Kommisjonen: - Ikke polititaktiske vurderinger bak

Mener de frivillige reddet politiaksjonen

- Delta overlastet båten fordi alle ville være med

HOLBERGS PLASS (VG Nett) 22. juli-kommisjonen slår fast at Beredskapstroppen visste at Breivik var alene på Utøya. Likevel ble elleve mann med i den lille plastbåten som holdt på å synke i Tyrifjorden.

 • Eva-Therese Loo Grøttum
 • Tim Peters
 • Alf Bjarne Johnsen
 • Terje Helsingeng
 • Dennis Ravndal
 • Mads A. Andersen
 • Lars Joakim Skarvøy
 • Jorunn Stølan
 • Morten S. Hopperstad

Artikkelen er over syv år gammel

Bildene av den synkende røde plastbåten gikk verden rundt etter terrorangrepene 22. juli og ble selve symbolet på alt som gikk galt den dagen.

Nå slår kommisjonen fast at det ikke var taktiske årsaker som gjorde at politibåten ble fullstendig overlastet av elleve tungt utrustede medlemmer av Beredskapstroppen (Delta).

- Slik vi har skjønt det mente de fleste at de sto overfor én mann. Det virker som det var mannskapenes sterke ønske om å være med som gjorde at alle gikk i båten. Det var ikke polititaktiske vurderinger som lå bak, sa kommisjonsleder Alexandra Bech Gjørv under presentasjonen av kommisjonens rapport mandag formiddag.

Les hele kommisjonsrapporten her

«Kommisjonens undersøkelser viser at lokalt politi og BT [Beredskapstroppen, journ.anm.] før dette [kl.18.11] ikke etablerte noe felles situasjonsbilde, herunder hvilken motstand som kunne forventes. Det var heller ikke noe tema hvor mange tjenestemenn som måtte til for å løse oppdraget. For å lette mannskapenes atkomst manøvrerte båtføreren baugen opp på en stein for å stabilisere båten. Manøveren medførte at akterenden ble trykket ned, og båten tok inn vann over motorbrønnen etter hvert som mannskapene kom om bord», skriver kommisjonen i sin rapport.

Kunne brukt MS Thorbjørn

Politiet får kritikk for at de ikke prøvde å anskaffe båter som matchet størrelsen på mannskapene.

- Politiet mobiliserte ikke båt som matchet den store styrken. Lydloggen viser at operasjonssentralen fikk beskjed om at det fantes båter. De avklarte ikke noe om båten eller hvor den var, de hadde for mye å gjøre, sier Gjørv.

Kommisjonen peker også på at MS Thorbjørn var tilgjengelig.

- MS Thorbjørn er militær og kunne vært der når politiet kom. 17.52 ankommer først patrulje landsiden. Det var ingen båter der da. Bare Reiulf. Det lå båter lenger ute. Men det ble ikke vurdert å mobilisere disse og gå til øyeblikkelig aksjon. Mellom 1800 og 1801 var det båter og politi i området, sa Gjørv.

Kommisjonen slår fast at Delta kommer inn og får ikke beskjed om tilbudet og båter eller om situasjonen ellers.

- En av politimennene snakker med en båt 1805. Det var flere muligheter til å komme raskt til Utøya. Tidligst er 18.00. Den viktigste grunnen til at det sviktet er manglende teknologi og ressurser på Operasjonssentralen. Myndighetenes evne til å beskytte menneskene på Utøya sviktet, konkluderer Gjørv.

Hyller de frivillige

Kommisjonen er også klar på at det var de frivillige hjelperne som reddet politiaksjonen ved å tilby politiet båter.

«Tilfeldig forbipasserende, campingturister og fastboende ved Utøya ble denne ettermiddagen helt avgjørende brikker i en av landets største redningsoperasjoner noensinne. Vanlige mennesker trådte til og fattet beslutninger om å handle. For politiaksjonen var deres innsats helt avgjørende. Uten de frivilliges innsats denne dagen ville flere liv ha gått tapt, og skadeomfanget ville vært større», heter det i rapporten.

Kommisjonen anslår at politiets røde gummibåt forlot Storøya cirka kl. 18.15, overlastet med elleve mann. Båten stanset kl. 18.19, hvorpå en frivillig båt kom til unnsetting.

Klokken 18.21 fortsatte Beredskapstroppens ferd i sakte fart i denne båten, før en ny båt kom til og tok over fire av delta-mannskapene.

Ut fra snitthastighet politibåten hadde fra den la
ut fra oppmøtestedet og til den havarerte, anslår 22. juli-kommisjonen ville ankommet Utøya om lag klokken 18.41. Det er mellom syv og ni minutter etter at Breivik ble pågrepet.

Mer om

 1. Terrorangrepet 22. juli - Kommisjonsrapporten

Flere artikler

 1. Pluss content

  Nå slår Delta tilbake

 2. 22. juli-kommisjonen: Første patrulje handlet feil

 3. Politibil kjørte bak Breivik på vei til Utøya

 4. Politiet patruljerer i båt rundt Utøya fem år etter terrorangrepet

 5. 22. juli-rapporten: Politiet burde ha brukt MS «Thorbjørn»

Fra andre aviser

 1. Politiet kunne ha vært på Utøya 26 minutter tidligere

  Aftenposten
 2. - De frivillige reddet politiaksjonen

  Bergens Tidende
 3. - Det er verre enn forventet

  Bergens Tidende
 4. - Steintøft å høre at liv kunne vært spart

  Bergens Tidende
 5. Gjørv om kritikken: Én eller flere gjerningsmenn påvirker ikke plikten til umiddelbar inngripen

  Aftenposten
 6. UiB-forsker ut mot 22. juli-kommisjonen: Kritiserer analysen av politiaksjonen mot Utøya

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder