Toalettstunt skal lære folket dovett

- Ikke kast våtservietter i do!

(VG Nett) Folk kaster stadig mer søppel i do, mens kommunene årlig må ut med flere millioner for å ordne opp når rørene blir tette.

  • Marie Stafsnes Osland
ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

Nå har vann- og avløpsetatene i Oslo og Asker og Bærum fått nok av all dritten, og arrangerer derfor en dovett-kampanje.

VGTV: Sitter på do - fem meter over bakken

Det er nemlig langt vanligere å kaste søppel i toalettet enn det noen kanskje skulle tro. Mengden søppel som ligger og flyter i avløpsvannet som kommer inn til Bekkelaget renseanlegg i Oslo, har steget med over et tonn fra 2008 til 2011.

- Det er veldig mye, og det betyr at folk kaster mer søppel i dag sammenlignet med tidligere. Vi ser også den samme tendensen på renseanlegget vårt i Slemmestad. Dette er en dårlig trend som vi må få snudd, sier overingeniør ved vann- og avløpsetaten i Oslo kommune, Vivi Paulsen.

SE BILDESERIE NEDERST I SAKEN: Her havner dosøppelet

Artikkelen fortsetter under bildet

DOVETT: Gjennom denne uken skal fetterne Casper Martens Larsen (på toalettet) og Johann Strand Martens skal bytte på å sitte på dette fem meter opphøyede toalettet. Målet er å fremme dovett. Foto: NATALIE REMØE HANSEN/VG

Mange akutte situasjoner

Ifølge Paulsen koster det kommunene flere millioner kroner ekstra i året som følge av at folk kaster søppel og fett i avløpet.

- Det er et komplisert regnestykke å gi et eksakt tall på hvor mye det koster, fordi det er så mange indirekte konsekvenser av dette. For eksempel går noe kloakk rett ut i naturen på grunn av tette rør, og fettavleiringer i rørene fører til redusert kapasitet i rørene som skal transportere kloakk.

Igjen fører dette til at kommunene må sette i gang ekstratiltak som spyling og rengjøring av rør og anlegg, noe som gjøres jevnlig for å hindre tette rør og at renseprosessen stopper opp.

- Det oppstår mange akutte situasjoner hvor kloakk flommer over på grunn av tette rør, og kloakkpumper som stopper helt opp fordi den har sugd til seg en kjempestor ball med q-tips og våtservietter, sier Paulsen.

Stunt

To fettere i begynnelsen av 20-årene skal i en uke fra mandag bytte på å sitte på et toalett som står oppå en fem meter høy søyle på Aker Brygge i Oslo. Plakater på søylen illustrerer røropplegget som er under doen, og det er også lagt til lydeffekter slik at fetterne, som for øvrig er fjellklatrere, vil kunne «trekke ned» innimellom.

Meningen bak stuntet er å gjøre folk oppmerksom på hva man ikke kan kaste i toalettet.

Bruker doen som søppelbøtte

Det er ikke bare q-tips og våtservietter som kastes i do. Også hår, linser, bind, bleier, matrester, kondomer, matfett og medisiner finner veien til toalettet. Hos småbarnsfamilier har det til og med hendt at leker har tettet rørene. Matfett er også et problem i vasken.

Artikkelen fortsetter under bildet

ØKENDE PROBLEM: Fra 2008 til 2011 har mengden ristgods ved Bekkelaget renseanlegg i Oslo økt med ett tonn. Ristgods er alt søppel som flyter i kloakkvannet som kommer inn til renseanleggene. Foto: Vann- og avløpsetaten, Oslo kommune

- Det største problemet for oss er våtservietter og fett fra matlaging. Vi kan forstå at folk ikke tenker over det med våtservietter i do, fordi det føles som om det er noe likt som dopapir. Det er det absolutt ikke. Dopapir løser seg opp i små papirflak nesten umiddelbart når det kommer i vann, mens våtservietter ikke løser seg opp før etter mange dager, eller uker. Noen løser seg ikke opp i det hele tatt, sier overingeniøren.

Selv om noen produsenter sier at rengjøringsservietter kan spyles ned i do, fraråder Paulsen sterkt at folk gjør dette, fordi det løses opp for tregt.

- Tenker ikke over problemet

VIL SNU TRENDEN: Overingeniør ved vann- og avløpsetaten i Oslo kommune, Vivi Paulsen. Foto: MARIE STAFSNES OSLAND/VG

Hun håper nå at dovett-kampanjen vil få folks oppmerksomhet, og få dem til å skjønne at det bare er toalettpapir som kan kastes i do.

- Det er mange som ikke tenker over at våtservietter, q-tips og fett skaper slike problemer i avløpet. Vi vet at folk ønsker å være miljøbevisste, og gjøre de riktige tingene. Derfor må vi fortelle dem hva som er riktig, sier Paulsen.

- Vi håper at neste gang de står over kjøkkenvasken med fettrester i stekepanna, eller neste gang de har brukt en q-tips eller våtserviett på badet, så skal de tenke på at dette kan tette røret, og kaste det i søppelbøtten i stedet for.

Kan bli dyrt for deg

Det er ikke bare kommunene som får ekstra utgifter når rørene blir tette. For privatpersoner kan kostnader ved tilstopping av toalett og sluk bli skyhøye, ifølge Arild Eriksen i Norsk Gjenvinning Industri AS.

- Et tett toalett eller sluk kan føre til oversvømmelse og store vannskader, defekt toalett eller dusj som ikke kan brukes på lang tid, luktproblemer, oppgjør med forsikringsselskaper, store kostnader for oppspyling og reparasjoner og store demonteringsarbeider, sier Eriksen.

- Det er ikke unormalt at regningen for utrykning og oppspyling kommer opp i 10.000 kroner. Ekstrakostnader for kommunen kan også bli belastet brukerne med økte kommunale avgifter.

Barnefamilier verst

Ifølge Norsk Gjenvinning Industri er det oftest barnefamilier som opplever tette rør, da det som regel er barn som putter gjenstander i toalettet. Men problemet dukker også ofte opp hos elder og senile, hos berusede, narkomane og ved selskapsanledninger.

Artikkelen fortsetter under bildet

TETT: Denne illustrasjonen viser hvordan det se ut i et tett rør. Det er ikke uvanlig at man finner leker blant alt det andre søppelet. Foto: Vann- og avløpsetaten, Oslo kommune

I julen merkes det også en stor økning i utrykninger på grunn av matfett.

- Det er veldig vanlig at det brukes for varmt vann ved skylling av fett ned i avløp, noe som fører til fettavleiringer når fettet blir avkjølt i rørene, sier Eriksen.

Rådene hans er klare. Jo fortere et tett avløp blir spylt opp, jo bedre er det. Eriksen anbefaler også jevnlig bruk av flytende avløpsåpner, og mener det bør være sil i dusj- og gulvavløp i tillegg til vannlås. Sist, men ikke minst - det er bare dopapir som skal i do.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder