Slik blir Obama-døgnet i Oslo

Se presidentens fullstendige program her

Sjekk hvordan VG Nett skal dekke dagen

(VG Nett) Landingstidspunket for Barack Obama er fremskyndet fra 08.45 til 08.15. VG Nett følger presidenten for hvert skritt han tar.

ARTIKKELEN ER OVER TI ÅR GAMMEL

Like før klokken 1.30 i natt tok presidentflyet, med Barack Obama og hans kone Michelle om bord, av fra Andrews Air Force Base utenfor Washington.

VGTV:Vi sender LIVE fra Obamas landing kl 08.15

VGTV:I natt dro Obama til Norge

For andre gang i historien får Norge besøk av en sittende amerikansk president. Sist var i 1999 da Bill Clinton gjestet landet.

VG Nett følger hele dagen på CoverItLive. Leserne kan sende inn spørsmål og kommentarer til våre journalister, og fra klokken 08.15 svarer også USA-ekspert Alf Tomas Tønnessen. Se helt nederst i saken.

Dette besøket blir regnet som norgeshistoriens største sikkerhetsoperasjon. Over 1000 norske politifolk vil være i sving de 26 timene presidenten er i landet. Totalt bistår alle politidistrikt fra Sør-Trøndelag og sørover - 20 i tallet - i å vokte Obama i hovedstaden.

VGTV:Her drar Obama til Norge

PROTOKOLL:Send inn ditt Obama-bilde og fortell om din Obama-opplevelse her

Men presidenten kommer ikke alene når han i morgentimene lander på Gardermoen. Med seg har han et følge på 700 personer, hvorav 250 er sikkerhetsfolk og 300 er rådgivere og presse.

Med minutters mellomrom lander to identiske presidentfly, etterfulgt av en hel flåte av charter- og transportfly som inneholder både helikoptre og biler. Obama kan ha med seg opp til 40 biler til Norge. Obama steg i natt inn i flyet med halenummer 29000. Det andre har nummer 28000.

LES OGSÅ:Her er luksusflyet som tar Obama til Oslo

På Gardermoen stenges én rullebane for presidenten, og etter at flyet har landet står Kaci Kullmann Five fra Nobelkomiteen fremst i køen for å ønske presidenten velkommen til Norge.

Det kommer til å bli innført strenge restriksjoner i luftrommet, men politiet mener at Obamas besøk ikke kommer til å føre til store forsinkelser i flytrafikken.

LES OGSÅ:Slik blir du merket av Obamas Oslo-besøk

(Artikkelen fortsetter under bildet)

TOK AV: Air Force One, med president Barack Obama og hans kone Michelle om bord, tok av fra Andrews Air Force Base kort tid før klokken 01.30 i natt. Foto: AP

Tåke på Gardermoen

Politiet har tidligere varslet at presidenten kommer til å bli fraktet fra Gardermoen til hovedstaden i helikopter dersom det er fint vær, men på grunn av tåke og snøvær er det nå varslet at han vil fraktes i bil.

En stor mengde kommandobiler og MC-politi har kjørt inn mot flyplassen.

Oslo-politiet har lagt til rette for at flere kjøreruter kan benyttes som et alternativ til E6, og understreker at de til og med kan ombestemme seg underveis hvis trusselbildet gjør dette nødvendig.

- Vi vil ikke være forutsigbare, sier stabssjef Johan Fredriksen i Oslo politidistrikt til VG Nett.

Dersom E6 velges vil veien vil bli sperret i 20-30 minutter før og etter at følget til Obama passerer. Også innkjøringer og gangbroer stenges i dette tidsrommet.

35 minutter etter at Obama har landet på Gardermoen møter han og fru Michelle til et lukket møte på Nobelinstituttet i Henrik Ibsens gate 51. Leder for Nobelinsituttet, Geir Lundestad, sier til VG Nett at foruten presidentparet skal Lundestad selv og Nobelkomiteen være til stede.

LES OGSÅ:Flere gater og veier sperres - slik blir trafikken

Klima-prat med Stoltenberg

MØTER OBAMA: Jens Stoltenberg tar imot USAs president på sitt eget kontor. Foto: Scanpix

VG Nett har mange journalister, videoreportere og fotografer ute i byen hele dagen. Disse vil rapportere det som skjer fortløpende, og flere kommer også til å twitre fra stedene de er. De kan du følge med nøkkelordet #vgobama.

Møter Stoltenberg

Videre går veien, etter all sannsynlighet i «The Beast», en drøye kilometer fra Nobelinstituttet til Statsministerens kontor i Regjeringskvartalet. Her skal han møte blant annet statsminister Jens Stoltenberg og utenriksminister Jonas Gahr Støre til et politisk toppmøte.

LES OGSÅ:Disse får bli med Stoltenberg på Obama-møtet

Mens de to statsoverhodene diskuterer klima, Nordområdene og Afghanistan i Regjeringsbygget, drar Michelle Obama til statsministerboligen i Parkveien. Her blir hun tatt imot av Stoltenbergs kone Ingrid Schulerud som inviterer på te.

Etter at toppmøtet på statsministerens kontor er ferdig møter Obama og Stoltenberg pressen. Denne pressekonferansen sendes direkte på VGTV.

(Saken fortsetter under bildet)

PÅ VEI: I sedvanlig stil vinket president Barack Obama til prssen før han steg inn i Air Force One. Flyet er ventet å lande på Gardermoen klokken 08.45 torsdag. Foto: AP

Besøker Kongen

Deretter tar Obama seg en pause på en drøy time før han og Michelle møter kong Harald, dronning Sonja, kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit i audiens på Slottet.

Når presidenten beveger seg i hovedstaden vil enkelte sentrumsgater bli stengt i kortere og lengre perioder. Kollektivtrafikken vil også bli rammet - men trolig bare i mindre grad. Besøket vil berøre buss og trikk, mens T-banen vil gå som normalt.

Les om alle omdirigeringene hos Ruter.no

Fra Slottet blir presidenten fraktet til Oslo Rådhus hvor han skal ta imot fredsprisen. VG Nett og VGTV har plass i borggården.

I rådhuset skal Obama ta imot fredsprisen i en høytidelig seremoni, og både leder for Nobelkomiteen Thorbjørn Jagland og prisvinneren selv skal holde tale. Ifølge pressetalsmann for Det hvite hus, Robert Gibbs, kommer presidenten til å nevne krigen i Afghanistan i talen.

Obama vil blant annet få høre jazz basert på norsk folkemusikk fremført av Dag Arnesen Trio.

VG Nett har journalister i salen som følger utdelingen direkte.

Kritikk for avlysnings-rush

Etter å ha mottatt den gjeve prisen tar Obama seg fri i cirka fire timer. Det er da morgen i USA, og han vil trolig bruke tiden på å styre landet.

Disse timene var opprinnelig fullbooket, men bare dager før han landet ble en rekke av postene avlyst:

* Barnearrangementet på Rådhusplassen
* Fredspriskonserten
* Utstillingen til ære for ham selv på Fredssenteret
* Pressekonferansen på Grand
* Intervjuet med CNNs Jonathan Mann, som har intervjuet de 14 foregående prisvinnerne, utgår fra programmet
* Lunsjen med Kongen reduseres til en audiens på Slottet
* Overnatting på Slottet

Presidenten har måttet tåle mye kritikk for rushet av avlysninger, og eksperter mener han fremstår som en arrogant gjest.

LES OGSÅ:Reiser over 5000 kilometer for å se Obama

Delte meninger i fakkeltog

Klokken 18 starter det årlige fakkeltoget fra Jernbanetorget. I år er toget delt i to - en del demonstrerer mot USAs krigføring og den andre delen hyller fredsprisvinneren.

Den kjente amerikanske krigsaktivisten Cindy Sheehan er en av dem som skal holde appell. Hun mistet sønnen Casey i Irak-krigen, og ble i 2006 arrestert da hun var iført en T-skjorte med teksten «2.245 døde. Hvor mange flere?» på engelsk

Fakkeltoget har endestasjon utenfor Grand Hotell, hvor presidenten kan velge å komme ut på balkongen til Nobelsuiten for å hilse folket. Det er satt opp et skuddsikkert glass rundt balkongen for å ivareta Obamas sikkerhet.

Deretter er det bankett på Grand Hotel med 250 inviterte gjester. Obama har selv invitert 35 gjester, i tillegg er representanter fra det offisielle Norge, fra Fredssenteret, fra Nobelinstituttet, fra Nobelkomiteen, fra fredsorganisasjoner og personer fra den norske politiske, økonomiske og kulturelle elite invitert.

Natten skal tilbringes på Grand Hotel, før presidentparet dagen etter, klokken 10.25, tar av fra Gardermoen igjen - etter 26 timer i hovedstaden.

Obama og hans folk har reservert hele Grand-kvartalet - i denne sammenheng Grand Hotel, Hotel Bondeheimen og det tilstøtende Rica Travel Hotel.

VGTV:Dette møter Obama på Grand - bli med på omvisning

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder