Hovedinnhold

Norske forsker refser Hurums «Ida»-formidling:

- «Ida» er ikke revolusjonerende på noen måte

Hurum: - Dette kommer til å bli debattert i ti år

JØRN OG «IDA»: Forsker Jørn Hurum med primatfossilet «Ida», som er oppkalt etter forskerens datter. Foto: Thomas Nilsson
JØRN OG «IDA»: Forsker Jørn Hurum med primatfossilet «Ida», som er oppkalt etter forskerens datter. Foto: Thomas Nilsson
(VG Nett) Fem norske professorer i biologi går kraftig ut mot Jørn Hurums formidling av «Ida»-funnet.

- Vitenskapelig er det ikke revolusjonerende på noen måte, sier professor i biologi Trond Amundsen ved NTNU i Trondheim om funnet som blir omtalt som det største vitenskapelige funn noensinne, og det største siden månelandingen.

VGTV:Se video av «Ida»

Det var på en pressekonferanse i New York 19. mai i år at Jørn Hurum presenterte «Ida» til enorm medieoppmerksomhet.

- Oversolgt

- Vi har funnet den eldste og mest komplette primaten noen gang, sa Jørn Hurum under den storstilte presentasjonen i New York, som ble omtalt over hele verden

Hurum om sensasjonen:- Timingen var helt riktig

Hurum sa da at «Ida» trolig kan plasseres i det tidligere apestadiet i menneskets evolusjonsrekke.

- Dette fossilet kommer til å være avbildet i alle lærebøker de neste hundre årene, sa Jørn Hurum i forbindelse med lanseringen av oppdagelsen.

Onsdag gikk fem profssorer i Oslo, Bergen, Trondheim og Tromsø unisont ut i en kronikk i Aftenposten med tittelen ««Ida» er oversolgt». Der skriver de blant annet: «...revolusjonerende er det ikke. Lærerbøkene trenger ikke noen omskrivning på noe vesentlig punkt».

Amundsen utdyper kronikken overfor VG Nett:

- Dette fossilet forandrer ingenting avjørende i kunnskapen om menneskets evolusjonsteori. Vi vet i dag veldig mye om menneskets avstamning og slektskap med andre dyr, og dette fossilet forander ikke noe vesentlig på dette, sier Amundsen, som understreker at han uttaler seg for egen regning og ikke på vegne av kronikkforfatterne.

Han beskriver fossilet som unikt fordi det er så gammelt og samtidig så komplett.

- «Ida» fortjener absolutt å komme i lærebøkene. Det er strålende at Hurum har fått dette til Universitetet i Oslo, og beskrevet det vitenskapelig, sier han, men legger til at det ikke vil føre til noen revolusjonerende omskriving av historiebøkene.

DISKUSJON: «Ida er egentlig ikke interessant annet som enda en bekreftelse på at vi ikke stammer fra aper fordi vi er aper selv og at vi har en felles stamfar med andre apearter».Les mer og diskutér her!

Artikkelen fortsetter under bildet.

AVDUKNING: 29. mai ble «Ida» avduket på Tøyen hovedgård. Her med universitetsdirektør Gunn-Elin Bjørneboe ved Universitetet i Oslo (t.v.), Jørn Hurum og forskningsminister Tora Aasland. Foto: Frode Hansen
AVDUKNING: 29. mai ble «Ida» avduket på Tøyen hovedgård. Her med universitetsdirektør Gunn-Elin Bjørneboe ved Universitetet i Oslo (t.v.), Jørn Hurum og forskningsminister Tora Aasland. Foto: Frode Hansen

- Veldig alvorlig

Forskerne går langt i sin kronikk for å rose Hurum som en forsker og vitenskapsmann, og skriver blant annet: «Denne innsatsen er det bare å ta av seg hatten for - vitenskapen trenger formidlere som Hurum!», men når det gjelder formidlingen rundt «Ida», har Hurum gått altfor langt, mener de.

LES OGSÅ:Her er forskningsministerens «Ida»

Amundsen er kritisk til måten Hurum har formidlet «Ida»-funnet.

- Det har blitt sagt at «Ida» mer enn noe annet forbinder mennesket med sitt opphav, og at det forandrer vår forståelse av menneskets evolusjon. Hva skal da skje den dagen når det faktisk skjer noe som er så stort at det virkelig kaster nytt lys over menneskets evolusjon? spør han og legger til.

- Hurum har gjort en kjempeinnsats med formidling av funn og for å skape vitenskaplig nysgjerrighet. Det er bra at Hurum formidler så aktivt, men når det gjelder «Ida»-funnet så er det 80 prosent bra og 20 prosent dårlig formidling, og de 20 prosentene er veldig alvorlige med tanke på forsknings- og formidlingsetikk, sier han.

- Bare et til i rekken

Vitenskapen skal være konservativ, man skal være lydhør og lytte til kritikk, og man skal aldri si mer enn man har dekning for, ifølge Amundsen. Det er avgjørende for folks tillit til vitenskapen, poengterer han.

- Ved å slå fast at «Ida» er en direkte forløper til aper og dermed mennesker, har Hurum gått utover den antydningen forskerne har kommet med i sin publikasjon. Da har vitenskapen gått over en viktig grense, sier han.

- Hvis det viser at «Ida» er beslektet med apene, vil funnet da være revolusjonerende?

- Nei, det er grenseløst mange organismer som befinner seg på slektskapslinjen til menneske. De fleste internasjonale forskere mener i dag at «Ida» ikke hører hjemme i på menneskets slekskapslinje, men vil det vise seg at de tar feil og Hurum har rett, vil dette bare være et til i rekken, sier Amundsen, som heller betegner funnet som «interessant».

- Alle oppdagelser er viktige, og «Ida» gir kunnskap om tidlige primaters anatomi, men vi er 45 millioner år før vi kan begynne å snakke om mennesker, sier han.

Artikkelen fortsetter under bildet.

KAN HA SETT SLIK UT: Denne tegningen som ble vist fram på pressekonferansen 19. mai, viser hvordan «Ida» kan ha sett ut. Foto: Thomas Nilsson
KAN HA SETT SLIK UT: Denne tegningen som ble vist fram på pressekonferansen 19. mai, viser hvordan «Ida» kan ha sett ut. Foto: Thomas Nilsson


- Solgt skinnet før bjørnen er skutt

Jarl Giske, professor i biologi i ved Universitet i Bergen, sier til VG Nett: - Det er et veldig misforhold mellom den omtalen dette har fått i Norge, der alle mediene ser dette som det enestående funnet med enorme implikasjoner for menneskets selvforståelse. Her har man solgt et større skinn enn det som er skutt.

- Hurum sier at det mye smålighet i miljøet. Vi får ikke lov til å kritisere ham, fordi da er vi smålige også, men det var ikke nødvendig å overselge «Ida».

Giske mener også at «Ida» ikke er revolusjonerende på noen som helst måte.

- Dette er som å vise hvor nær leoparden er i slekt med løven. Den faglige diskusjonen handler om hvem «Ida» er i slekt med. Fossilet tilhører en for lengst utdødd gruppe, og diskusjonen gjelder hvorvidt denne gruppen er mest i slekt med lemurene på Madagaskar eller med apekattene, sier han.

Krisemøte

Hurum selv mener at han ikke har sagt at det er mye smålighet i miljøet, som Giske sier.

- Det jeg sier er at det finnes en del hersketeknikker innenfor akademia. Jeg må få lov til å forsvare meg, og syns ikke det jeg har sagt er spesielt aggressivt.

Kritikk har Hurum også sett mye av den siste uken i internasjonal presse.

- Så det her er ikke noe nytt, sier han til VG Nett om kronikken i Aftenposten.

Ifølge Hurum kom enkelte av de storstilte slagordene som en overraskelse - også på forskerne som oppdaget Ida.

- En del av slagordene, som for eksempel «One of the biggest finds in history» og «The biggest find in 47 million years», var ikke godkjent på forhånd. De kom mildt sagt som en overraskelse under pressekonferansen i New York, sier Hurum.

Han forklarer at det var amerikanske History Channel som lanserte slagordene som en del av den amerikanske presentasjonen.

- Her må vi bare legge oss flate for kritikken, men det er vanskelig å begynne å klage når du står der foran 700 journalister. Etter et krisemøte dagen etter fikk fjernet vi enkelte av slagordene, sier Jørn Hurum.

- Da Ida kom til Norge sa du blant annet at vi må finne liv på en annen planet for å toppe dette. Mener du fortsatt det?

- For å få samme type medieoppmerksomhet tror jeg nesten vi må det. Det er få ting innenfor vitenskapen vi kan selge på samme måte, sier Hurum.

- Dette kommer til å bli debattert i minst ti år.

Primatfossilet «Ida» er 47 millioner år gammelt, og nesten helt komplett. Det ble funnet av en tysk privat samler i 1982. Hurum kom over fossilet for to år siden, og prutet det til seg. Siden da og fram til 19. mai 2009 har forskerne holdt tyst.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks