SKREV BREV: Maria Amalie forfattet brevet på Trandum fredag kveld. Les hele brevet i bunnen av saken. Foto: Scanpix/privat.
SKREV BREV: Maria Amalie forfattet brevet på Trandum fredag kveld. Les hele brevet i bunnen av saken. Foto: Scanpix/privat.

Maria Amelie skrev brev til vennene fra cella

INNENRIKS

«Takk». «Det er dere og Eivind som gjør at jeg ennå ønsker å leve i dag».

Publisert: Oppdatert: 16.01.11 22:32

Her er Maria Amelies takk til alle som har støttet henne siden pågripelsen sent onsdag kveld. Det er skrevet på et kalenderark inne på Trandum sent fredag kveld.

Les også: Vil følge kjæresten til Russland

- Hun var knekt og knust og fikk ikke snakke med noen. Da skrev hun til meg, venner og andre, sier Marias samboer Eivind Trædal.

Takknemlig

Maria Amelie vil at flest mulig skal lese hennes takk.

- Da hun fikk vite om støtten folk viser henne, ville hun vise hvor takknemlig hun er, sier Marias kjæreste Eivind Trædal.

Les også: Her leverer direktøren arbeidssøknaden

Innenfor gjerdene på transittmottaket på Trandum får kjæresten bare bruke telefonen til en femminutters samtale daglig. Hun får ta i mot et halvtimes besøk.

Lørdag hadde Trædal med seg arbeidskontrakt fra Teknisk Ukeblad som bekrefter at Maria Amelie allerede mandag kan begynne som journalist i ukebladet. Støttespillerne mener den signerte arbeidskontrakten er Marias håp.

Les også: Maria Amelie støttes av folket

- Etter at statsministeren så ettertrykkelig har slått neven i bordet, skjønner vi at asylsporet ikke fører fram. Men det andre sporet, arbeidstillatelse, er fortsatt svært aktuelt. Det er her løsningen ligger, sier hennes advokat Brynjulf Risnes til NTB.

(Saken fortsetter under bildet)

Advokaten sendte i går også en hastefaks til Menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg. Håpet er at domstolen kan be Norge stanse utsendelsen til de har fått sett nærmere på saken.

Frykter utsendelse

Eivind Trædal er redd den drøye halvtimen han fikk med kjæresten inne på mottaket lørdag kan bli den siste på lenge:

Les også: - Regjeringen vil la henne komme raskt tilbake

- Vi snakket selvfølgelig om private og personlige ting og jeg ga henne meldinger fra personer som står henne nær og ikke har hatt mulighet å besøke henne, sier han.

Marias nærmeste støttespillere jobbet i går kveld intenst for å hindre at hun settes på et fly til Moskva mandag.

- Vi tror utreisen kan skje allerede tidlig mandag. Men det er bare en faks fra regjeringen med en instruks til UDI som skal til for at hun får bli. Vi håper og tror at det ordner seg, sier Trædal.

Les også: Kan bli kastet ut mandag

Parallelt med kampen for at Maria ikke skal settes på et Moskva-fly, jobbes det også med å forberede en eventuell ankomst til Moskva.

-Vi vet ikke om hun vil bli internert der for å bli sendt videre til Nord-Osseria. Vi frykter at hun skal bli papirløs i Moskva også. Det er vanskelig å få bosettingstillatelse der, sier Trædal.

Det har meldt seg støttespillere som er klare til å ta i mot Maria hvis hun ankommer Moskva. Hvis hun sendes ut, kommer hennes samboer og flere venner til å søke om visum til Russland for å støtte henne der.

Her kan du lese mer om