjorde innvandrere og deres etterkommere som er født i Norge, 850.000 personer. Det utgjør 16 prosent av befolkningen. Hvordan innvandringen vil utvikle seg framover, er svært usikkert, påpeker ekspertuvalget. 

Det er derimot ventet en fortsatt nedgang i nettoinnvandringen fra EU-landene i Sentral- og Øst-Europa og en økning fra land blant andre asiatiske og afrikanske land.

<p>FIKK RAPPORT: Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (t.v) mottar Brochmann II-utvalgets utredning av professor Grete Brochmann. Foto: GORM KALLESTAD / NTB scanpix</p>

FIKK RAPPORT: Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (t.v) mottar Brochmann II-utvalgets utredning av professor Grete Brochmann. Foto: GORM KALLESTAD / NTB scanpix

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks