Hovedinnhold

Norske muslimer sjokkert

Imam knivstukket av maskert gjerningsmann i Oslo

**Søker med hundepatrulje **Gjerningsmannen var maskert **Tilstanden stabil

Imam Nemat Ali Shah (57) var på vei hjem fra kveldsbønn da han ble angrepet og påført livstruende skader av en mann med hvit maske på Grønland.

Denne saken handler om:

Tips oss

- Foreløpig vet vi ikke så mye om det som har skjedd. Vi hørte fra politiet at det var en mann med hvit maske som stod utenfor hans bolig, og at han ble skadet på vei hjem, forteller Ghulam Sarwar, styreleder i moskeen Central Jamaat Ahle-Sunnat på Grønland til VG.

Politiet fikk melding om en knivstikking på Grønland/Tøyen klokken 23.16.

Tilstanden til Shah er nå stabil, men han var livstruende skadet da han ankom Ullevål sykehus i går natt.

Sarwar var selv sammen med Shah mandag kveld, og de to spiste middag sammen før kveldsbønnen. Shah var på vei hjem etter å ha avholdt bønnen da angrepet skjedde, forteller styrelederen.

- Det er tragisk. Vi tenker og tenker, og synes det er synd det som har skjedd. Det er sørgelig at noen kan angripe en imam, sier Sarwar til VG.

Det var Aftenposten som først meldte om at den skadede var imam i en av Nordens største moskeer. Politiet har foreløpig ikke funnet våpenet som ble brukt, men ifølge et vitne Aftenposten har snakket med, skal det være snakk om en øks.

- Etter det vi har per nå, er det blitt brukt en kniv, presiserer operasjonsleder Rune Ullsand i Oslo politidistrikt overfor VG.

Mange støttespillere

<p>IMAM: Nemat Ali Shah.</p>

IMAM: Nemat Ali Shah.

Foto: Morten Holm, NTB Scanpix

Nehmat Ali Shah

* Pakistanske Shah (57) er hovedimam ved moskeen Central Jamaat-e Ahl-e Sunnat på Grønland i Oslo.

*Menigheten Central Jamaat Ahle-Sunnat ble grunnlagt i 1977 som et samlingssted for førstegenereasjonsinnvandrere fra Pakistan. Selve moskeen i Motzfeldts gate 10 ble åpnet i 2006 og har plass til rundt 2500 personer.

*I september i fjor ble det kjent at Islamsk råd har politianmeldt tre trusselepisoder mot norske moskeer. Den ene episoden dreide seg om funn av et avskåret grisehode utenfor Central Jamaat Ahle-Sunnat-moskeen på Grønland.

Fakta: NTB

Tirsdag morgen står en politibil utenfor Ullevål sykehus. Imamen ligger på postoperativ og to politimenn er inne på sykehuset ved rommet hans.

VG har snakket med ambulansepersonell som forteller at Imamen kom til sykehuset med personbil rundt klokken 23.30 i går kveld.

Mellom 60-65 personer dro straks til sykehuset for å be for Shah, forteller moskeens styreleder Sarwar til VG.

- Vi har vært her siden kvart på tolv. Vi var 60-65 stykker, men vi får ikke besøke ham før i morgen, sier han. 

Mannens pårørende er varslet.

Maskert gjerningsmann

Politiet søker etter en gjerningsperson i området, og har sikret seg opptak fra overvåkingskamera.

- Vi har sett opptaket og skal se mer på det. Vi må komme tilbake til hva det viser, sier Ullsand.

- Vi søker etter en gjerningsperson som hadde på seg sort joggebukse med hvit stripe bak. Han hadde grønn eller svart jakke og grå sko med hvit såle. Han hadde dekket til hele ansiktet, muligens med en hvit finlandshette, sier operasjnslederen til VG.

Sentrale vitner avhørt

- Vi er på stedet og sikrer spor, snakker med vitner og søker etter en gjerningsmann som løp fra stedet, sier operasjonslederen.

Flere politipatruljer og hundepatrulje deltar i letingen.

- Vi fortsetter å søke etter gjerningsmannen. Vi har gjort avhør av flere sentrale vitner på stedet, sier Ullsand til VG i morgentimene.

HOLDER VAKT: Politiet er på plass utenfor Ullevål sykehus. Foto: Ingeborg Huse Amundsen
HOLDER VAKT: Politiet er på plass utenfor Ullevål sykehus. Foto: Ingeborg Huse Amundsen


<p>STORUTRYKNING: Mange politipatruljer og hundepatrulje søker etter den maskerte gjerningsmannen på Grønland i Oslo.<br/></p>

STORUTRYKNING: Mange politipatruljer og hundepatrulje søker etter den maskerte gjerningsmannen på Grønland i Oslo.

Foto: Fredrik Hove, Hove Media


Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks