FORSVARER: Advokat Geir Lippestad. Foto: JAN PETTER LYNAU, VG

Breivik ber ikke om nye sakkyndige

Så NRK-dokumentaren om seg selv i går

ILA (VG Nett) Anders Behring Breivik og hans forsvarere har blitt enige om ikke å be om nye sakkyndige til å undersøke ham.

ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL

Det forteller hans advokat Geir Lippestad.

I stedet ønsker den terrorsiktede 32-åringen å kalle inn personer med kunnskap om historie, statsvitenskap og politisk motivert vold til rettsaken som starter i april neste år.

- Har har ikke pekt ut noen konkrete personer. Det blir en jobb for oss fremover, sier forsvarer Geir Lippestad til VG Nett.

I går kom meldingen om at den rettsmedisinske kommisjonen har satt sitt godkjent-stempel på rettspsykiaternes konklusjon om at Breivik ikke var strafferettslig tilregnelig under terrorangrepet han utførte 22. juli.

Snakket i to timer

Klokken 12 i dag ankom den terrorsiktedes forsvarer, Geir Lippestad, Ila landsfengsel for å snakke med Breivik om konklusjonen. Omkring to timer senere kom han ut og møtte pressen.

- Vi kommer ikke til å be om nye sakkyndige. Hans egne ord for det er at han ikke har tillit til at nye sakkyndige har den kunnskapen som skal til for å gi en riktig vurdering av ham, sier forsvareren.

Hans klient står fast på at 80 prosent av samtalene som står omtalt i rapporten ikke har funnet sted.

Les også: Breiviks mor oppdaget våpen i fjor

Medforsvarerne Odd Ivar Grøn og Tord Jordet var også i Ila landsfengsel i dag for å møte Breivik.

Så NRK-dokumentar på cella

Forsvarerne forteller også at Anders Behring Breivik har sett gårsdagens dokumentar på NRK hvor hans far og stefar snakker om barndommen hans.

- Han synes det var et interessant program å se og han synes det var spesielt å se sin far og stefar. Han ga også uttrykk for at han synes de omtalte han på en bedre måte enn det han hadde forventet, forteller Lippestad.

Vil ha nye vurderinger

Kort tid etter at Oslo tingrett kunngjorde konklusjonen torsdag, krevde koordinerende bistandsadvokat Mette Yvonne Larsen at retten oppnevner nye sakkyndige. Hun ønsker en ny vurdering av Breiviks tilregnelighet, og får støtte fra flere kollegaer.

- Rent generelt har flere av mine klienter vanskelig for å tro at Breivik er utilregnelig i strafferettslig sammenheng. De har lagt merke til det andre eksperter har sagt om planleggingsevnen og gjennomføringsevnen, noe som gjør det vanskelig å tro at han er schizofren, sier Larsen.

Breiviks søster: - Han forandret seg til en annen person

Bistandsadvokaten påpeker dessuten at det rent generelt er viktig å få kvalitetssikret vurderingene av tilregneligheten til Norges verste massedrapsmann etter krigen.

Jul i fengselet

Området innenfor fengselsmurene er også preget av julehøytiden. Uteområdet på Ila landsfengsel er pyntet med et stort juletre med lys. I flere av vinduene er det plassert adventstaker.

Det vil bli servert julemat i fengselet i jula. I tillegg vil det være arrangementer knyttet til høytiden i dagene som kommer.

Men Breivik får ikke delta på de sosiale aktivitetene, med bakgrunn i at han sitter inne på strenge restriksjoner. Han får heller ikke den samme maten som de andre innsatte. Den terrorsiktedes mat blir nemlig sjekket før han får den servert.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder