Lettet etter frifinnelse i Kristin-saken

(VG Nett) Mannen som ble dømt til 12 års fengsel for drapet på Kristin Juel Johannessen, utelukkes som gjerningsmann etter en ny håranalyse.

Artikkelen er over 17 år gammel

Statsadvokatene vil frifinne mannen.

En ny DNA-analyse viser at håret som ble funnet på drapsåstedet stammer fra en kvinne og er av en annen DNA-type enn den dømte mannens DNA.

Statsadvokaten vil derfor be om frifinnelse for 26 år gamle Henning Hotvedt, skriver statsadvokat Petter Sødal i Vestfold og Telemark i en pressemelding.

I desember i fjor ble Hotvedt dømt til tolv års fengsel av Larvik herredsrett for å ha kvalt Kristin Juel Johannessen i august 1999.

Det aktuelle håret inngikk som en del av bevisgrunnlaget, fordi tidligere analyser viste at håret var av samme mitokondrielle DNA-type som Hotvedt.

Dommen ble anket. Ankesaken skulle behandles i Agder lagmannsrett i august i år, men ble utsatt fordi ny teknologi ga nye muligheter for ytterligere analyse av et hår som ble funnet på drapsåstedet.

Håper på oppklaring

Advokat Tor Kjærvik forsvarer 26-åringen. Kjærvik sier til NTB at klienten naturligvis er svært lettet over nyheten han fikk fredag.

-Dette kom veldig brått på ham. Nå håper han at saken kan få en endelig avslutning. Han er glad på egne vegne, men håper også at saken blir oppklart, sier Kjærvik.

Den dømte mannen har ikke sittet i fengsel mens han har ventet på ankesaken som er berammet til 27. januar i Agder lagmannsrett i Tønsberg.

Kvalt

Kristin Juel Johannessen ble funnet drept i et skogholt på Mørk i Hedrum utenfor Larvik 5. august 1999. Obduksjonsrapporten viste at hun ble kvalt.

Seks dager senere ble en 54 år gammel mann fra Sandefjord pågrepet og siktet. Siktelsen mot ham ble senere frafalt. I mai 2000 ble Hotvedt pågrepet og siktet i saken. 13. desember i fjor ble han dømt til 12 års fengsel for drapet. Han ble også dømt til å betale 240.000 kroner i erstatning til Kristin Juel Johannessens foreldre.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder