Her bodde katten i sin egen avføring til den døde

- Det verste jeg har sett i min karriere, sier politiet

(VG Nett) Det var et sjokkerende syn som møtte politiet da de ransaket en eiendom i Drammen. I et av byens fineste strøk.

ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

Eieren er anmeldt av Skatteetaten og saken havnet hos Økonomiavsnittet ved Søndre Buskerud politidistrikt.

Dermed fikk politiførstebetjent, og leder for Økonomiavsnittet ved Søndre Buskerud politidistrikt, Ole Johan Brett, sakspapirene på pulten og ble sendt ut for å ransake hjemmet.

- Denne eiendommen er utrolig nok i et av Drammens finere strøk, sier han.

Vet du om liknende saker? Tips vår journalist!

Stank i hele etasjen

Synet som møtte politiet var alt annet enn en bekreftelse på akkurat det. Det var så ille at Brett valgte å legge det ut på Facebook-siden til politiet i Søndre Buskerud, til skrekk og advarsel. I hele første etasjen fløt det gamle papirer og firmapost fra ti år tilbake i tid, men det var bare en forsmak.

FORFERDELIG: Politiførstebetjent i Søndre Buskerud politidistrikt, Ole Johan Brett, sier han aldri har sett et så grusomt hjem på sine 25 år i politiet. Foto: ESPEN BRAATA

- Nede i underetasjen derimot ble vi møtt av en helt forferdelig stank. Vi skjønte fort at vedkommende som har disponert dette huset i en årrekke har hatt en katt innesperret i underetasjen.

Ikke nok med at hele etasjen stinket, hybelkaninene fungerte som et vegg til vegg teppe over hele etasjen.

- Man kan se hvordan denne katten som har bodd her har laget seg en sti gjennom støv og drit på gulvet. Den har vandret rundt i sine egne ekskrementer, sier Brett.

Aldri vært ute

Brett sier han antar katten aldri har sett dagslys.

- Da hadde han vel ikke fylt etasjen med sin egen avføring, sier han.

- En ting er at en katt har bodd slik, men er det grunn til å tro at eieren også har bodd her?

- Ja, vi vet at vedkommende delvis har bodd her i flere år. Det sier vel en del om han, sier Brett.

Etter å ha gått igjennom huset og den illeluktende etasjen fant politiet ingen levende katt, men de fant katten.

- Ja, den lå død i fryseren. Eieren har nok funnet den død inne i huset og lagt den der selv. Det er ingen grunn til å tro at eieren fysisk har tatt livet av den, den har nok dødd av naturlige årsaker, sier han.

Skatteetaten jobber nå med saken mot eieren. Vedkommende er pågrepet og siktet for overtredelse av saker som har med skatt å gjøre. Men politiet sier at en av tiltalepostene også vil omfatte dyrevernloven. Og det med god grunn.

- Jeg har jobbet 25 år i politiet og sett mye dyreavføring i hjem og andre ting, men jeg har aldri noen gang sett maken til dette huset her. Forferdelig, sier han.

- Ikke unikt, dessverre

Hos Dyrebeskyttelsen Norge skal det mye til for å sjokkere. De ser daglig mishandling av dyr, og dette er bare en av svært mange og tragiske tilfeller.

- Dette ser forferdelig ut, men dessverre er det ikke unikt. Det er nok av lignende saker der mennesker har dyr de aldri burde hatt, sier pressekontakt i Dyrebeskyttelsen Norge, Linn Krogstad.

Krogstad mener dette aktuelle tilfellet vitner om en vanskjøttelsessak.

- Det er ikke sikkert han har gjort katten noe fysisk vondt, men å vanskjøtte et dyr som her, er brudd på flere paragrafer i lov om dyrevelferd. Det kan vitne om at denne personen har hatt mer enn nok med å ta vare på seg selv, sier hun.

At eieren også vil bli tiltalt for brudd på dyrevernloven mener Krogstad er bra. Hun tror det er et viktig signal at flere siktes for slike forhold.

- Lov om dyrevelferd blir alt for lite brukt her i Norge, dyrevelferd er dessverre veldig glemt og det er vi fortvilet over. Å sikte noen for forhold som dette tror vi kan ha en preventiv effekt, det viser at det faktisk straffer seg å ikke gi dyrene sine et skikkelig liv, sier hun.

- Du sier dette ikke er en unik sak, men hva tenker du om at dette er så vanlig?

- Hjertet mitt blør for slike saker og dyr som må lide under slike forhold. Jeg skulle ønske det ikke var behov for oss i Dyrebeskyttelsen Norge, men dessverre er det nok det en god stund til ser vi.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder