#Fryktet PST ble varslet etter nettdebatt

#Politiet har sikret 500 innlegg fra 20 nettsteder

I RETTEN: Anders Behring Breivik var iført dress og slips dress da han ankom fengslingsmøtet i Oslo Tinghus forrige måned. Foto: TROND SOLBERG/VG

Breivik lot som han var moderat på nettet

(VG Nett) Anders Behring Breivik (33) hevder han bevisst holdt en moderat tone i innleggene han skrev på nettet i forkant av terrorangrepet.

 • Jarle Grivi Brenna
 • Dennis Ravndal
 • Marianne Vikås
 • Gordon Andersen
 • Morten S. Hopperstad

Artikkelen er over ni år gammel

Årsaken var angivelig at han fryktet Politiets sikkerhetstjeneste (PST) ville blitt varslet dersom han skrev hva han egentlig mente om innvandrere og islam, får VG opplyst.

- Jeg måtte holde tilbake i en periode, spesielt to år før operasjonen. Da var det en person som truet med PST, har Breivik forklart i avhør.

I etterkant av terrorangrepet er PST blitt kritisert for ikke å ha fokus på høyreekstreme ytringer på nettet.

Trusselen om å varsle politiet skal ha kommet i forbindelse med en debatt på Hegnar Online. Massemorderen hadde en bruker på nettforumet til tross for at han ikke var spesielt imponert over nivået på innleggene. Til politiet har Breivik opplyst at han først og fremst oppsøkte nettforum som diskuterte islamisering, motstand mot «kulturmarxisme» og støttet Israel.

Viktig

Politiet har gjort over 200 forskjellige undersøkelser opp mot Breiviks aktivitet på nettet. Ifølge etterforskningsleder John Roger Lund er han knyttet til omkring 20 ulike diskusjonsforum, der politiet har sikret over 500 innlegg.

- Breivik har til forskjellige tider vært mer og mindre aktiv på ulike nettsteder. Eksempel på steder han i perioder har vært mer aktiv er FpU-forumet og Document.no, sier Lund til VG.

Han understreker at denne kartleggingen har vært viktig for å få et innblikk i radikaliseringen av 33-åringen, og for å kartlegge hvem han har hatt kontakt med.

- Jeg unngikk søppelforum som for eksempel VG Nett og Hegnar. Det er mange rasistiske og useriøse kommentarer der som ikke er relevante, har Breivik selv forklart i avhør.

VG har søkt gjennom mer enn 34 millioner innlegg på VGs debattforum på jakt etter spor fra Anders Behring Breivik. Søk på 13 e-postadresser, åtte kallenavn og mobilnummer som politiet knytter til massemorderen ga treff på fem innlegg.

Ikke interessante

Alle er skrevet 23. mars i 2002, mens Breivik var engasjert i Frp. Tema for debattrådene hvor han skrev innlegg var også Frp og den norske innvandringspolitikken som Breivik mente var mislykket.

Politiet har kontaktet VG for å få innsyn i den terrorsiktede 33-åringens aktivitet på debattsidene, og det er gjort søk på alle de epostadressene politiet vet at Breivik benyttet.

- Document.no og Fjordman har vært sterkt opptatt av at vi skulle offentliggjøre eventuelle innlegg på VG Debatt. Det kan synes som deres utgangspunkt er at vi har mange innlegg vi ikke ønsker å publisere. Sannheten er at vi bare har klart å finne fem, som isolert sett fremstår som helt uinteressante, sier ansvarlig redaktør Torry Pedersen.

Breivik har opplyst til politiet at Document.no var det norske forumet hvor han engasjerte seg mest. I avhør har han fortalt at han deltok på et møte, og at ønsket å utvikle forumet til å bli en nyhetsavis på papir. Det er også temaet i det siste av 76 innlegg som ble postet fire måneder før terrorangrepet.

Til tross for massemorderen mente han var moderat på document.no, skal flere av innleggene ha blitt fjernet av nettstedet.

Mer om

 1. Terrorangrepet 22. juli - Etterforskningen

Flere artikler

 1. Britisk magasin: Breivik diskuterte på svensk «terror-forum»

 2. Slik var kontakten mellom «Fjordman» og Breivik

 3. Breivik var ukjent for PST

 4. Jusprofessor: - PST kan følge med på nett

 5. Stevner islamkritikere som forsvarervitne: Lippestad: Du har et ansvar når du uttrykker deg på ekstrem måte

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder