SNAKKET KORT SAMMEN: Tidligere LO-leder Gerd-Liv Valla hilser på statsminister Jens Stoltenberg under første dag av LOs 32. ordinære kongress i Oslo mandag. Foto: Scanpix

Valla tilbake på LO-kongress som gjest: - Rart å ikke være leder

FOLKETS HUS (VG Nett) Gerd-Liv Valla fikk klemmer av alle - også Jens Stoltenberg. Likevel syntes den tidligere lederen det var rart å være tilbake uten å være leder.

Anne Vinding
ARTIKKELEN ER OVER TI ÅR GAMMEL

- Jeg synes det er rart for meg å være her. Det er en spesiell situasjon, siden jeg skulle vært her som leder. Men det har jeg lagt bak meg. Ærlig talt, så kjennes det godt, sier Gerd-Liv Valla til VG Nett.

Det samlet seg raskt journalister rundt rødkledde Valla i Folkets hus. Alle ville vite hvordan den tidligere LO-lederen hadde det på kongressen. Til å begynne med ville hun helst ikke si så mye - men etter hvert smelte hun til med både politikk og følelser.

- Det er godt å være hos gode gamle kjente hvor det bobler over av engasjement. Det er hyggelig å få klemmer og snakke politikk, forteller hun.

Og like etter at Valla hadde sagt det til journalistene - så fikk hun nok en klem. Denne gangen på oppfordring fra TV2. Statsminister Jens Stoltenberg gikk bort til Valla og tok henne i hånden - sa noen ord om at det var godt å se henne, før han var på vei bort. Men så kom kravet om klem. Og denne gangen snudde Stoltenberg, klemte raskt og gikk sin vei.

- Det får holde, sa han smilende og løp mot utgangsdøren.

Venner

GOD KLEM: Roar Flåthen benyttet, i tidligere LO-leder Yngve Hågensens påsyn, anledningen til å gi tidligere LO-leder Gerd-Liv Valla en klem under Arbeiderpartiets landsmøte søndag 19.april. Foto: Scanpix

Valla stod selv igjen taus, og sa lite om klemmen. De to som tidligere gikk lange turer i Nordmarka og snakket om politikk - ble nå ganske stille da de møttes. Men Valla ville gjerne snakke om politikk med de fremmøtte journalistene.

- LO-kongressen er den viktigste politiske begivenheten i Norge i år. Dette er viktigere enn alle partienes landsmøter. Her skal det virkelige snakkes politikk. Det er fagbevegelsen som er drivkraften i det politiske Norge. Det er så hyggelig å være her, strålte Valla.

Ved forrige stortingsvalg drev Valla aktiv valgkamp for de rødgrønne. Ved dette valget lover hun ikke en like stor innsats. Men hun er helt overbevist om at dagens regjering - med Jens Stoltenberg i spissen - må beholde makten i fire nye år.

- Jeg håper de gjør et godt valg til høsten, og at de får fortsette i fire år til. Jeg skjønner ikke hva alternativet er - og det tror jeg heller ikke noen andre gjør, sier Valla.

- Fortjener Jens Stoltenberg fire nye år?

- De rødgrønne fortjener fire nye år, svarer Valla.

Takket

I sin åpningstale til LO-kongressen benyttet også Roar Flåthen anledningen til å takke sin tidligere kontroversielle forgjenger.

- Jeg ber kongressen gi en takk til vår første kvinnelige leder, Gerd-Liv. Takk skal du ha, sa Flåthen, før salen brøt ut i stående applaus.

Den opprivende striden i Landsorganisasjonen er ikke tema på LO-kongressen. Striden som felte den mektige fagforeningsbossen er ifølge Dagens Næringsliv nevnt med noen få linjer i beretningen, men ellers er det tausheten som rår.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder