Hovedinnhold

Ap-topp ut mot Oslo Frps vedtak om lukkede asylmottak: Siste gang det skjedde var under krigen

Den nye sjefen i Oslo Frp slår hardt tilbake mot kritikken

<p>PRINSIPPKAMP: Byråd Geir Lippestad (Ap) sier det er en menneskerett å få inviduell behandling før du blir sperret inne.</p>

PRINSIPPKAMP: Byråd Geir Lippestad (Ap) sier det er en menneskerett å få inviduell behandling før du blir sperret inne.

Foto: Frode Hansen, VG
Ap-byråd Geir Lippestad i Oslo sier at å fengsle folkegrupper, slik han mener er konsekvensen av Oslo Frps vedtak i ettermiddag, ikke har skjedd i Norge siden krigen.

Ap-byråd Geir Lippestad i Oslo går knallhardt ut mot Oslo Frps enstemmige vedtak om å innføre lukkede asylmottak.

– Skjer ingen andre steder i Europa

– Å fengsle folkegrupper skjer ingen andre steder i Europa. Det er i realiteten det Frp i Oslo nå går inn for. I Hellas har de vært i nærheten, men de har møtt sterk internasjonal kritikk. Heldigvis legger de fleste land til grunn det viktige prinsippet om at et hvert menneske har rett til individuell behandling og at du ikke kan bli sperret inne uten en domstolkjennelse, sier tidligere advokat og nåværende Ap-byråd i Oslo, Geir Lippestad.

Les: Også Frp-radikalt i Nord-Norge

Han sier at det Oslo Fremskrittsparti gjør nesten savner sidestykke i norsk historie.

– Siste gang det skjedde i Norge var under krigen.

– Anklager du Oslo Frp for å foreslå nazistiske virkemidler?

– Nei, det gjør jeg ikke, men hvis de får gjennomslag vil det være en dramatisk endring i norsk rettstilstand. Det er en menneskerett å få individuell behandling før du blir sperret inne. Det er et så viktig prinsipp at de rokker ved grunnleggende menneskerettigheter. Selv om det kommer mange flere asylsøkere enn vanlig, må vår integrerings- og flyktningpolitikk bygge på klokskap, ikke panikk, sier Lippestad. Som byråd for næring og eierskap, har han også ansvaret for mangfold og toleranse.

Slår tilbake

Påtroppende leder i Oslo Frp, Aina Stenersen, slår hardt tilbake mot Lippestad.

– Han er historieløs. Den rødgrønne regjeringen gikk selv inn for å finansiere lukkede mottak i Hellas. Og FN finansierer lukkede mottak i Hellas nå. Dessuten snakker vi ikke om å fengsle folk, men at de skal kunne gå fritt rundt i et lukket mottak.

<p>NYVALGT: Aina Stenersen ble valgt til ny leder i Oslo Frp i dag.</p>

NYVALGT: Aina Stenersen ble valgt til ny leder i Oslo Frp i dag.

– Et lukket mottak betyr at de ikke kommer ut: Er de ikke da sperret inne?

– Det er noe helt annet enn å være fengslet. Da er man innesperret i en celle store deler av dagen. I et mottak kan man gå fritt rundt på et stort område.

– Dessuten er han kunnskapsløs: Under de rødgrønne kunne noen bli sittende opptil syv åtte år, før de fikk sin asylsøknad behandlet. Vi har som mål å få det til i løpet av et halvt år.

– Og, sier hun:

– I fjor var det 1500 som forsvant fra mottakene. Og det går anslagsvis 15 000 papirløse rundt omkring i gatene i Oslo, som vi ikke vet hvem er. Vi vil sørge for at disse tilstandene blir ryddet opp i, sier hun.

VG-Hanne: Frp har det mest i kjeften

Jensen dro før vedtaket

Etter sin innledning i ettermiddag reiste partileder Siv Jensen videre. Hun fikk altså ikke med seg den enstemmige voteringen om å innføre lukkede asylmottak, noe som betyr at asylsøkere holdes innesperret inntil søknadene deres er behandlet.

Men før hun gikk sa Jensen til NTB:

– Ikke vedtatt Frp-politikk

– Lukkede mottak er ikke ny politikk for Frps del. Det har vi støttet i mange år. I vår avtale med KrF og Venstre om mottaksstrukturen er vi enige om at deler av den skal handle om lukkede mottak, sier Siv Jensen.

Aktuelt: Mener regjeringen tar for lett på ledigheten

Hun mener det er bra at Oslo Frp er et politisk verksted som diskuterer nye løsninger.

– Men selv om de fatter vedtak her i dag, betyr ikke det at dette er vedtatt Frp-politikk enda. Det skal bearbeides og diskuteres i andre fora i partiet senere, understreker Jensen.

I partiprogrammet til Frp står det at «for å ivareta sikkerheten knyttet til asylsøkere, bør det åpnes for bruk av lukkede mottak».

Venstre nei

– Stortinget har allerede inngått et bredt forlik om asylpolitikken og integreringspolitikken. Forslagene fra Oslo Frp bryter med denne enigheten og har kun til hensikt å splitte nasjonen, skape usikkerhet hos vanlige folk og nøre opp under fremmedfrykt, sier Venstres talsmann, Ola Elevestuen.

– Forliket innebærer at vi skal føre human og rettferdig asylpolitikk hvor vi skal overholde Norges internasjonale forpliktelser, og vi skal ha en raus og inkluderende integreringspolitikk hvor de voksne skal i jobb og barna skal gå på skolen og i barnehagen, sier nestleder i Venstre Ola Elvestuen.

Ferske tall: Antall asylsøkere til Norge faller kraftig

– De som kommer hit og som ikke har har krav på beskyttelse, skal sendes ut og flyktninger som har krav på beskyttelse fra krig og forfølgelse skal få muligheten til å bygge godt og trygt liv i Norge, sier han og legger til:

– Disse inhumane forslagene fra Frp vil medføre at vi kriminaliser alle flyktninger og asylsøkere og at Norge melder seg ut av verden. Forslagene har kun til hensikt å splitte nasjonen, spre usikkerhet hos vanlige folk og å nøre opp under fremmedfrykt. Det kommer aldri til å bli norsk politikk, sier Elvestuen.

KrF er kritisk

Stortingsrepresentant Geir Sigbjørn Toskedal i KrF sier til VG at Oslo Frps forslag går langt utenfor avtalen mellom partiene.

– Å behandle asylsøkere som kriminelle fremstår som umenneskelig og uverdig. Dette er utenfor hva jeg hadde forventet av Frp. Når det gjelder Trandum er det avtalt, og det er også avtalt tiltak om det skulle være behov. Men lukkede mottak i denne definisjonen har aldri vært en del av avtalen, sier Toskedal.

Aktuelt: Dresden-demonstrasjoner

Han legger til at kostnaden for lukkede mottak også er en helt annen:

– De siste opplysningene jeg har hørt er at en plass på Trandum ligger på cirka 800.000 kroner, mens en plass på ordinært mottak ligger på cirka 120.000 kroner. Jeg ser vanskelig for meg at dette kan få noen form for flertall, og anser dette som et useriøst utspill fra lokallaget. Det virker som noe de kommer med for å få oppmerksomhet, sier han.

– Uanstendig

Gruppeleder Erik Lunde i Oslo Krf mener Frp har gått for langt i den vedtatte innstrammingspakken:

– Jeg mener det er forskjell på en streng asylpolitikk, og det som grenser til uanstendighet. Totalen av denne pakken vitner om at man ikke er villig til å behandle alle mennesker som kommer til vårt land med den respekt og menneskelighet jeg mener det bør være en enighet om at man skal gjøre, sier han til VG.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks