I RETTEN: Anders Behring Breivik ankommer retten fredag. Dagens tema er massedrapene på Utøya. Foto: NTB SCANPIX

Dommeren: - Lov å forlate salen

Ble usikker på terrorplanen etter Frp-fremgang

OSLO TINGHUS (VG Nett) Tingrettsdommer Wenche Arntzen tok ordet innledningsvis i dag, og minnet tilhørerne om at det er lov å forlate salen - også utenom pausene.

ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

Årsaken er at det er forventet at tiltalte vil komme med sterke beskrivelser av drapene på Utøya i dag. Fornærmede, pårørende og pressen som er tilstede i salen har allerede fått merke hvordan Breivik forklarer seg følesesløst og detaljert om å drepe andre mennesker.

Han mener politikere, akademikere og journalister fortjener å dø, fordi de ikke er motstandere av «multikulturalismen».

VG DIREKTE: Rettssaken ord-for-ord

Det var forsvaret som fikk anledning til å stille spørsmål innledningsvis i dag.

- Det var for veldig mange en krevende dag i går. Vi fikk høre om hvordan du planla og gjennomførte 22. juli og det er også tematikken i dag. Hva er dine tanker omkring det, spurte forsvarer Vibeke Hein Bæra.

- Det handler om grusomme og barbariske handlinger og jeg kan ikke engang begynne å begripe hvordan det oppleves for andre, svarte Breivik, og påpekte at han selv har distansert seg fra handlingene ved å «av-emosjonalisere» seg selv.

LEDER FOR STØTTEGRUPPEN: Kan være lurt å ta seg en pause

Også i dag forklarer Breivik seg med en tydelig og behersket stemme. Han sitter rolig i stolen og gjør seg notater underveis. Han forklarer seg detaljert og engasjert, blant annet om bombeproduksjonen som han virker stolt over å ha fått til.

TØFT: Pårørende og ofre er blitt advart om at Breiviks forklaring om Utøya-drapene kan bli tøffe. Foto: NTB Scanpix


Nå som forsvarerne stiller spørsmål får Breivik også større anledninger til å forklare seg om det han selv kaller «radikaliseringspunktene». Massemorderen hevder det norske samfunnet drev ham til å gjennomføre terrorangrepet, fordi det ifølge ham ikke var mulig å nå frem gjennom demokratiske prosesser.

Breivik usikker etter Frp-fremgang

Ifølge Brevik var valget i 2009 sentralt for at terrorangrepet ble gjennomført. I retten i dag hevdet den terrortiltalte 33-åringen at han ville ha droppet planene om dødelig aksjon hvis media ikke hadde kjørt «en svertekampanje» mot Frp før valget i 2009.

- Jeg begynte å få litt troen på demokratiet da Frp lå an til 30 prosent oppslutning før valget, fortalte han.

Ifølge Breivik gjorde det at han begynte å tvile på det han holdt på - planleggingen av massedrap.

- Jeg tenkte «skal jeg avslutte, har jeg tatt feil?». Kanskje de ikke torpederer Frp denne gangen. Hva skal jeg gjøre nå? Hvis det blir et regjeringsskifte, og Norge legger seg på dansk nivå, så ville jeg ikke gjennomføre en aksjon, hevdet han.

- Så dersom Frp hadde vunnet valget, ville du avbrutt aksjonen, spør forsvarer Bæra.

- Nei, men det jeg sier er at dersom norsk presse hadde gitt dem en fair sjanse, ville jeg ikke gjennomført. Selv om det ikke var Frp som hadde vunnet valget, var svaret fra Breivik.

Forsvarer Vibeke Hein Bæra startet dagen med å henvende seg til sin klient ved å bruke fornavnet hans Anders. Mot slutten av spørsmålsrekken gikk hun over til å bruke etternavnet Breivik.

Breivik har i dag fått tilsnakk av dommer Wenche Elizabeth Arntzen flere ganger fordi han ikke har svart på spørsmålet til forsvarer, falt ut av resonnementet og begynte å snakke om andre forhold som Arntzen synes er lite relevante.

ORD FOR ORD DAG 4: Breivik ville drepe alle som var på Utøya

Aktoratet: - Alt må frem

Senere i dag skal Anders Behring Breivik forklare seg i detalj om hvordan han skjøt mot flere hundre ungdommer på øya i Tyrifjorden.

Både aktorat og forsvarere varslet at fredagen blir den sterkeste rettsdagen hittil - både for de berørte og andre som hører forklaringen.

- Vi har ikke nødvendigvis et ønske om beskytte mot detaljer på nåværende tidspunkt, alt må fram i retten, sier aktor Svein Holden, som også ber folk beskytte seg selv dersom de tror inntrykkene kan bli for sterke.

Breiviks forsvarer Geir Lippestad, mener fredag for mange kan bli den sterkeste dagen i løpet av hele hovedforhandlingen.

Grafikk: Slik skjedde angrepene

- Har slitt veldig

- Mine klienter har slitt veldig. De har ikke noe ønske om å høre så veldig mye mer nå. Det er for mye, sier bistandsadvokat Thorsteinn Skansbo.

Mange av hans klienter orket ikke å følge rettssaken fredag, som er antatt å bli den verste så langt i løp av rettssaken for de overlevende og pårørende etter massakren på Utøya.

- Det er en verden som ingen av oss andre kjenner oss igjen i. Det blir veldig tungt. Særlig måten han ikke viser følelser på. Måten han veldig teknisk og avbalansert beskriver tankene han har er veldig, veldig brutalt.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder