LÆRER OM KRISEHÅNDTERING: Stoltenberg besøkte fredag det store katastrofesenteret i Tokyo, hvor vanlige japanere kan komme og lære hvordan de skal overleve i opptil 72 timer på egen hånd, dersom katastrofen rammer. Foto: Daniel Sannum Lauten, VG

- Alle må være forberedt på å greie seg selv i naturkatastrofer

Jens Stoltenberg: Det kan ta tid før du får hjelp fra myndighetene

TOKYO (VG Nett) Alle må være forberedt på å klare seg selv i en naturkatastrofe, fordi det kan ta tid før myndighetene kan tilby hjelp, sier statsminister Jens Stoltenberg (Ap).

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

- Lærdommen fra naturkatastrofer er at man kanskje må greie seg noe lengre selv, inntil hjelpen kommer fram, sier Stoltenberg til VG Nett.

Besøkte katastrofesenter

Grytidlig fredag morgen besøkte Stoltenberg det store katastrofesenteret i Tokyo, hvor vanlige japanere kan komme og lære hvordan de skal overleve i opptil 72 timer på egen hånd, dersom katastrofen rammer.

Stoltenberg sier at mye av kunnskapen fra Japan er overførbar til Norge, selv om han ikke vil sette en lignende tidsgrense for hvor lenge man må klare seg selv.

- Det er helt avgjørende at alle er forberedt på at de kanskje må greie seg på egenhånd en periode før myndighetene når fram med hjelp, sier Stoltenberg.

Han legger til at dette er noe regjeringen nå ser på for å bedre samfunnssikkerheten:

- Vi må se på hva folk kan gjøre selv for å øke katastrofeberedskapen. Dette er et av mange store og små tiltak som vi har til vurdering, sier statsministeren.

IVRIGE STUDENTER: Fiskeri- og kystminister Lisbeth Berg-Hansen og statsminister Jens Stoltenberg følger ivrig med i opplæringen på katastrofesenteret i Tokyo. Foto: Daniel Sannum Lauten, VG

Lærer om Japans feil

Japan ble rammet av en enorm naturkatstrofe i fjor, da et jordskjelv utenfor kysten utløste en voldsom tsunami som tok livet av 27.000 mennesker.

Tsunamien førte også til store skader på flere atomkraftverk. En offentlig oppnevnt kommisjon i Japan har slaktet myndighetenes håndtering av atom-krisen.

Stoltenberg møtte fredag morgen lederen av kommisjonen, professor Kioshi Kirokawa. Han sier at regjeringen feilet ved å holde unna vital informasjon fra innbyggerne, og at tilliten til regjeringens evne til å håndtere en katastrofe, nå er mininal.

- Det er stor forskjell på en naturkatastrofe og terrorangrepet mot Norge 22. juli i fjor. Men det er også likeheter, som at man må være forberedt på at katastrofer vil inntreffe på nytt, og at myndighetene må øve sammen og være godt forberedt, sier Stoltenberg.

Tidligere i høst møtte han også katastrofemyndighetene i New York City, som en del av læringen etter 22. juli.

- Det er en farlig linje å holde viktig informasjon tilbake, det ser vi her i Japan. Folk må kunne stole på at informasjonen de får er riktig, fordi det minsker muligheten for at folk får panikk, sier statsministeren.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder