Hovedinnhold

PREKESTOL-TRAGEDIEN

Inngikk dødspakt

-Planla selvmordet på Internett

BERGEN/STAVANGER/OSLO (VG) Paret som hoppet i døden fra Prekestolen i Rogaland, en østerriksk jente og en norsk gutt, traff hverandre etter alt å dømme på Internett og inngikk en selvmordspakt der.
Av HARALD VIKØYR, RONNY BERG, KNUT ROSTAD,
HANS PETTER AASS OG BJØRN ERIK LARSEN (foto)

I går henvendte en 19-årig jente seg til politiet i Bergen og kunne trolig presentere den groteske løsningen på det tragiske mysteriet på Prekestolen i helgen.

Hun sier hun var i personlig kontakt over Internett med mannen i 20-årene som hoppet i døden, i flere uker før han døde. VG traff henne i natt, og fikk gjennomgå de meldingene som var sendt på Internett om et planlagt selvmord.

Den 19-årige jenta skal gjentatte ganger selv ha vært innlagt på psykiatrisk sykehus for depresjoner.

VG har også selv sjekket Internett-stedet og funnet meldingene hvor en selvmordspartner etterlyses 9. februar. Ved Bergen politikammer får VG bekreftet at jenta skal i avhør i morgen - og at avhøret skal foretas av Hordaland politikammer.

Hun har i et års tid fulgt med på et nyhets-nettsted for mennesker med selvmordstanker.

Oppskrifter

Hun kan fortelle:

Mannen i 20-årene sendte 9. februar ut en engelsk-spåklig melding på dette nettstedet, hvor han gikk rett på sak - og etterlyste en person som ville begå selvmord sammen med ham. Han kunne gjerne finansiere reisen hvis det sto på penger.

Han fikk en rekke svar på nettet - noen med klar galgenhumoristisk tone. Blant annet blir det oppgitt at fast velkomsthilsen på nettstedet er «sorry you're here» - leit at du er her.

I tilknytning til nettstedet finnes groteske selvmords-oppskrifter med tabeller over dødelige medikament-doser, oversikt over hvilken taulengde som skal til for at du skal knekke nakken - avhengig av din vekt.

Men dette Internett-stedet er slik at man også kan svare direkte til personen som sender meldingen - slik at ikke alle andre kan se meldingen. Slik har trolig den norske mannen etablert kontakten med den østerrikske jenta.

Fikk svar

Den 19-årige jenta forteller at hun selv ikke leste denne meldingen fra mannen. Imidlertid sendte hun selv ut en melding hvor hun søkte selvmordspartner tre dager senere.

- Dermed fikk jeg svar direkte fra mannen. Han kunne fortelle at han allerede hadde gjort avtale med en jente fra Østerrike. Han sier seg imidlertid villig til å undersøke om de kan være tre sammen når de hopper. Han sier også at det skal skje snart - med et hopp fra Prekestolen.

«Har tenkt på selvmord en god del de siste par årene, og jeg har vel egentlig bare ventet på den rette anledningen», skriver den nå avdøde mannen.

Beklaget

I melding nummer to beklager han sterkt at han har gitt jenta forhåpninger om å få bli med.

«Håper du ikke tar dette altfor tungt, men vi har blitt enige om at det er best at det er bare vi to (jeg og hun fra Østerrike altså...) som gjør dette sammen.»

- Den syke delen av meg føler nok at det er litt leit å vite at han hoppet og at jeg skulle ha vært med, sier 19-åringen.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks