Mangler motivasjon til å fortsette

BETENKT: En av Jens Stoltenbergs mest betrodde statsråder gir seg nå i politikken. Her er han fotografert på sitt kontor i går ettermiddag. Foto: HELGE MIKALSEN

Bjarne Håkon Hanssen går av som statsråd

Etter 18 år som heltidspolitiker går «Helse-Hanssen» av som statsråd.

 • Marianne Johansen
 • Pål Ertzaas

Artikkelen er over ti år gammel

- Jeg har jobbet med store, tunge saker som pensjonsreformen, NAV-reformen og helsereformen. Jeg har ønsket å jobbe med store endringer av samfunnet, men det er krevende, og du må være hundre prosent dedikert. Jeg er ikke lenger hundre prosent dedikert. Jeg føler jeg trenger en pause fra politikken, sier Hanssen i et eksklusivt intervju med VG i dag.

Hvite løgner

Hanssen har flere ganger etter valget forsikret at han fortsetter som statsråd - senest i går formiddag overfor VG. I går kveld valgte han likevel å fortelle VG at han har løyet.

- Etter hvert ble det slitsomt å holde på den hvite løgnen. Jeg har gjort det fordi jeg ønsket å gi statsministeren arbeidsro i arbeidet med ny statsrådkabal. Så lenge jeg har sagt det, har det i alle fall ikke vært spekulasjoner om at jeg skal ut, sier Hanssen i intervjuet.

Han avviser at han angrer på at han har holdt planene om avgang skjult, og sier at Jens Stoltenberg har vært glad for at han ikke har fortalt noe.

Lå i bakhodet

I intervjuet forteller statsråden at han hadde tanken i bakhodet under hele valgkampen. Om Ap hadde tapt valget, ville valget hans vært enkelt.

Protokoll:Si din mening om avgangen

Det gjorde Ap ikke, og dermed ble det et tøff beslutning for Hanssen. Tre dager etter valget ble imidlertid avgjørelsen tatt:

- Jeg gikk i mine egne tanker tirsdag, onsdag og torsdagen etter. Jeg var blant annet i Ål i Hallingdal med et TV-selskap for å lage fiskeprogram. Så var jeg hjemme i statsministerboligen torsdag kveld, og fortalte Jens hva jeg hadde bestemt meg for, sier Hanssen.

Artikkelen fortsetter under bildet

GÅR AV: Fyldig intervju med Bjarne Håkon Hanssen i dagens VG. Foto: FAKSIMILE

Hanssen har flere ganger blitt spurt av media om han kommer til å fortsette som statsråd. Dette har han hele tiden svart ja på, men Hanssen innrømmer overfor VG at det har vært tungt å drive med hvite løgner og holde på hemmeligheten så lenge.

Hanssen ble hentet inn som statsråd for å redde Helse- og omsorgsdepartementet i 2008. Etter dette har «Helse-Hanssen» flere ganger vært i vinden, blant annet da han innrømmet at Snåsamannen kurerte hans sønn og da han personlig ringte et sykehus for å forsikre seg om at en venn fikk god behandling.

Hanssen har også jobbet med pensjonsreformen, NAV-reformen og helsereformen.

Han har tidligere vært landbruksminister fra 2000 til 2001, og arbeids- og inkluderingsminister fra 2005 til 2008. Hanssen var fylkesordfører i Nord-Trøndelag fra 1995 til 1997, da han ble valgt inn på Stortinget. Hanssen tok ikke gjenvalg til Stortinget i 2009.

Har jobbtilbud

Hanssen svarer på spørsmål fra VG at han har «en del jobbtilbud». Blant annet forteller han at det skal være en mulighet å begynne i et nytt rådgivningsfirma i Oslo, og at han han har fått et tilbud om jobb i Sparebank1 Midt-Norge.

- Jeg vurderer å flytte til Trøndelag, sier Hanssen til VG.

Mer om

 1. Arbeiderpartiet (Ap)
 2. Stoltenberg-regjeringen

Flere artikler

 1. Stoltenberg overrasket over Helse-Hanssens snuoperasjon

 2. Helse-Hanssen går av: - Jeg gjør sjefen en tjeneste

 3. Hanssen om Nav: - Forventningene var urealistiske

 4. Republikanerne varsler omkamp om helsereform

 5. To eksstatsråder i Nav-høring fredag

Fra andre aviser

 1. Bjarne Håkon Hanssen går av

  Aftenposten
 2. Hanssen går av som statsråd

  Bergens Tidende
 3. - Å lyve var «kjempeubehagelig»

  Bergens Tidende
 4. - Å lyve var «kjempeubehagelig»

  Aftenposten
 5. Fra suksess til løgn

  Aftenposten
 6. Romney vil ikke legge ned helsereform

  Fædrelandsvennen

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no