MEDANSVAR: Advokat Geir Lippestad vil stevne både bloggeren Peder Nøstvold Jensen og redaktør Hans Rustad som vitner i retten. Han mener de har et medansvar for Breiviks terroraksjoner. Foto: Mattis Sandblad
MEDANSVAR: Advokat Geir Lippestad vil stevne både bloggeren Peder Nøstvold Jensen og redaktør Hans Rustad som vitner i retten. Han mener de har et medansvar for Breiviks terroraksjoner. Foto: Mattis Sandblad

Stevner islamkritikere som forsvarervitne: Lippestad: Du har et ansvar når du uttrykker deg på ekstrem måte

INNENRIKS

(VG Nett) Forsvarer Geir Lippestad mener Fjordman og hans likesinnede på nettet må ta ansvar for at en gal mann gikk til angrep 22. juli.

Publisert:

Konklusjonen til rettspsykiaterne, som gjorde Anders Behring Breivik paranoid schizofren, innebærer at Lippestad vil føre de han mener var med på å radikalisere klienten som vitner under rettssaken. Han peker spesielt på Peder Nøstvold Jensen, kjent som Fjordman på nettet, og Hans Rustad, som er redaktør for nettstedet Document.no.

- Det er for lett å stikke hendene i været og si at jeg ikke ante at noen kunne tenke seg å gjøre som Anders Behring Breivik. Du har et ansvar når du uttrykker deg på ekstrem måte, påpeker han.

Lippestad: Breivik har forsonet seg med rapporten

- Både Fjordman og Hans Rustad har tidligere gitt uttrykk for at de synes det er belastende å bli koblet opp mot Breivik. Hva tror du de tenker om å bli dratt inn i saken som vitner?

- Når man legger frem sine påstander og hevder det er et faktum - og at man har belegg. Da må man også ha et ansvar for det som skjer senere. Vi snakker ikke om et strafferettslig ansvar, men de som er opphav for meningene må regne med at de blir en del av analysen, mener forsvarer Geir Lippestad.

Aktiv forumdeltaker

I samtalene med de sakkyndige, Synne Sørheim og Torgeir Husby, har Breivik selv uttalt:

«Forfatteren Fjordman skriver veldig mellom linjene, men det forstår alle. Det er ikke myntet spesielt på meg».

Stoltenberg: Har ikke det minste behov for å se Breivik

I manifestet har massemorderen vist til «Fjordman» over 100 ganger. Breivik var også en aktiv og entusiastisk deltaker på forumet til Document.no.

- Det er helt åpenbart at mye av tankegodset hans kommer fra disse personene, sier Geir Lippestad.

Forsvareren er klar på at han vil stevne flere av de som har påvirket Breivik til rettssaken. Der må de forklare hva de har skrevet og hvorfor. Lippestad vil også spørre om de kan føre bevis for sine påstander på nettet.

- Jeg ønsker at retten skal få vite hvordan Breivik har blitt påvirket, sier Lippestad.

Reagerer på koblinger

Hans Rustad uttalte nylig til Klassekampen at han reagerer på at det gjøres koblinger mellom ord og handlinger. Breiviks forsvarer mener ingen skal kunne «gjemme seg bak» ordene.

- Det er faktisk noen der ute som ikke forstår hva som er sant og hva som ikke er sant. Hva man kan gjøre og ikke gjøre. Det må de ta ansvar for når de uttrykker seg som de gjør, sier Lippestad.

- Hadde 22. juli skjedd uten et slikt miljø på nettet?

- Noen skaper grobunn for disse meningene. De vokser ikke opp av seg selv. Og så er det andre som er villige til å utføre handlingene. Det kan være mennesker som er friske og det kan være mennesker som er syke, sier Lippestad, og fortsetter:

- I den grad det er mennesker som er syke som utfører handlingene, så er det enda mer interessant å se på hvorfor de gjorde det. Hva var det som trigget dem?

Sentralt tema

Hvem og hva som påvirket Breivik vil være det mest sentrale temaet for forsvarerne under rettssaken, som starter 16. april.

- Det er viktig for oss å fremlegge mest mulig dokumentasjon på hvorfor han fikk disse meningene og hvor de kom fra. Dersom han blir kjent utilregnelig skal han behandles og farlighetsgraden skal vurderes med jevne mellomrom. Da er dette veldig relevant, sier Lippestad.

LES OGSÅ: Breiviks halvsøster sendte e-post om broren

Politiet har tidligere ransaket leiligheten til Peder Nøstvold Jensen og beslaglagt PC'en hans. «Fjordman» satt også i et flere timer langt politiavhør. VG kjenner til at også politiets etterforskere er kritiske til bloggeren etter å ha opplevd hvor viktig han ble for terrorsiktede Anders Behring Breivik, men det rammes ikke av loven.

- Slik saken står nå kan ikke vi se at «Fjordman» har gjort noe som tilsier straffeansvar i denne saken, påpeker politiadvokat Christian Hatlo.

Redaktør Hans Rustad i Document.no var ordknapp da VG kontaktet ham i går kveld.

- Jeg har ikke lyst til å gi noen kommentar. Dette er første gang jeg hører om det, så jeg avventer at Lippestad selv tar kontakt.

VG rettet i går henvendelse til Peder Nøstvold Jensen, både på e-post og via advokat Trygve Staff, som tidligere har bistått ham. Nøstvold Jensen har ikke besvart vår henvendelse.

Her kan du lese mer om