Hovedinnhold

Ikke til stede i begravelsen

Ingen av Ellen Uglands stesønner gjennom 21 år stiller

KOMMER IKKE: Jørgen Ugland (63) visste ikke at stemoren skal begraves førstkommende fredag. Foto: Agderposten
KOMMER IKKE: Jørgen Ugland (63) visste ikke at stemoren skal begraves førstkommende fredag. Foto: Agderposten
Begravelsen til Ellen Ugland på fredag splitter familien igjen. Ingen av de to redersønnene kommer.

Tips oss

DETTE ER SAKEN

  • Ugland-saken
  • Den 88 år gamle skipsrederen Johan Jørgen Ugland døde i sitt hjem i Grimstad den 28. mars i år.
  • Skipsrederens to sønner og datteren ble gjort nærmest arveløse i testamentet. 45 prosent av arven, om lag 1,35 milliarder kroner, gikk til hans 30 år yngre kone Ellen som var skipsrederens sekretær før hun ble hans andre kone i 1989. Resten gikk til Uglands barnebarn, Knut Nicolai Tønnevold Ugland (24)
  • Mandag 6. desember ble Ellen Ugland funnet død i sin leilighet på Lysaker brygge, Legen fastslo hjertestans. Dagen etter fikk politiet opplysninger som igangsatte etterforskning.
  • Torsdag var den foreløpige obduksjonsrapporten klar. Den konkluderer med at dødsfallet er mistenkelig. Kripos bistår i etterforskningen.

- Jeg fikk høre om begravelsen tidligere i dag, og slik jeg har forstått det så skal det være en veldig privat affære, sier Lars T. Ugland (61) til VG.

I dag står dødsannonsen til hans stemor gjennom 21 år, Ellen Ugland, i Agderposten. Hun skal begraves i Fjære Kirke ved Grimstad fredag klokken 13.30.

- Føler du at du ikke har noe der å gjøre?

- Det ville vært unaturlig hvis jeg kom dit. Jeg hadde lite kontakt med henne de siste ti årene. Dessuten er jeg inne i en hektisk periode her nå, sier Ugland, som oppholder seg i England. Han er yngste sønn av rederen Johan Jørgen Ugland, som ble funnet død i sitt badekar i mars i år.

- Tror du familien ønsker deg der?

Vanvittig trykk

- Det får du nok spørre dem om. Men som nevnt tror jeg at det bare skal være noen veldig få personer til stede, sier Ugland, og legger til at han heller ikke ville deltatt i begravelsen selv om omstendighetene rundt dødsfallet hadde vært annerledes.

Saken fortsetter under bildet

DROPPER: Lars T. Ugland (61) mener det ville vært unaturlig om han kom i stemorens begravelse. Foto: Espen Braata
DROPPER: Lars T. Ugland (61) mener det ville vært unaturlig om han kom i stemorens begravelse. Foto: Espen Braata

Redersønnen forteller at trykket har vært vanvittig i det siste.

- Dette er fortsatt en storm i et vannglass. Jeg tror det absolutt ikke er noe kriminelt ved hennes død. Det skal bli meget interessant i tiden som kommer, dersom politiet finner noe.

- Jeg forsøker å ikke involvere meg så mye, og bruker tiden til å fokusere på andre ting, sier Ugland, som presiserer at han har et godt forhold til sin nevø Knut Nikolai Tønnevold Ugland - barnebarnet som arvet hele konsernet etter skipsreder Johan Jørgen Ugland, og nå avdøde Ellen Ugland.

Vet du noe om denne saken? Tips oss! 

Ville deltatt

Den eldste redersønnen, Jørgen Ugland (63) som befinner seg på Kanariøyene med sine to små barn og kone, skriver i en SMS at han ikke visste at stemorens begravelse er nå førstkommende fredag, før VG brakte ham informasjonen i går kveld.

Saken fortsetter under bildet

BEGRAVES FREDAG: Skipsrederenken Ellen Ugland begraves i Fjær kirke på fredag. Foto: Petter Emil Wikøren
BEGRAVES FREDAG: Skipsrederenken Ellen Ugland begraves i Fjær kirke på fredag. Foto: Petter Emil Wikøren


- Det er ikke mulig for meg å komme, da jeg ikke kan komme meg hjem før lørdag, skriver Ugland på spørsmål om han vil delta. Han skriver også i en SMS at han selvfølgelig ville deltatt dersom han hadde hatt mulighet.

Jørgen og Lars T. Uglands søster, Gerd Jorun Ugland (59), skal delta i begravelsen. Hun er moren til enearvingen Knut Nicolai Tønnevold Ugland (24).

- Jeg vet at Lars ikke kommer, og at Jørgen er på Kanariøyene. Utover dette ønsker jeg ikke å kommentere dette, sier hun til VG.

Sønnene havnet i strid med sin far og fikk i stor grad bare pliktarv - etter at deres far og stemor døde i mars og nå i desember.

De to redersønnene er heller ikke inkludert i dødsannonsen til Ellen Ugland. I dødsannonsen er den siste hilsen undertegnet niesen Ellen Kristin Dahl-Pedersen, hennes mann Trond, arving Knut Nikolai Tønnevold Ugland (24) - og personer fra deres respektive familier.

ANNONSEN: Redersønnene er ikke nevnt. Foto:
ANNONSEN: Redersønnene er ikke nevnt. Foto:


Etter hva VG forstår er det Tønnevold Ugland og Dahl-Pedersen som har hovedansvaret for å organisere begravelsen til Ellen Ugland.

Frigitt

- Vi kan ikke kommentere denne saken, sier Dahl-Pedersens talsperson, Ivar Hippe, på spørsmål om hva familien tenker om at redersønnene ikke stiller i begravelsen.

Også niesen har arvet eiendom og penger for 50-70 millioner kroner etter at hennes tante døde i sin leilighet på Lysaker forrige mandag.

Etter at politiet startet etterforskning av Ellen Uglands død, har det knyttet seg usikkerhet til tidspunktet for begravelsen.

Men i går ble det klar at politiet har godkjent at den avdøde kvinnens kropp vil være frigitt slik at begravelse kan finne sted fredag.

Usikkerhet

Ifølge politiinspektør Stine Karlsen i Asker og Bærum politidistrikt fortsetter politietterforskningen for å avklare dødsårsaken. Kripos undersøkte søndag også boligen på Ugland gård i Grimstad, og tok beslag i materiale derfra.

- Vi foretar tekniske undersøkelser og avhører vitner, og holder fremdeles alle muligheter åpne. Det er fremdeles usikkerhet rundt dødsårsaken, og vi kan ikke utelukke noe i noen retning, sier Karlsen til Agderposten.

Ugland-familien har gjennom flere generasjoner hatt et nært forhold til Fjære menighet og kirke, som er en meget gammel og ærverdig steinkirke fra år 1150 med plass til 450 mennesker. Familien bidro i 2005 med store beløp til oppussingen av kapellet, som ble gitt i gave fra Johan Jørgen Uglands foreldre, Sarita og Johan Milmar Ugland, i 1952.

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks