MISJONÆRHØDVING: Olav Hodne. Bildet er tatt i 1967. Foto: NTB/Scanpix

Misjonæren Olav Hodne er død

Furuholmen:- En belastning for familien

(VG Nett) Den norske misjonærhøvdingen, og bestefaren til Joshua French, Olav Hodne døde torsdag.

  • Daniel Pinheiro Harbo

Olav Hodne, som var internasjonalt anerkjent for sitt misjonsarbeid for Den norske Santalmisjon, døde torsdag, 88 år gammel, skriver Vårt Land.

Hodne var far til organisasjonslederen og forfatteren Kari Hilde French og bestefar til Joshua French, som ble dømt til døden for drap og spionasje i Kongo.

Samleside:Les alt om Kongo-dramaet her!

RASENDE: Joshua French mener en rekke norske navngitte journalister har gjort en dårlig jobb med Kongo-saken. Foto: Scanpix

- Voldsom belastning

Advokat Morten Furuholmen har snakket med Kari Hilde French om farens bortgang, og sier til VG Nett at misjonærhøvdingens død går hardt inn på familien.

- Det er en voldsom belastning for dem. Kari Hilde imponerer meg stort. Hun er sterk, men det er klart at dette er tøft for familien.

- Har du snakket med Joshua?

- Nei, det har jeg ikke. Jeg har informert UDs representant i Kongo om dødsfallet. Og jeg har bedt vedkommende om å formidle dette til Joshua på en skånsom måte. Dette tror jeg har kommet overraskende på han, sier Furuholmen til VG Nett.

VG Nett var i kontakt med UDs representant i Kongo torsdag kveld, cirka klokken 20.30. Anja Hem forteller at hun har formidlet budskapet til Joshua French, men hun vil ikke si noe om hvordan French reagerte.

- Dette er en privatsak. Jeg vil ikke uttale meg til mediene om dette, sier hun.

Jobbet i Bangladesh

Olav Hodne jobbet som misjonær i blant annet i Bangladesh og India og har vært tilknyttet Strømmestiftelsen. Han har flere ganger blitt nominert til Nobels fredspris av Mor Teresa.

- I likhet med Mor Teresa, så Olav verdier i alle mennesker. Han var en mann som var opptatt av å nå ut til de fattigste. Olav var en hedersmann som inspirerte alle rundt seg, sier generalsekretær i Strømmestiftelsen, Øyvind Aadland, til VG Nett.

Hodne ble dr.theol. ved Universitetet i Oslo i 1967. Han var utsendt til India i Santalmisjonens tjeneste i 1948 og var bestyrer for Den Norske skole i Assam 1948-52, melder NTB.

Tildelt Nansen-medaljen

Deretter var han misjonær og tok blant annet opp arbeidet blant flyktninger fra Øst Pakistan. Han etablerte Cooch Behar Refugee Service i 1964. Han var engasjert av Det Lutherske Verdensforbunds hjelpe- og utviklingsarbeid i Bangladesh 1972-74 og i India fra 1974 til 1983 som direktør for disse programmer.

Olav Hodne var kommandør av St. Olavs orden og er tildelt Nansen-medaljen og Røde Kors Hederstegn.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder