Hovedinnhold

- Ikke bruk gåstol til små barn

Bruk av gåstoler for små barn hindrer barnas mentale og fysiske evne viser en ny undersøkelse. Norske Fysioterapeuters Forbund advarer foreldre mot å bruke slike gåstoler.
Det er søtt å se sine små rulle rundt i en gåstol før de klarer å gå, og vi tror kanskje at det utvikler barnets motorikk, men ifølge en undersøkelse utført ved State University of New York at Buffalo og Case Western Reserve University i USA er det akkurat det motsatte som skjer.

Barn som bruker slike gåstoler har en tendens til å klare å sitte oppreist senere enn jevngamle som ikke bruker gåstol. De scorer også lavere på tester av mental utvikling i ung alder. Utviklingen utjamnes likevel over tid mellom de to gruppene av barn.

Late barn

- Barna fratas muligheten til å selv få anstrenge seg, og strebe etter å klare noe selv når de bare plasseres i en gåstol. Disse barna kan bli vant til å be om hjelp istedenfor å prøve å klare ting selv, mener Astrid Sakshaug, leder for barnegruppa i Norske Fysioterapeuters Forbund.

Hun anbefaler foreldre å ikke bruke slike gåstoler i det hele tatt.

- Barn med funksjonshemminger kan trenge gåstoler, ikke funksjonsfriske barn. Det er dessverre slik at vi foreldre ikke alltid er tålmodige nok. Det vi tror hjelper våre barn viser seg av og å være en bjørnetjeneste, sier Astrid Sakshaug til VG Nett.

Flere ulykker

Det skjer også en del skader ved bruk av slike gåstoler fordi barna kan få høy fart og kjøre inn i objeker eller ned trapper. Det er også lettere å rekke opp til «farlige» gjenstander som for eksempel ovner og bord.

En amerikansk, statlig rapport fra 1994 viste at gåstoler var skyld i flere skader enn noe annet produkt for barn. I USA er gåstoler koblet til minst 11 dødsfall siden 1984, melder Reuters.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks