Hovedinnhold

Inngikk avtale om retur av afghanske asylsøkere

AVTALE: Justisminister Knut Storberget utenfor Stortinget har forhandlet frem en avtale om retur for afghanske asylsøkere. Foto: Frode Hansen
AVTALE: Justisminister Knut Storberget utenfor Stortinget har forhandlet frem en avtale om retur for afghanske asylsøkere. Foto: Frode Hansen
Justisminister Knut Storberget (Ap) underskrev søndag en avtale med Afghanistan og FNs flyktningkommissær (UNHCR) om retur av afghanske asylsøkere som har fått avslag på opphold i Norge.

Avtalen gjelder både tvangsretur og frivillig retur. Ifølge NRK har den norske regjeringen lagt press på afghanske myndigheter for å få på plass avtalen. Afghanske myndigheter skal ifølge kanalen mene at det er for utrygt å sende flyktningene tilbake.

Omsorgssentre

Avtalen dreier seg også om norsk støtte til etablering av omsorgssentre for mindreårige asylsøkere i Afghanistan. Ved sentrene skal de mindreårige asylsøkerne få omsorg og bistand til utdanning.

- Jeg har hele tiden ment at det er viktig at de får en god start i livet når de returnerer, i stedet for at de oppholder seg ulovlig i Norge, sier Storberget til NTB på telefon fra Kabul.

Både afghanske og norske myndigheter mener frivillig retur er den beste løsningen for afghanere som ikke har oppholdstillatelse i Norge. Begge land ønsker å legge til rette for at så mange som mulig velger frivillig og assistert retur, heter det i en pressemelding fra justis- og politidepartementet søndag kveld.

Flere reiser frivillig

Storberget sier at avtalen vil stimulere til frivillige returer.

- Vi ser at flere og flere reiser frivillig. Årsaken er at vi begynner å få gode returprogrammer, asylsøkerne får en økonomisk stimulans til å returnere. Det legges også merke til at vi har hatt en betydelig vekst i antall tvangsreturer, sier justisministeren.

Partene er enige om at lovlig fattede vedtak må følges opp i praksis, noe som gjenspeiles ved at avtalen beskriver alternativer til frivillig retur samt rutiner knyttet til dette.

- For dem som har tenkt å spekulere i å bli selv om de har fått avslag, vil dette ligne frivillig tvang. Men mange reiser allerede frivillig, understreker Storberget.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks